Vis ilgėjantis laikas, praleidžiamas prie ekranų, ir sumažėjęs aktyvumas neretai atsakingi už išaugusias vaikų sveikatos problemas – nutukimą, galvos skausmus, muskuloskeletinius sutrikimus. Prastas fizinis pasirengimas gali padidinti ir traumų riziką bei laikysenos sutrikimus, dėl kurių prireikia profesionalios pagalbos, įspėjama atsiųstame pranešime spaudai.

Vis tik įvairūs ikimokyklinio amžiaus vaiko fiziologinio vystymosi etapai neretai klaidingai laikomi ortopedine patologija, o norint atskirti šiuos aspektus, reikia ortopedo-traumatologo konsultacijos.

Anot „Nordclinic“ vaikų ir paauglių gydytojo ortopedo-traumatologo Ritauro Rakausko, vaikų ortopedinės problemos dažniausiai pasireiškia augimo spurtų metu: 5–8 metų amžiaus vaikams bei 12–17 m. amžiaus paaugliams.

Kūdikių ir mažesnio amžiaus vaikų tėvai dažniausiai kreipiasi dėl klubų sąnarių vystymosi ir eisenos įvertinimo, įgimtų pėdų deformacijų. Paauglystės metu atsiranda kiek kitokios problemos: laikysenos sutrikimai, galūnių deformacijos, išryškėjančios paaugliui augant, galūnių ir sąnarių skausmai, įvairios traumos bei specifinės ortopedinės problemos, atsirandančios dėl spartaus skeleto augimo.

Pakitusi vaiko eisena – ženklas skubiai kreiptis pagalbos

Jei ikimokyklinio amžiaus vaikas buvo sveikas ir aktyvus, bet jo eisena akivaizdžiai pakito, atsirado šlubavimas, galūnės tinimas ar deformacija, tėvai į ortopedą-traumatologą turėtų kreiptis kuo skubiau.

„Nors kiekviena situacija individuali, pastebėjus netikėtus ortopedinius pakitimus, delsti nereikėtų. Lygiai taip pat svarbu kuo skubiau ieškoti profesionalios pagalbos, jei paauglys patiria sportinę traumą, o po jos išlieka galūnės ar sąnario tinimas, keletą dienų ar savaičių besitęsiantis skausmas, nors iš pirmo žvilgsnio situacija ir neatrodo ūmi“, – pasakoja gydytojas.

Jei vaikas ar paauglys turi laikysenos sutrikimų, protarpiais jaučia galūnių skausmus ar senų traumų padarinius, konsultacijos ir atitinkamo gydymo taip pat reikia, bet ne taip skubiai. Vis dėlto, būdų, kaip išvengti įgimtų ortopedinių problemų, nėra, o taisyklingus vaiko vaikščiojimo įpročius tėvai formuoti gali kokybiškos avalynės, tinkamos kiekvienam amžiaus tarpsniui, bei gydytojo rekomenduojamų specialių mankštų dėka.

Traumų prevencija prasideda vaikystėje

Dažniausiai pasitaikančios vaikų ir paauglių problemos – ne specifiniai ortopediniai sutrikimai, o traumos, kurių pasitaiko jau ankstyvoje vaikystėje.

„Kai vaikas pradeda daugiau vaikščioti, padaugėja įvairių galūnių traumų, o jų gydymas dažniausiai kardinaliai skiriasi nuo to, kuris skiriamas suaugusiajam. Be abejo, susižalojimo išvengti padeda tėvų sąmoningi sprendimai ir vaiko pratinimas dėvėti apsaugos priemones: šalmus, galūnių apsaugas važiuojant dviračiu ar paspirtuku, – sako R. Rakauskas. – 12–17 m. amžiaus paaugliai yra fiziškai aktyvūs, jų skeletas bręsta ir dėl to vyksta spartus augimas. Šiai amžiaus grupei būdingi ir lūžiai, kurie pasitaiko tik vaikams, ir kaulų lūžiai ar kitų struktūrų traumos, kurios būdingos taip pat ir suaugusiam žmogui.“

Paaugliai daugiausia kreipiasi dėl kelio sąnario meniskų ir raiščių plyšimų, girnelės nestabilumo, kelio kremzlės pažeidimų, peties sąnario traumų ir dėl jų atsiradusio peties nestabilumo bei žastikaulio išnirimų.

Laikysenos problemoms išvengti rekomenduojama palaikyti reguliarų fizinį aktyvumą nuo pat darželio ar pirmos klasės, o traumų tikimybę sumažinti padės geras fizinis pasirengimas, tinkamas krūvis bei saugus elgesys eisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją