– Kada pirmąsias uogas galima duoti kūdikiui?

– Nereikėtų skubėti ir nuo 6 mėnesių jau duoti ragauti uogų. Anksčiausiai galima duoti paragauti nuo 7-8 mėnesio. Pradėti nuo švelniausių, pavyzdžiui, mėlynių. Kad ir kaip bebūtų, aš rekomenduoju palaukti iki pirmųjų metų pabaigos, tai yra, uogų duoti nuo 11-12 mėnesio. Tiesa, reiktų pradėti nuo 2-3 uogyčių.

– Nuo kurių pradėti?

– Nuo mažiausiai rūgščių. Taisyklė yra tokia – uogos turi būti prinokusios, ne pusiau žalios, ne kietos. Tada ir vitaminų yra, ir vaikui geriau susivirškina. Visos braškės, serbentai, vyšnios yra pakankamai rūgščios, todėl nereikia skubėti. Taip pat ir dėl trešnių bei vyšnių. Nuo jų būtinai reikia nuimti odelę, išimti kauliuką ir tik tada duoti vaikui. Jei pusė vyšnios paragaus 7-8 mėnesių kūdikis, nieko nenutiks, bet tėvai dažnai duoda visą dubenėlį, nuo ko sutrinka virškinimo traktas ir vaikus išberia.

– Bėrimas yra vienintelė reakcija?

– Ne. Gali sutrikti žarnyno veikla. Kaip suprasti, ar produktas nedirgins žarnyno, sakau taip – ką uždėjus ant žaizdos graužia, to nereikėtų duoti. Jei mes vienu metu suvalgysime daug uogų, reakcija gali pasireikšti iškarto. Vaikas pradės klykti. Bet kartais būna, lašas po lašo ir akmenį pratašo: jei kasdien su ta pačia uoga dirginame žarnyną, vaiko būklė blogėja pamažu, kol pradeda naktį nemiegoti. Metinukams geriau jau duoti įvairių uogų po nedaug, neduoti tos pačios uogos kasdien, geriau kaitalioti. Ir rinktis kuo labiau prinokusias ir kuo šviežiasnes. Nereikėtų pirkti uogų trims dienoms į priekį. Be to, rekomenduočiau rinktis čia užaugintas uogas. Pastebiu, kad šiuo metu padaugėjo bėrimų vaikams, klausiu tėvų, ką valgė – braškes. O lietuviškų braškių dar beveik nėra. Paskelbtas TOP12 vaisių ir daržovių sąrašas, kuriuose yra daugiausiai pesticidų, braškės trečius metus iš eilės užima pirmą vietą. Taigi pramoninės, gražios braškės gali turėti daugiau žalos nei naudos.

– Kuo pesticidai pavojingi?

– Tai yra cheminis junginys, o vaikams, kurių žarnynas yra pralaidus ir fermentinės sistemos dar naivios, papildomi cheminiai junginiai neduoda nieko gero. Gali pasireikšti nebūtinai ūmus apsinuodijimas, bet viskas kaupiasi. Per gyvenimą mes gauname daug cheminių junginių, ką jie padaro – sunku nustatyti, bet įvairios lėtinės ligos, įvairūs medžiagų apykaitos sutrikimai, nutukimas gali būti to pasekmė.

– O jei tėvai duoda uogų, kitą dieną mato, kad vaikui viskas yra gerai, ar jau galima drąsiai duoti ir dubenėlį uogų?

– Vaikai mėgsta uogas, nes jos saldžios. Bet aš rekomenduočiau duoti daugiausiai 5 uogas, tai yra, apie 50 gramų metų vaikui. Jei tai, tarkime, gervuogės ar žemuogės pakaks vieno-dviejų šaukštelių. Kita vertus, jei kalbėsime apie naudą, uogose tikrai daug vitaminų, bet tėvai daro klaidą, manydami, kad per vasarą vaikai uogų prisivalgys „už visus metus“. Neįmanoma to padaryti. Vitaminai organizme neišliks iki žiemos.

– O nuo kokio amžiaus jau galima neriboti uogų kiekio?

– Siūlyčiau duoti vaikui pačiam imti uogas su pirštukais, nes tokiu būdu ir vystosi smulkioji motorika, ir, kol paima, kol sukramto, greičiau ateina sotumo jausmas. O jei dar pats eina, pats nusiskina – dar geriau. Jei vaikas nejunta jokių bėdų, nuo metų galima didinti uogų kiekį. Bet reikia žiūrėti: jei davėme truputį daugiau ir pamatėme, kad pabėrė aplink burną, ar žandukai paraudo, be abejo, kiekį reikėtų mažinti.

– Bet ar tai reiškia, kad vaikas šitai uogai apskritai bus alergiškas?

– Ne, uogos retai kada alergizuoja. Bet jose yra tam tikrų medžiagų, pavyzdžiui, histamino, kuris sudirgina ir parūgština organizmą. Kuo didesnis vaikas, tų medžiagų koncentracija kūne gaunasi mažesnė ir dėl to nebeišberia. O ta tikroji autoimuninė liga uogoms, būna retai.

– Kuri uoga naudingiausia?

– Visko po truputį yra sveikiausia. Tik ką norėčiau pabrėžti, kad tėvai neduotų vaikams sulčių ar trintų uogų, nes pradėjus traiškyti uogą, vitaminas C reaguoja su deguonimi ir suyra. Taip pat nereikėtų duoti uogienių. Jau geriau uogas užšaldyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)