Šeimos istorija

Šiuo metu ukrainiečių šeima gyvena labdaros ir paramos fondo „SOS vaikų kaimų“ suteiktame būste, rašoma atsiųstame pranešime. Ukrainiečiai į Lietuvą atvyko praėjusių metų balandžio pabaigoje iš Dniepropetrovsko rajono, Piatikhatkos gyvenvietės.

Praėjusią vasarą Lietuvoje daugiavaikė globėja Kateryna sužinojo, kad serga vėžiu, itin agresyvia forma. Tuomet organizacija „SOS vaikų kaimai“ ukrainietei padėjo Lietuvoje gauti gydymą, organizacijos partnerių lėšomis aprūpino šeimyną maistu ir kitomis būtinomis priemonėmis.

Iki šeimą sudrebinusios žinios apie mamos ligą, tėtis Anatolijus Lietuvoje dirbo statybos įmonėje, tačiau dėl žmonos sveikatos buvo priverstas atsisakyti darbo ir rūpestį paskirti vaikų priežiūrai. Laimei, vienas šeimos košmaras baigėsi – Kateryna neseniai sužinojo puikią žinią – po metų kovos ligą ji įveikė. Nepaisant ligos, moteris praėjusią savaitę įgijo psichologijos studijų bakalauro laipsnį.

Kol ukrainiečių šeima atsistos ant kojų, „SOS vaikų kaimai“ juos vis dar pagal galimybes remia apgyvendinimu, maistu, užimtumu, teikia specialistų pagalbą ir visą priežiūrą.

Šiuo metu dėmesys labiausiai sutelktas į jauniausią šeimynos narę, turinčią įgimtą akių ydą, dėl kurios mergaitė vos gali matyti.

Šeši iš aštuonių Katerynos ir Anatolijaus globotinių serga ta pačia nepagydoma liga, kuri kliudė būti įvaikintiems. Tačiau šios ukrainiečių poros vaikų diagnozės neišgąsdino ir jie priėmė juos į savo glėbį bei kartu su savo biologiniu sūnumi apipylė rūpesčiu. Vaikų amžius – nuo 8 iki 16 metų, o jauniausia šeimynos narė Olga kovoja dėl regėjimo.

Mergaitei reikalingas gydymas

Dėl įgimtos akių ydos Olga Ukrainoje buvo pirmasis vaikas, kuriam persodinta mirusio donoro akis. Operacija buvo sėkminga, tačiau organizmas nepriėmė naujo organo ir mergaitei regėjimas nepagerėjo. Negana to, dėl vaikams labai retai diagnozuojamos glaukomos mergaitė blogai mato ir su savąja akimi (regėjimas -13). Mergaitė gali matyti tik didelius objektus, ji negali nei skaityti, nei rašyti. Pastaruoju metu Olga skundžiasi stipriais akies skausmais.

Nors mergaitė yra nuskriausta likimo dėl regėjimo, visgi jai pasisekė patekti į mylinčią ir rūpestingą šeimą, o pati Olga, kaip pasakoja artimieji, yra kovingo charakterio, kuris jai padeda nepasiduoti su užklupusiu iššūkiu.

Olga

Šiuo metu mergaitė turi vienintelį norą – geriau matyti. Siekiant šio tikslo, Olgai reikalingas skubus gydymas. Kaip informavo labdaros ir paramos fondas, padedantis ukrainiečių šeimai, Lietuvoje nepavyko rasti specialistų, turinčių patirties dirbant su tokia akių patologija bei galinčių priimti Olgą gydymui.

„SOS vaikų kaimai“ Anglijoje rado specialistus, kurie savo praktikoje turėjo panašius, į ukrainietės ligą, atvejus. Pelno nesiekianti organizacija ir Olgos mama pirmiausia su gydytojais oftalmologais mikrochirurgais iš Anglijos turėjo nuotolinę konsultaciją, kurios metu buvo paskirtas medikamentinis gydymas. Deja, gydymas nebuvo efektyvus, tad gydytojai kviečia Olgą atvykti gydytis į vieną iš Anglijos klinikų.

Antradienį iš Anglijos klinikos gautas sąrašas dokumentų, kurių reikia Olgos mamai, norint gauti medicininę vizą. Siekiant gauti medicininę vizą Anglijoje, reikia patvirtinti ne tik vizito tikslą, bet ir įrodyti galimybę sumokėti už operaciją.

Šiuo metu dėmesys labiausiai sutelktas į jauniausią šeimynos narę, turinčią įgimtą akių ydą, dėl kurios mergaitė vos gali matyti.

„Gydymo išlaidos Olgos globėjams nėra įkandamos ir finansiškai pakeliamos. Klinikos pateiktos preliminarios gydymo išlaidos sudaro daugiau nei 10 tūkstančių svarų sterlingų, o dar papildomai kainuotų lėktuvo bilietai ir apgyvendinimas po operacijos“, – sako labdaros ir paramos fondo „SOS vaikų kaimai“ Ekstremalių situacijų projektų vadovė Renata Aleknienė. Nepaisant išvardintų iššūkių, šeima viliasi, kad Anglijos gydytojai galės padėti Olgai ir ji atgaus regėjimą.

Draugija „SOS vaikų kaimai“ padeda ir remia daugiau nei 2000 vaikų. Fondas negali padengti Olgos gydymo išlaidų, tad prašo visuomenės pagalbos.

Olga

Prašome aukoti sergančiai mergaitei iš Ukrainos:


Banko pavedimu

SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija
Sąsk. Nr. LT06 7044 0600 0119 3478
Swedbank
Paskirtis: Olga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją