Lietuvos dulų asociacijos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė savo tinklarašytje „Dula Lina“ pasidalijo keleta detalių iš to, kas žinoma iki šiol.

  • Gimda yra stipriausias raumuo žmogaus kūne. Gimdymo metu kai kurioms moterims kūdikį gimda išstumia be jokių jų pastangų – angliškai tai vadinama fetal ejection reflex. Tikriausiai tokiu būdu yra pagimdžiusios ir komoje gimdymo metu buvusios moterys.
  • Suaugusios nesilaukiančios moters gimda yra maždaug kriaušės dydžio, nėštumo metu gali išaugti iki maždaug arbūzo. Pagimdžius sumažėja per keletą savaičių – tačiau vis tiek jau lieka šiek tiek didesnė.
  • Nenėščios moters gimdos sienelės yra arti viena kitos – ji panašesnė į kišenę nei pripūstą balionėlį.
  • Dabartinės moterys patiria kur kas daugiau menstruacijų ciklų, nei jų prosenelės – nes jos prasideda anksčiau ir kur kas rečiau baigiasi nėštumu ar yra pristabdytos dėl aktyvaus žindymo. Kokios to pasekmės – neaišku.
  • Kasmėnesinį kraujavimą, kai iš gimdos pašalinama gleivinė, patiria žmonės, kai kurios beždžionių ir šikšnosparnių rūšys. Versijos, kodėl taip yra – dvi: pirma, kad specialiai nėštumui iš anksto ruošiama gleivinė gali apsaugoti moterį nuo gana agresyvaus vaisiaus, nes jis sugeba pasiimti visas jam reikiamas medžiagas, nepriklausomai nuo to, ar jų liks pakankamai moters organizmui. Antra – kad gleivinė gali atpažinti genetiškai nepalankų nėštumą ir sukelti persileidimą anksti, tarsi neeikvodama resursų išgyventi negalėsiančiam individui.
  • Gimdos susitraukimai po gimdymo paprastai jaučiami stipriau su antru, trečiu ir tolimesniais gimdymais (kodėl – nežinau) – kartais be medikamentinio nuskausminimo pagimdžiusios moterys gimdos susitraukimų skausmą renkasi malšinti vaistais.
  • Žodis „isterija" dabar vartojamas itin stipriai emocijai apibūdinti, tačiau net keletą amžių tai buvo diagnozė, apimanti nervingumą, alpimą, nemigą, kvėpavimo sutrikimus ir įvairiausius kitokius pasireiškimus, tačiau tik tuomet, kai juos patirdavo moterys. Nes pats terminas išvestas iš graikiško hystera (ὑστέρα) – manant, kad būtent šis organas yra atsakingas už tas būsenas.
  • Aristotelis – filosofas iš Antikos laikų, kurio raštais buvo remtasi tūkstantį su geroku viršum metų – teoriškai išmąstė, kad gimda yra vietos neturintis organas, kuris gali keliauti po kūną – toks net labiau gyvūnas, nei organas. Dar jis manė, kad gimdoje tiesiog užauga kiek didesnis žmogus – nes šiaip jis, mažas mažutėlytis, jau yra spermatozoide – moteris nuo savęs jam nieko neperduoda.
vaisius, gimda, nėštumas, ultragarsinis tyrimas, gimdymas
  • Leonardo da Vinčis, vienas pirmųjų menininkų, ėmęsis studijuoti anatominę žmogaus sandarą iš tikro kūno, moters gimdą piešė pagal gyvūnų pavyzdį – realybės ji neatitinka.
  • Maždaug kas trečiai šešiasdešimtmetei amerikietei gimda yra pašalinta. Kai kada priežastis operacijai yra požiūris, kad gimda augina arba vaiką, arba auglį – nors tyrimai jo nepagrindžia.
  • Dažniausiai atliekama operacija, susijusi su gimda – Cezario pjūvis. Tokiu būdu dabar Lietuvoje baigiasi maždaug vienas iš 5 gimdymų. Skirtingai nei Didžiajai Britanijai ar JAV, Lietuvai pastaraisiais metais pavyksta mažinti jų procentą, nes tam skiriamos pastangos. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad mediciniškai pagrįsti būtų galima maždaug 10-15 procentų taip pasibaigiančių gimdymų. Kad būtų atlikta, reikalinga medicininė priežastis (na, oficialiai) – moters pageidavimu ji nedaroma. Šalys, kuriose daugiau kaip pusė nėštumų baigiasi operacija – Dominikos Respublika, Brazilija, Egiptas, Turkija, Venesuela.
  • Pasaulyje yra žmonių, gimusių, kai moterims buvo persodinta donorės gimda.
  • Būdamas maždaug 18 savaičių gestacinio amžiaus, kūdikis gimdoje gali girdėti mamos širdies plakimą, žarnyno veiksmą, išorinius balsus, muziką.
  • Jei suglaustus nykščius uždedat ant bambos, o smilius sujungiat – gimda yra maždaug po jais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)