Keliaukite į žygį

Prisimindama savo vaikystę, kai nuo aušros iki sutemos su draugais laiką praleisdavome lauke, žvelgiant į dabartinius vaikus man šiurpas prabėga per kūną, nes mes tikrai rasdavome ką veikti: įvairūs judrieji žaidimai, estafetės, šokinėjimai šokdyne, košių virimas, kepimas ir kita. O kai reikėdavo keliauti į kambarį, būdavo nemažas pykčio priepuolis. Šiuo metu vaikams visiškai atvirkščiai – pasiūlymas išeiti į lauką neretai sukelia pyktį.

Vaikams reikia parodyti, kad ne tik su kompiuteriu ar telefonu gali būti smagu, tačiau ir lauke yra aibė smagių užsiėmimų ir tai nebūtinai turi būti žaidimų aikštelėje. Vaikus reikia paskatinti lauke nuolatos eksperimentuoti, atrasti hobius ir linksmus žaidimus. Iš dalies patys tėvai/mokytojai vaikus atgraso nuo tų linksmų šėlionių kieme, sakydami: „tu tik neišsitepk“, „na pažiūrėk, koks tavo kombinezonas“ ir tada vaikams išties nebėra ką veikti tam lauke, juk neišsitepus žaisti nepavyksta. Tik eksperimentuodamas ir būdamas kieme vaikas pažins pasaulį. Ir jokiu būdu neliks švarus.

Vaikai lauke

Dirbdama klasėje visada naudojuosi fraze: „nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga“. Kiekvieno pokalbio metu tėveliams aiškiai pabrėžiu, kad keliaudami į darželį renkitės kuo paprastesniais rūbeliais, kad nereikėtų liūdėti, jog jie išsiteps. Tada vaikai šokinėja balose, kasa duobes ten ieškodami lobio arba tapo kiemo peizažą ir visai nebijo apsitaškyti savo naujos striukės. Naujus rūbelius palikite namuose šventėms, o darželyje ar patys darydami žygius leiskite vaikams eksperimentuoti.

Keliaukite su vaiku į žygius, po savaitės darbų vaikai išties būna jūsų pasiilgę ir nori kartu praleisti kuo daugiau laiko. Tad drauge pasiruoškite užkandėlę, arbatos ir išeikite į žygį, pasigrožėkite, kokia puiki gamta mus supa, kalbėkitės apie besikeičiančią gamtą, išskrendančius paukščius arba tiesiog kaip prabėgo savaitė. Toks žygis ne tik sustiprins tarpusavio ryšį, kartu vaikas susipažins su supančiu pasauliu.

Žaidimai ir hobiai

Žaiskite žaidimus, dabar vaikai iš ties nežino daugelio mūsų vaikystės žaidimų: „klasės“, „kvadratas“, „šuniukas“, „gumytės“ – vaikus būtina jų išmokyti, o kas tai gali padaryti geriau, jei ne tėvai? Jūs esate vaiko autoritetas ir vaikas geriausiai mokosi iš jūsų. Šie žaidimai yra ne tik judrūs ir naudingi mūsų sveikatai, bet ir padeda vaikui mokytis bendradarbiavimo ir socializacijos bendraujant su kitais žaidimo dalyviais.

Padėkite vaikui atrasti jo hobį. Galbūt iš tiesų judrieji žaidimai nėra jūsų vaikui tokie smagūs, tačiau jam gali beprotiškai patikti fotografuoti. Tokiu atveju jūs galite drauge keliauti į mišką ar senamiestį ir fotografuoti išskrendančius paukščius arba gražius pastatus. Grįžę namo galite pasidaryti nuostabų albumą ir dar ilgai prisiminsite, kokia nuostabi jums buvo ši diena.

Vaikai lauke
Iškeliavę į kiemą drauge su vaiku pažaiskite estafetes, kaip, pavyzdžiui, iki vieno stulpelio keliaujame šokinėdami it zuikučiai, o grįžtame skrisdami, kaip paukščiukai

Iškeliavę į kiemą drauge su vaiku pažaiskite estafetes, kaip, pavyzdžiui, iki vieno stulpelio keliaujame šokinėdami it zuikučiai, o grįžtame skrisdami, kaip paukščiukai. Arba nukeliavus iki stulpo tris kartus apsisukime ratu, o atgal keliaujame vingiuodami. Suburkite smagią ir tvirtą šeimos komandą, kurioje laimi draugystė.

Būdami kieme surenkite piešinių konkursą, pasidalinkite kiemo plyteles ir nupieškite kreidelėmis, pavyzdžiui, savo svajonę. Arba pieškite vienas kitą, t.y. tėtis – mamą, sesė – brolį. Bus smagiau išbėgti į kiemą, kai jis mirgės nuo jūsų piešinių.

Dažnai pastebiu, jog tėveliai atkeliauja su vaiku iki pirmosios žaidimų aikštelės, patys įninka į mobiliuosius telefonus, o vaikui sako „žaisk“. Vaikus reikia pamokyti žaidimų, kad išėjimas į lauką netaptų nuobodus, o pavirstų į smagų laiką su šeima.

Žaiskite drauge su vaikais, taip ir patys prablaškysite mintis nuo užsisukusios buities bei darbų, ir vaikai augs aktyvesni ir mylintys supančią aplinką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)