Vis dėlto, daug vyrų, kurie išdrįso pasirinkti šį kontracepcijos būdą, sako besidžiaugiantys. Lietuvis Modestas – vienas jų. „Sprendimą priėmiau nusprendęs, kad daugiau vaikų nebenorėsiu“, – aiškina jis.

– Papasakokite, kaip atėjote iki apsisprendimo atlikti vazektomiją: kiek jums buvo metų, kaip atrodė jūsų svarstymai, kokios buvo pagrindinės priežastys?

– Apie vazektomiją pradėjau galvoti 2018 metais, kai gimė antras vaikas. Man tuo metu buvo 36 metai, tada su žmona nusprendėme, kad daugiau vaikų nebenorim.

Taip pat viliojo mintis, kad nebereikės saugotis ir pirkti kontraceptinių priemonių. Ilgai tai buvo tik pamąstymai apie operaciją ir šiek tiek paskaitymo, kaip kas vyksta.

Bet kartą 2020-ųjų pradžioje būdamas pas šeimos gydytoją jį pakalbinau šia tema. Šeimos gydytojas man rekomendavo urologą ir netgi parašė siutimą konsultacijai dėl vazektomijos.

Vizitas pas urologą tokia tema buvo tikrai iššūkis sau, bet buvau pats nustebęs, kaip lengvai tai praėjo. Visa informacija apie operaciją palengvino sprendimą ir po kiek laiko buvo sutartas operacijos laikas.

– Ar buvo baimės?


– O taip! Nepadėjo ir tai, kad kai buvo suplanuota operacija (2020 metų rugsėjį), viską teko 2 kartus nukelti dėl Covid ribojimų – iki 2021-ųjų sausio.

– Su kuo tarėtės dėl procedūros? Ar buvo atkalbinėjančių?

– Dėl procedūros tariausi tik su savo žmona ir, aišku, su gydytojais. Urologas, net keletą kartų paklausė, ar tikrai pasirengęs, ir ar nebeplanuoju turėti vaikų. Bet atkalbinėjančių nebuvo.

– Papasakokite apie pačią procedūrą – kaip ji atrodo nuo–iki? Kiek kainavo? Ar buvo skausminga?


– Pirmiausia reikėtų paminėti, kad vazektomija man buvo atlikta Vokietijoje. Taigi, kaina, manau, gali būti kitokia nei Lietuvoje. Iš viso sumokėjau 538 eurus ir 41 centą. Į šią sumą buvo įskaičiuotos 2 konsultacijos ir kraujo tyrimas prieš operaciją, pati operacija, gydytojo apžiūra 24 valandas po operacijos, 2 sėklos pooperaciniai tyrimai ir išimtų audinių tyrimas pas patologą.

Operacija praėjo gana greitai ir buvo neskausminga. Man rodos, per valandą viskas buvo baigta.

Atvyksti paskirtu laiku, tada nusirengi iki pusės ir guliesi ant operacinio stalo. Laiko galvoti ir dvejoti tada jau nėra. Gydytojas viską dezinfekuoja su ypač daug dezinfekcinio skysčio ir pastato lašelinę.

Tada suleidžiami vaistai, vietinė nejautra, ir gydytojas lėtai pjauna arba praplėšia odą. Pjūvis būna apie 1 cm. Tada prasideda nemaloniausia dalis, kai gydytojas ištraukia atlaisvina latakus, nes gali jausti tempimą pilvo apačioje. Po to išpjaunama 11,5 cm latako fragmentas, abu latakų galai užlenkiami ir susiuvami, po to dar ir uždeginami.

Tiesa, reikia pasakyti, kad jausmas, garsas ir, jei ateina, kvapas nėra labai maloni operacijos dalis. Tada gydytojas pasiūlo tau pažiūrėti, ką išpjovė, ir užsiuva pjūvį. Tas pats vyksta su kita puse. Kai baigta antra pusė, išimama lašelinė, nuvaloma didžioji dalį dezinfekcinio skysčio ir esi išleidžiamas namo.

Po operacijos rekomenduojama pačiam nevairuoti, o grįžus namo svarbus ramybės režimas. Jokių bėgiojimų ar sunkių kėlimų. Taip pat reikia ledo kompresų, kad nebūtų kraujosruvų.

Kitą dieną vėl pas gydytoją apžiūrai. Po 6 ir 12 savaičių reikia nunešti sėklos mėginius tyrimams. Jeigu abu rezultatai be spermatozoidų, operacija pavyko.

– Ar esama komplikacijų galimybės?


– Taip. Ir gydytojas prieš operaciją papasakoja apie jas. Pagrindinė, ką prisimenu, tai kad gali kauptis kraujas sėklidėse, tada jos padidėja ir reikia kreiptis pas gydytoją.

Man didelių komplikacijų nebuvo ir viskas praėjo beveik sklandžiai, išskyrus tai, kad po savaitės, kai pradėjo tirpti siūlai, pradėjo lengvai pūliuoti siuvimo vieta. Bet ištraukus siūlus viskas susitvarkė.

– Ar jūsų gyvenimas kaip nors pasikeitė dėl priimto sprendimo?


– Taip, nebereikia rūpintis kontracepcija (šypsosi). Daugiau didesnių pasikeitimų nebuvo.

– Ar kada nors gailėjotės?


– Ne, nesigailėjau. Manau, kad tai buvo geras sprendimas.

– Kaip manote, kodėl tiek mažai vyrų renkasi vazektomiją?


– Manau, kad daugumai tai yra baimė. Galbūt atbaido ir kaina, kuri tikrai nėra maža.

– Ar manote, kad informacijos apie vazektomiją kaip variantą Lietuvoje užtenka?


– Manau, kad norint – informacijos tikrai pakanka. Šia tema galima pasikalbėti su šeimos gydytoju, o jeigu informacijos nepakanka, urologas tikrai atsakys į visus klausimus.

– Vazektomijos atstatymas vaisingumo klausimu nėra šimtaprocentinis. Ar svarstėte, kas būtų, jei vis dėlto užsinorėtumėte dar vieno vaiko?


– Galvojau apie tai prieš operaciją, daug skaičiau apie pačią vazektomiją ir apie atstatymą. Sprendimą priėmiau nusprendęs, kad daugiau vaikų nebenorėsiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)