Kaip mano mažylis jausis be manęs? Ar jis gebės pasakyti, parodyti, kaip jaučiasi? Ar auklėtoja bus supratinga ir suteiks vaikui pakankamai dėmesio? Koks bus adaptacijos laikotarpis tiek vaikui, tiek man? Tokie ir panašūs klausimai sukasi kiekvieno tėvelio galvoje.

Kaip pasiruošti ir ko tikėtis vaikui adaptuojantis darželyje? Į šiuos klausimus padės atsakyti ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ psichologės G. Ajauskienė, I. Budraitienė, U. Fedkovič ir L. Juozapavičiūtė.

Adaptacija iki 3 metų

Ankstyvojo (iki 3 metų) amžiaus vaiko adaptacija – tai pakankamai ilgai trunkantis, tėvelių, bei auklėtojų supratingumo ir jautraus reagavimo reikalaujantis, prisitaikymo procesas. Pirmaisiais darželio lankymo mėnesiais vaikas patiria daug pokyčių – tai nauja aplinka, pakitusi dienotvarkė, bei žmonės, kurie supa vaiką didžiąją dienos dalį. Maždaug iki 3 metų mama, bei tėtis vaikams yra nusiraminimo šaltinis, tad normalu, kad atsiskyrę nuo jų, vaikai šiuo laikotarpiu tampa jautrūs, išgyvena tokius jausmus, kaip nerimas, baimė, stresas. Elgesys taip pat pakinta: dažai vaikai būna pikti arba agresyvūs, apatiški arba liūdni, chaotiški arba užsisklendžia savyje. Tokie stiprūs jausmai ir išgyvenimai yra normalūs ir vaiką aplanko, nes dažniausiai tai būna vienas pirmųjų, ilgų išsiskyrimų su mama, bei kitais artimiausiais žmonėmis.

Adaptacija nuo 3 metų

Vaiko adaptacija darželyje gali priklausyti nuo įvairių veiksnių: charakterio, tėvų požiūrio, auklėtojos, taip pat ir amžiaus, galima pastebėti, kad vyresniems vaikams atsiskirti nuo tėvų darželyje būna lengviau. Paprastai 3 metų ir vyresni vaikai jau būna susidūrę su atsiskyrimu nuo tėvų, jiems lengviau suprasti, kad tėvai dienos pabaigoje atvyks jų pasiimti, lengviau susidoroti su emocijomis, su kuriomis jie jau yra susidūrę. Taip pat tokio amžiaus vaikai jau būna mažiau priklausomi nuo tėvų ir yra linkę siekti savarankiškumo, o tai rodo, kad vaikai jaučiasi saugiai, todėl jiems lengviau sekasi adaptuotis naujoje aplinkoje. Visgi, net jeigu vaikas yra vyresnis, tai nereiškia, kad adaptacija bus lengva ir pavyks be baimės atsiskirti. Vyresniems vaikams kaip ir mažesniems svarbu, į darželio ritmą įsilieti po truputį, su tėvų pagalba.

Kiek trunka adaptacija ir ko tikėtis adaptacijos laikotarpiu?

Adaptacijos laikotarpio trukmė yra individuali pagal turimus įgūdžius, patirtį. Vidutiniškai gali trukti nuo 2 iki 6 mėnesių.

Pradėjus lankyti darželį vaikas gali pradėti dažniau sirgti. Gali sumažėti apetitas, pablogėti miego kokybė, padidėti jautrumas, atsirasti irzlumas. Vaikas gali laikinai „prarasti“ jau išmoktus įgūdžius (pvz.: tualeto, apsirengimo, mažiau bendrauti). Elgesys gali tapti nesaugus, nors anksčiau išmoktų taisyklių buvo laikomasi.

Ką galima daryti, kad palengvintumėte adaptaciją, dar prieš pradedant lankyti darželį?

• Jei turite galimybę, aplankykite būsimą ugdymo įstaigą su vaiku, dar prieš pradedant ją lankyti, tai padės vaikui pirmomis dienomis jaustis saugiau, nes vieta bus jau pažįstama.

• Vaidinkite darželio situacijas su žaislais. Žaiskite, kad vaiko žaislas keliauja į darželį, kaip su juo atsisveikina jo “tėveliai”, kaip jam būna smagu darželyje ir kaip smagu žaisliukui po darželio vėl susitikti su “tėveliais”.

• Jeigu yra galimybė, parodykite nuotraukos iš laikotarpio, kai patys lankėte darželį, paieškoti knygų, kuriose iliustruojama, kaip pasiruošti darželiui, ką vaikai veikia darželyje.

• Namuose laikykitės dienos režimo, panašaus į darželio. Pastovumas ir pasikartojimas suteikia aiškumo.

Kaip palengvinti adaptaciją jau pradėjus lankyti darželį?

• Pirmomis dienomis rekomenduojama, kad į darželį vaiką atvestų šeimos narys, su kuriuo vaikas išsiskiria lengviausiai.

• Galima kartu į darželį paimti dalelę namų (pvz.: mėgstamą žaislą, mamos arba tėčio daiktą).

• Nepalikite vaiko miegoti pietų miego tol, kol jis neapsipras prie naujos aplinkos.

• Šalia vaiko teigiamai atsiliepkite apie darželį, auklėtojas. Vaikui tai suteikia daugiau pasitikėjimo, saugumo jausmo. Tačiau nesuteikite vilčių, kad darželyje vaikui bus tik gerai. Vaikas, girdėdamas perdėtai optimistiškus pasakojimus apie darželį, susidūręs su realybe gali nusivilti.

• Iškylančius klausimus, sunkumus su auklėtojomis aptarkite vaikui negirdint. Kartais gali atrodyti, kad vaikas žaidžia ir neklauso, ką kalbate, nesupranta, ką sakote, bet vaikai akylai stebi savo tėvus ir išgyvena dėl girdimų dalykų. Pavyzdžiui, vaikas išgirdęs tėvelių nuogąstavimus, ar ne per anksti leisti į darželį, ar niekas jo neskriaus, ima galvoti ir jausti, kad toje vietoje nėra saugu, nes mama ir tėtis nerimauja.

• Vaikui girdint pasidžiaukite jo gebėjimais, mokymusi (pvz.: savarankiškumu, puikia nuotaika). Vaikui suprantama kalba paaiškinkite, kad tėvai keliauja į darbą, o vaikai į darželį. Darželyje vaikai mokosi. Po darželio su vaiku pasidalinkite įspūdžiais iš darbo ir paklauskite, kaip sekėsi darželyje, ką veikė.

Kas gali apsunkinti adaptaciją?

• Vaikai, kurių ryšys su mama pirmaisiais gyvenimo metais ypač stiprus, jaučia visas mamos emocijas, bei nuotaikas. Jeigu tėveliai, išleisdami vaiką į darželį jaus nerimą, bei stresą, vaikas taip pat perims šias emocijas ir bus neramus.

• Per ilgas buvimas kartu su vaiku darželyje, bei ilgas atsisveikinimas rytais. Atvedus vaiką į darželį nereikėtų su juo ilgai būti, nes vaikas gali pagalvoti, kad tėveliai bus su juo nuolat, tad reikėtų atsisveikinti ar turėti kitą tėveliams ir vaikui mielą ritualą ir jį atlikus, nepaisant kokia vaiko nuotaika, keliauti.

Adaptacijos laikotarpiu vaikų elgesys keičiasi. Apsipratę jie ima jaustis vis drąsiau, vis rečiau sunkiai atsisveikina rytais, o vakarais neskuba palikti darželio. Vaikams smagu, žaisti, užsiimti mėgstama veikla, kasdien mokytis ir atrasti naujų dalykų su bendraamžiais.

Kaip prie vaiko darželio lankymo pradžios adaptuotis tėveliams?

