Pulsuojantis galvos skausmas, paprastai – sukoncentruotas į vieną galvos pusę, paprastai yra palydimas pykinimo, vėmimo, didelio jautrumo šviesai ir garsams. Kartais jis ateina netikėtai, tačiau jautresnieji sako, jog migrena neretai apie save praneša.

Apie jos pasirodymą netolimoje ateityje galima signalizuoti regos sutrikimai, tokie, kaip šviesos blyksniai akyse. Taip pat žmonės išskiria sunkumą kalbėti, veido arba galūnių dilgčiojimą. Reikia pastebėti, kad lengvas galūnių tirpimas – gana dažnas artėjančios migrenos simptomas.

Tarp dar subtilesnių įspėjamųjų simptomų – padažnėjęs žiovavimas, dažnesnis šlapinimasis, dideli nuotaikų šuoliai, vidurių užkietėjimas ir didesnis nei įprastas potraukis maistui. Apie tai rašo puslapis „mayoclinic.org”.

Net ir tai, kad migrenos pikas praėjo, o skausmas baigėsi, nereiškia, kad baigėsi ir žmogaus kančios. Po migrenos priepuolių žmonės neretai jaučiasi išsekę, sumišę, tarsi išplaukę. Na, o staigūs galvos sukiojimo judesiai gali ir vėl sukelti skausmą. Taigi, nieko keisto, kad žmonės ieško stebuklingų sprendimo būdų. Migrena – iš tiesų siaubinga.

Vis dėlto, kadangi migrenos atsiradimo priežastys nėra iki galo suprantamos, nors žinoma, jog veikiausiai jai daug įtakos turi genetika bei aplinkos faktoriai, o visa kita tiriama ir aiškinamasi, surasti problemos sprendimo būdą – taip pat sunkiau, o kai kada – net ir neįmanoma.

Medikamentinį gydymą turėtumėte aptarti su gydytoju. Egzistuoja hormonų terapija, jei įtariama, kad skausmai susiję su menstruacijų ciklu. Kai kurie žmonės pastebi teigiamus rezultatus, taikydami alternatyviuosius būdus: akupresūrą, akupunktūrą, atlikdami meditacijas ar jogą.

Dažnai truputį suvaldyti ir sureguliuoti migreną padeda gyvenimo būdo pokyčiai. Miego režimas, žymus alkoholio ir kofeino sumažinimas. Maisto priedai, tokie kaip nitratai (sūdytos mėsos konservantas), aspartamas (dirbtinis cukraus pakaitalas) arba mononatrio glutamatas (E621), siejami su poveikiu migrenai, tiesa, tos sąsajos mokslo nėra įrodytos, tačiau kenčiant didelius skausmus, vertėtų atkreipti dėmesį, ar jūsų mityboje jų nėra daug.

Bet kaip sau padėti tada, kai skausmas tampa nepakeliamas? Kaip jį apmalšinti priepuolio metu, kai vaistai neveikia ir apima nevilties jausmas?

Viena mergina socialiniame tinkle „TikTok” pasidalino ją gelbėjančiu, veiksmingu būdu. „Užsivirinkite vandenį, įspilkite jį į vonelę. Pasirūpinkite, kad vanduo būtų toks karštas, kokį sugebėsite pakelti ir, žinoma, nenusiplykisite, ir mirkykite jas”, – pasidalino mergina.

Į vaizdo įrašą socialiniame tinkle sureagavo daug gydytojų ir pasidalino savo įžvalgomis. Ar toks būdas gali veikti ir ar jis nesukelia pašalinių efektų?

2 milijonus sekėjų turintis gydytojas, socialiniame tinkle randamas kaip „DoctorSood, M.D.”patvirtino, kad kojų mirkymas itin karštame vandenyje neturės šalutinių efektų. „Tai iš tiesų gali padėti”, – patvirtino jis. Gydytojas papasakojo, kad karštas vanduo gali padėti išplėsti kraujagysles ir varinėti kraują. O tai, anot jo, turėtų padėti sumažinti spaudimą galvoje.

Kiti gydytojai, įskaitant „Dr. Myro Figura, MD”, pateikė labai panašius atsakymus: taip, toks būdas gali iš tiesų palengvinti jūsų kančias, ir tikrai verta jį išbandyti. Tačiau įdomiausia, kad po vaizdo įrašais teigiamais atsiliepimais dalinosi žmonės, kenčiantys nuo migrenos.

Šimtai jų teigė, jog būdas suveikė. Kai kas parašė, jog migrena liovėsi po maždaug 15 minučių ir praėjo be jokių liekamųjų reiškinių. Žinoma, buvo ir skeptikų, teigiančių, kad stipraus priepuolio metu jie negali nė pasikelti iš lovos, apie karštą vandenį čia negali būti nė kalbos. Kai kas rašė, kad nepadeda niekas – skausmas toks stiprus, kad jo nepažaboja nei vaistai, nei alternatyviniai būdai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją