Apie galimas to pasekmes, kuo tokie eksperimentai gali baigtis, Delfi Šeima pakalbino gydytoją dermatovenerologę Ingą Kisielienę. Gydytoja atskleidžia, kad tai gali išsivystyti į rimtas alergijas.

– Kuo paauglių oda skiriasi nuo suaugusiųjų?

– Paauglių oda yra riebesnė, nes paauglystėje riebalų liaukos dėl brandos pradžios, pasikeitusios hormonų pusiausvyros tampa aktyvesnės, gamina daugiau riebalų (sebumo). Tokia oda turi daugiau vandens, bet linkusi jo greičiau netekti. Taip pat ji yra jautresnė ir labiau linkusi į uždegimą. Papildant – aktyviau reaguoja į aplinkos dirgiklius, tokius, kaip temperatūros kaita, pH kaita, tiesiogiai dirginančios medžiagos, kaip kietos dalelės, esančios kosmetikoje („scrub“) arba šveičiamuosiuose „šepetėliuose“, kempinėse“.

Gydytoja Inga Kisielienė

– Ar į paauglio dienos rutiną įtraukiamos suaugusiems skirtos kosmetikos priemonės gali būti pavojingos?

– Taip. Rinktis kosmetikos produktus reikia labai atsakingai. Didelis įvairių aktyvių medžiagų turinčios kosmetikos vartojimas sutrikdo apsauginį odos balansą.

Naudojant rūgštines priemones, retinolį, nusluoksniuojame odą, suplonėja viršutinis raginis odos sluoksnis. Pagrindinis raginio odos sluoksnio darbas – apsauga. Jis sulaiko išorėje esančias įvairias medžiagas, galinčias pakenkti mūsų odai, pavyzdžiui, bakterijas ar alergenus. Kai viršutinis sluoksnis plonesnis, jiems lengviau pro jį praeiti.

Taip pat raginis sluoksnis sulaiko vandenį odoje, kad jis iš odos „neiškeliautų“, oda būtų elastinga. Kai oda netenka vandens, pradeda rausti, šerpetoti. Kad būtų lengviau suprasti, įsivaizduokime, jog sausa oda panaši į išsausėjusią dykumos žemę. Joje atsiranda nedidelių plyšelių, pro kuriuos aplinkoje esančios medžiagos lengviau patenka į odą.

Mūsų oda taip pat turi specifinį pH, naudojant kosmetikos priemones jis keičiasi, todėl ne tik pablogėja odos apsauginės savybės, bet ir gali atsirasti dermatito tipo bėrimų.

Apibendrinant, aktyvios medžiagos skirtos tam tikrai problemai spręsti, ar jos tinka paauglio odai, būtina pasikonsultuoti su odos specialistu.

– Kuo aktyvių medžiagų naudojimas ypač jauname amžiuje gali būti pavojingas „ilgalaikėje perspektyvoje“?

– Anksti pradėję naudoti priemones, savo sudėtyje turinčias daug cheminių junginių, didėja rizika, kad tapsime toms medžiagoms alergiški.

Mokslu įrodyta, kad naudojantys didelį kiekį cheminių medžiagų, naudojantys jas ilgą laiką turi didesnę tikimybę tapti toms medžiagoms alergiški. O dar jei turime polinkį į alergijas ar atopiją... Nepamirškime, vaikų amžiuje atopinės ligos yra dažnesnės nei suaugusių.

– Kokiame amžiuje tokias priemones rekomenduojama pradėti naudoti?

– Rūgštines ar retinolio turinčias priemones galime pradėti naudoti paauglystėje, kaip aknės (spuogų) gydymo dalį, bet koncentracijos ir naudojimo dažnis, trukmė yra kitokie nei suaugusiems. Prieš pradedant jas vartoti būtina pasikonsultuoti su odos gydytoju.

– Ar teko girdėti, kad panašiai būtų eksperimentuojama Lietuvoje?

– O taip, neseniai mano devynmetė dukra man pareiškė, „kad jai reikalinga odos priežiūros rutina“ (šypsosi). Gerai, kad tuo metu sėdėjau (šypsosi).

– Man teko girdėti, kad rengdamos pižamų vakarėlius jaunoms dukroms mamos nuperka lakštinių kaukių mergaitėms. Ar viskas su tuo gerai?

– Kartais vaikai nusiperka sau ir be mamų leidimo (šypsosi).

Iš tiesų vaikai mus linkę kopijuoti ir, jei mamos savo rutinoje naudoja lakštines kaukes, natūralu, kad toks poreikis kyla ir vaikams. Aš nedraudžiu savo dukrai dėti kaukės, bet siūlau ją „modifikuoti“ – ant veido tepame kremą, tinkamą vaikų odai, ir ant viršaus uždedame specialų sudrėkintą „lakštą“. Esu mačiusi internetinėse parduotuvės „kompresuotus“ veido kaukės lakštus, kuriuos sudrėkinus su vandeniu jie išsiskleidžia. Toks drėgnas jis dedamas ant kremu suteptos odos.

– Jei kalbėtume ne tik apie vaikišką amžių, ar su kosmetika apskritai yra taip, kad kažkuriai – dar ne laikas? Pavyzdžiui, kai kosmetika pažymėta kaip tinkama brandžiai odai, kas gali atsitikti ją naudojančiai aštuoniolikmetei? Liaudyje sakoma – oda įpras, kuo gelbėsies vyresniame amžiuje? Ar tame yra racijos?


– Apibendrinant trumpai, „brandžiai“ odai skirtoje kosmetikoje naudojama daugiau cheminių junginių, didesnės jų koncentracijos, todėl didėja rizika, kad oda taps alergiška tokiems junginiams. Be to, jei tos medžiagos aktyvios, dirginančios, greičiau sukelsime odos sudirgimą, dermatitą.

– O ar Lietuvoje pastebima injekcijų jauname amžiuje tendencija? Ar jos – irgi turi būti savu laiku?

– Jaunėjanti tendencija estetinėms procedūroms jaučiama. Bet ar reikia ir galima tas procedūras atlikti, spendžia ir jas atliekantis specialistas. Čia jau etikos ir kompetencijos klausimas. Noriu priminti, kad estetines injekcijas odoje Lietuvoje legaliai atlikti gali tik gydytojai dematovenerologai, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai, kai kurias – veido žandikaulio chirurgai ar burnos, veido ir žandikaulių chirurgai ir tik tam leidimą turinčiose įstaigose.

– Kokias veido kosmetikos priemones reiktų rinktis vaikams, paaugliams?

– Paprastai vaikams skirta kosmetika turi specialų žymėjimą, matomą ant pakuotės, arba apraše būna pažymėta, nuo kokio amžiaus priemonė yra tinkama. Visada prieš planuodami įsigyti kosmetikos produktą galite pasikonsultuoti su odos specialistu. Apibendrinant siūlau laikytis šių taisyklių: kosmetika be kvapų, su mažesniu cheminių medžiagų kiekiu, sukurta jautriai odai, patikrinta dermatologiniais tyrimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)