Kas yra gera auklėtoja?

Manau, jog viena esminių klaidų yra pradėti paieškas nuo rekomendacijų, neatsakius sau į klausimų, o ką norite suteikti savo vaikui. Rekomendacijos yra labai subjektyvus pasirinkimo kriterijus, nes juk kas tinka vienam, nebūtinai veiks kitam. O ir tuos pačius aspektus dažnai suvokiame skirtingai. Tad vienam gera auklėtoja bus žmogus, demonstruojantis ypatingą rūpestingumą. Kitam – griežta, tačiau teisinga. Trečiam, itin detaliai vaiko rutiną sekanti ir perpasakojanti auklėtoja.

Auklėtoja neabejotinai turi turėti supratimą apie vaikų priežiūrą bei psichologiją, bet tai baziniai dalykai, kurie būtini užmegzti ryšį su vaiku. Kai tai padaroma, galima jau kalbėti apie tai, kaip auklėtoja mokės vaiką ugdyti.

Psichologė Giedrė Sujetaitė-Volungevičienė
Rūpestingumas, draugiškumas ir kitos asmeninės savybės yra svarbios, bet nemažiau svarbus ir asmens bei įstaigos, kurioje auklėtoja dirba, požiūris į ugdymą

Gera ir rūpestinga auklėtoja garantuos, kad jūsų vaikas bus saugus, pavalgęs ir pabendravęs su kitais vaikais. O kas užtikrins, ką jis bus išmokęs? Šiuolaikiniam ugdymui nebepakanka tik fiziologinių poreikių užtikrinimo.

Geras tas, kuris moka mokytis

Rengdama mokymus ikimokyklinio ugdymo pedagogams, visuomet pabrėžiu vieną esminių aspektų – vaikus svarbu išmokyti mokytis. Tai reiškia, jog visų jų gebėjimų pagrindas yra išvystytas smalsumas. Kad vaikai to išmoktų, labai svarbu, jog ir patys pedagogai, dirbantys su jais būtų tokie – mokėtų mokytis, būtų orientuoti į nuolatinį savo įgūdžių tobulinimą, žinių gilinimą, mokėtų patys pripažinti savo klaidas ir pan. Rūpestingumas, draugiškumas ir kitos asmeninės savybės, susijusios su vaikų globa tikrai svarbios, bet nemažiau svarbus ir asmens bei įstaigos, kurioje auklėtoja dirba, požiūris į ugdymą. Į kurį, mano manymu, vis dar kreipiama per mažai dėmesio.

Nuo ko pradėti paieškas?

Pirmiausia pasidomėkite, kokiomis ugdymo filosofijomis dominantys darželiai remiasi, kokius principus pateikia, kaip kertinius. Mano nuomone, pirmiausia, turite nuspręsti, kaip norite, kad jūsų vaikas būtų ugdomas, o tik tada ieškoti, kas tuo ugdymu užsiims.

Asociatyvi nuotr.

Apsilankymo darželyje metu pasidomėkite ne tik, kaip dieną leis jūsų vaikai, bet paprašykite plačiau papasakoti, kaip ugdymo principai perteikiami vaikams. Jei vadovai negeba tiksliai ir aiškiai papasakoti apie tai, tai jau signalas, kad išskirtiniai ugdymo principai nugulę tik „popieriuje“. Tai svarbu išsiaiškinti, nes tokioje aplinkoje net ir pati rūpestingiausia auklėtoja, jūsų vaikui ugdymo principų neperteiks, nes tiesiog tam neturės įrankių.

Žinoma, apie ugdymą svarbu pasikalbėti ne tik su vadovais, bet ir su būsima auklėtoja, jei tik tokia galimybė yra. Mano pačios asmeninė patirtis tokia, jog vadovai moka papasakoti, tačiau realybėje supranti, kad visos ugdymo filosofijos auklėtojų nepasiekia ir jos žinių bei įgūdžių apie tai neturi.

Kita bėda – sistemos nebuvimas. Darželis gali skirti dėmesio darbuotojų kvalifikacijai, bet iš vedamų mokymų suprantu, kad dažnas tai daro padrikai. Pavyzdžiui, siunčia vieną auklėtoją, bet neorganizuoja grupinių personalo apmokymų. Tad visa ugdymo sėkmė remsis loterija – ar jūsų vaiko auklėtoja bus ta laimingoji, dalyvavusi mokymuose.

Tad planuodami susitikimus su darželio vadovais ar personalu, nepamirškite aptarti ne tik vaikų dienotvarkės bei apžvelgti turimo inventoriaus, bet taip pat pasidomėkite, kaip organizuojama ugdymo veikla bei kokias sąlygas auklėtojos tam turi.

Asmenybė svarbu, bet nepamirškite visumos

Tikiu, jog istorijų ir patirčių galime atrasti įvairiausių, bet renkantis darželį, rekomenduoju vadovautis visuma, o ne tik auklėtojos persona. Tai, kokioje aplinkoje bei kokiais ugdymo metodais remiantis dirbs jums įspūdį padariusi auklėtoja irgi svarbu. Ikimokyklinis amžius labai reikšmingas vaiko raidos periodas, tad būsima vaiko auklėtoja turi būti ne tik saugumo užuovėja ar žaidimų draugė, bet ir svarbiausių asmenybės įgūdžių puoselėtoja. Juk ne veltui darželį priskiriame ugdymo įstaigai?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)