Vaiko pradėjimas lankyti darželį yra svarbus įvykis ir, paprastai, paliečia visos šeimos gyvenimą. Todėl prieš ieškant atsakymų į klausimus: kaip paruošti vaiką darželiui, kaip jam padėti geriau jaustis ir prisitaikyti prie darželio gyvenimo, pirmiausiai, tėvai turėtų pagalvoti, ar patys yra emociškai pasiruošę leisti savo vaiką į darželį. Dažnai sutampa, kad darželio lankymo pradžia yra ir ilgas vaiko ir tėvų išsiskyrimas. Todėl natūralu, kad kyla įvairūs jausmai, pavyzdžiui, džiaugsmas dėl naujos pradžios, dėl vaiko augimo, dėl būsimų naujų draugų ir tobulėjimo. Tačiau gali kilti ne vien tik džiugūs jausmai, tačiau ir nerimas, ar vaikas gerai jausis darželyje, kaltė, ar ne per anksti leidžiate vaiką į darželį, nepasitikėjimas darželiu ir pedagogais, dvejojimas dėl sprendimo, pyktis... Šie jausmai gali reikštis kartu ar keisti vienas kitą, tačiau jie visi yra natūralūs vykstant dideliems pokyčiams. Svarbu pastebėti ir išbūti su savo jausmais bei tinkamai pasiruošti būsimiems pokyčiams.

• Atkreipkite dėmesį ne tik į vaiko, bet ir savo emocijas. Atliepkite vaiko emocijas, būkite šalia, apkabinkite, jei vaikui liūdna, džiaukitės kartu, jei jam smagu. Tačiau pasirūpinkite ir savo emociniais poreikiais. Pasikalbėkite apie savo jausmus su artimu žmogumi (galbūt su vyru ar žmona, su artimais draugais, kurie jau išleido savo vaiką į darželį). Artėjant darželio lankymo pradžiai, ar pradėjus lankyti, galite pasikalbėti apie neraminančius dalykus su darželio vadovu ar psichologu. Žmonių, kurie nori padėti yra, svarbu kalbėtis.

• Priimkite tvirtą sprendimą. Apsispręskite, kada leisite savo vaiką į darželį ir vėliau to laikykitės. Tėvų blaškymasis bei nenuoseklumas gali kelti vaikams papildomo streso. Dažnai tvirtą sprendimą priimti padeda aiškus motyvas, kodėl vaiką leidžiate į darželį, pvz., gal norite, kad vaikas susirastų draugų ir išmoktų bendrauti su bendraamžiais, kad taptų savarankiškesnis.

• Duokite laiko. Neskubėkite grįžti į darbą vos vaikui išėjus į darželį. Pasistenkite bent dvi savaites pasilikti laisvesnes. Vertinga, pirmomis dienomis pabūti su vaiku darželyje. Kartu tyrinėti aplinką, leisti jam savarankiškai pažaisti su žaislais, pabendrauti su vaikais, kartu pajausti, kad darželis yra saugi ir smagi vieta būti.

• Pasitikėkite darželiu bei pedagogais. Ikimokykliniame amžiuje tarp tėvų ir vaikų yra stiprus ryšys. Todėl vaikai jausdami tėvelių įtampą, nepasitikėjimą pedagogais, gali perimti šiuos jausmus iš Jūsų, o kartu tai gali apsunkinti darželio prisijaukinimo procesą. Įgauti pasitikėjimo galima tinkamai pasirinkus darželį, apsilankius jame, uždavus rūpimus klausimus, susipažinus ir pasikalbėjus su būsimomis auklėtojomis.

• Nusiteikite pokyčiams. Kaip jau minėjome, pradėjus lankyti darželį galite pastebėti pokyčius vaiko elgesyje ar jausenoje, pavyzdžiui, vaikas gali pasidaryti irzlesnis, prasčiau miegoti, gali pasikeisti jo miego ar tuštinimosi įpročiai. Natūralu, kad tokiu atveju gali būti skaudu matyti vaiko pasikeitusią būseną. Tačiau svarbu šį laikotarpį kantriai išbūti.

Pabaigai, norisi priminti, kad darželio lankymo pradžia gali atrodyti sudėtinga, kelti įvairius jausmus, tačiau svarbu prisiminti, kad adaptacijos periodas praeina, o tinkamai pasiruošus jį galima palengvinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)