Naudojimasis telefonu tualete yra itin paplitęs dalykas: net devyni iš dešimties žmonių prisipažįsta besinešantys savo įrenginį į tualetą.

Nors iš pradžių atrodo, kad tai yra puiki proga pasivyti įvykius, viena gydytoja įspėjo, kodėl taip elgtis nederėtų, rašo dailystar.co.uk. Dėl šio įpročio gali kilti sveikatos problemų.

Storosios žarnos chirurgė, daktarė Karen Zaghiyan leidiniui „Healthline“ sakė: „Kiekvienas žmogus turi hemorojų. Mes gimstame su juo. Tai išangėje ir jos išorėje esančių venų raizginys.

Sėdėjimas ir išangės įtempimas, kol naršote telefone, priverčia į hemorojų priplūsti kraujo, o tai gali sukelti tokius simptomus, kaip skausmas, patinimas ar kraujavimas.“

Nors šio reiškinio mokslinių įrodymų kol kas nėra, šiuo metu atliekami klinikiniai tyrimai.

Bakterijos yra dar viena priežastis, kodėl telefono nereikėtų neštis į tualetą.

Tikėtina, kad ant telefono pateks mikrobų, kurie vėliau persikels ant jūsų rankų.

Vieno 2017 metais atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad ant vyresniųjų klasių moksleivių mobiliųjų telefonų knibždėjo E.coli ir kitų mikrobų, nuo kurių galima rimtai susirgti.

Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) duomenimis, šios bakterijos gali sukelti viduriavimą, skrandžio skausmus ir kartais karščiavimą, o maždaug pusė jomis užsikrėtusių žmonių viduriuoja su krauju.

Tik vienas iš 20 žmonių kas pusmetį ar dar rečiau valo savo telefoną, o tai reiškia, kad jie gali būti purvinesni už klozeto sėdynę ar nuleidžiamą vandenį.

Meksikos Kampečės mieste esančios klinikos „Ceracom“ urologas Marcosas Del Rosario „Helthline“ teigė, kad svarbiausia yra plauti rankas.

„Suaugę žmonės vis dar nežino, kaip plauti rankas. Nuolat tai matau viešuosiuose tualetuose“, – pridūrė jis.

O svarbiausia atsiminti – ant klozetų žmonės turėtų sėdėti tik tiek, kiek trunka tikrasis poreikis.

„Jei pasėdėję ant klozeto kelias minutes nepradedate tuštintis, nedarykite to per jėgą“, – patarė daktarė Karen.

„Verčiau atsistokite ir eikite daryti ką nors kita. Į tualetą grįžkite tuomet, kai vėl pajusite norą tuštintis“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją