Nudegimai fejerverkais ir petardomis yra sezoniški, kai vaikai nudega rankas, veidą dėl neapdairaus jų naudojimo. Dažniausiai nuo fejerverkų nukenčia vyresnio amžiaus berniukai.

Nudegimus skirstome pagal nudegimo gylį ir plotą. Svarbi ir nudegimo vieta, ypač svarbios kūno kritinės zonos: veido, kaklo, plaštakų, tarpvietės, padų sritys. Po jų gilių nudegimų lieka randinės deformacijos, sukeliančios funkcinius sutrikimus (kontraktūras) ir kosmetinius defektus.

Kokia pirmoji pagalba nudegus?

Nudegimo atveju svarbi kiekviena sekundė ir tinkamai suteikta pirmoji pagalba gali sumažinti nudegimą, o padarytos klaidos būklę pabloginti.


Todėl pirmiausia reikia pašalinti žalojantį faktorių: patraukti vaiką nuo nudegimo židinio, nutraukti elektros tėkmę ar pašalinti chemikalus.

Būtina šaldyti pažeistą vietą 10–15 minučių (kūdikiui 5 min.) namų temperatūros ar vėsiu vandeniu (neturi būti šaltesnis nei 8°C).

Negalima dėti ledo ar pilti labai šalto vandens, nes tai gali padidinti skausmą ir papildomai pažeisti audinius.

Atšaldžius reikia pašalinti rūbus, žiedus ar auskarus.

Pažeistą vietą pridengti drėgnu švariu rankšluosčiu ar tvarsčiu ir jeigu atsirado pūslių, nudegimas labai skausmingas ar pažeistos kritinės vietos, kurias minėjau aukščiau – vežti į ligoninę.

Nudegimai būna skausmingi, todėl nuskausminkite.

Ko jokiu būdu nedaryti?

Griežtai draudžiama pažeistą vietą tepti riebalais, aliejais, kiaušinio baltymais ar įvairiais kremais, nes tuomet susidaro šilumai nelaidi plėvelė, kuri neleidžia šilumai išgaruoti į aplinką.

Negalima dėti nešvarių tvarsčių ar drabužių, barstyti druskos, nes tai sukelia skausmą ir gali sukelti žaizdos infekciją.

Būtina žinoti, kaip padėti nudegus, bet svarbiausia yra sudaryti saugią aplinką, kad tokie įvykiai nenutiktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją