„Raginu tėvus su programėle šiek tiek pažaisti – galbūt pagalvokite, kiek laiko jūsų vaikas praleidžia prie ekrano būdamas automobilyje, kavinėje, laukdamas susitikimo... tiesiog pabandykite ir pamatysite. Galbūt nustebsite“, – siūlo tyrimo apie vaikų dienotvarkę vadovas ir daktaras Dotas Dumuidas.

Pirmiausia programėlės vartotojo prašoma išskirstyti dabartinę 10–13 metų vaiko paros dienotvarkę į septynias kategorijas: miego, prie ekrano (pvz., televizoriaus ar mobiliojo telefono) praleidžiamo laiko, fizinio aktyvumo, ramybės (pvz., skaitymo ar muzikos klausymo), pasyvios kelionės transportu (pvz., važiavimo viešuoju transportu), mokyklos, įtraukiant ir namų darbus bei namų ruošos, pasiruošimo dienai laiką. Tuomet vartotojai gali pakoreguoti kategorijoms skirtas valandas ir pasižiūrėti, kokią įtaką tai padarys vaiko sveikatai.

„Ši programėlė padeda ugdyti sveikesnius įpročius. Stebėdami dabartinę vaiko dienos veiklą ir naudodami programėlę jai koreguoti, mes galime modeliuoti, kaip bet kokie pokyčiai paveiks jo fizinę savijautą, akademinius rezultatus“, – aiškina mokslininkas D. Dumuidas.

„Healthy-Day-App“ apskaičiuoja tikėtinus kūno riebalų, psichosocialinės sveikatos ir akademinių rezultatų pokyčius procentais, rezultatus pateikdama skaitiniu bei grafiniu formatu. Sveikatos priežiūros specialistams ji taip pat suteikia pažangią galimybę atsižvelgti į brendimą ir vaiko socialinę–ekonominę padėtį.

„Ji leidžia tėvams, globėjams ir sveikatos specialistams apsvarstyti galimus vaiko dienotvarkės pokyčius ir numatyti, kaip tai paveiks jo sveikatą“, – pabrėžia daktaras.

Būtent per COVID-19 pandemiją ryškiai išaugęs mokyklinio amžiaus vaikų prie ekranų praleidžiamas laikas yra stipriai susijęs su prastesne vaikų mityba, psichine sveikata, įskaitant nerimą, pablogėjusiu regėjimu ir įvairiomis elgesio problemomis, pavyzdžiui, agresija ir dirglumu, praneša britų dienraštis „The Guardian“.

Programėlės kūrėjų tyrimas parodė, kad prie ekrano praleidžiamą valandą išmainius į valandą fizinio aktyvumo, vaikų kūno riebalų kiekis sumažėjo 4,2 proc., savijauta pagerėjo 2,5 proc., o akademiniai rezultatai – 0,9 proc.

Programėlė „Healthy-Day-App“ sukurta bendradarbiaujant Pietų Australijos universitetui ir Murdocho vaikų tyrimų institutui. Anot daktaro D. Dumuido, ji gali padėti tėvams ir sveikatos specialistams geriau suvokti ryšį tarp vaikų dienotvarkės ir jų sveikatos, akademinių rezultatų.

Šaltinis: sciencedaily.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją