Onkologinės ligos diagnozę šios vasaros pabaigoje išgirdo ir pumpėniečių Vytauto ir Vilmos Gailiūnų šeima, kai jų vos dvejų metukų dukrytei Skaistei buvo nustatyta leukemija – kraujo vėžys.

Mūsų krašte gimusio ir augusio Vytauto bei panevėžietės Vilmos šeima į Pumpėnus atsikėlė 2009 metais. Pora augina trylikos metų sūnų Mantą. Prieš dvejus metus gimė mažoji Skaistė.

„Liepos mėnesį jai sukilo temperatūra. Medikai įtarė erkinį encefalitą ir išsiuntė mus į Panevėžį. Po savaitės tyrimų ši prielaida nepasitvirtino. Tuomet pradėta svarstyti, kad tai gali būti onkologinė liga. Rugpjūčio 11 d. Skaistei buvo patvirtinta leukemija.“

Kaip prisipažįsta Vytautas, tą dieną pasaulis apsivertė aukštyn kojomis.

„Išsiverkėme… O tada susitelkėme ir pradėjome kovą su liga.“

Mažoji Skaistė jau ketvirtas mėnuo Vilniuje. Agresyvi chemoterapija sukėlė dar vieną sunkią šalutinę ligą – bakterinį meningitą.

„Po dviejų mėnesių gydymo meningitas įveiktas. Dabar tęsiame kovą su leukemija.“

Vytautas dirba Saločių krašte įsikūrusiame gyvulininkystės ūkyje, Vilma – Panevėžyje esančioje keramikos gaminių įmonėje.

Mama nuolat būna su dukra ligoninėje. Pasitaikius kiekvienai laisvesnei akimirkai, į sostinę skuba ir tėtis.

„Skaistė kiekvieną dieną kartoja, kad nori namo. Bandome aiškinti, kas ir kaip, tačiau ji juk tik dvejų metukų ir nesuvokia ligos sudėtingumo. Tai tik ilgo kelio pradžia. Gydymas truks dvejus metus“, – virpančiu balsu ištaria Vytautas.

„Visuomet sakome, kad tai – pagydoma liga“

„Mažoji Skaistė – tikra kovotoja. Labai šauni, be galo aktyvi ir gyvybinga mergaitė, kurios čiauškėjimo pilnas skyrius“, – šypsosi Vaikų onkohematologijos skyriaus vedėja, medicinos mokslų daktarė vaikų hematologė Goda Elizabeta Vaitkevičienė.

Gydytoja sutiko papasakoti apie Skaistės diagnozę bei šios klastingos ligos gydymą.

„Leukemija yra visokių atmainų. Skaistei diagnozuota ūminė limfoblastinė leukemija – tai dažniausia vaikų onkologinė liga. Negydant baigtis viena – mirtis. Tačiau būtent šios leukemijos gydymas yra labiausiai pažengęs. Devynis iš dešimties vaikų mes pagydome. Tai onkologinė, piktybinė liga, kuri pati savaime kelia grėsmę gyvybei, tad laukia sunkus, dvejus metus truksiantis gydymas. Ligoniams taikoma chemoterapija. Tai sisteminis gydymas, kai vaistai leidžiami į veną. Procesas labai intensyvus, todėl vaikai turi gulėti ligoninėje. Vėliau intensyvumas mažėja, ligoniai paleidžiami namo, ten geria tabletes, o pas mus atvyksta susileisti vaistų. Intensyvi chemoterapija turi tiek šalutinį, tiek toksinį poveikį. Tiek liga, tiek pats gydymas slopina imuninę sistemą, todėl atsiranda didelė komplikacijų (gali būti pažeisti inkstai, kepenys, širdis, plaučiai ir t. t.) bei infekcijų rizika. Įvairios infekcijos – viena dažniausių komplikacijų. Kartais jos būna lengvesnės, kartais sunkesnės ar labai sunkios, kai prireikia intensyvios terapijos ir kyla grėsmė gyvybei. Skaistės atveju buvo meningitas. Bet kokiu atveju, kai diagnozuojama tokia leukemija, mes sakome, kad pagydome šią ligą. Tai ilgas kelias, bet dauguma atvejų jis būna sėkmingas. Žinoma, pasitaiko, kad liga atsinaujina, kad būna stiprios komplikacijos. Tačiau kuo toliau, tuo tokios situacijos retesnės.“

Skaistės būseną mokslų daktarė vertina optimistiškai.

„Mergaitė atsigavo po meningito. Jau vaikšto ir valgo pati. Situacija buvo grėsminga, ir džiaugiamės, kad pavyko iš jos išsikapstyti. Organizmo atsakas į gydymą buvo geras, todėl jį modifikavome, pakeitėme modernesniu, nereikalaujančiu labai intensyvios chemoterapijos.“

Žinia apie ligą – pribloškė

„Skaistė – neeilinis vaikas. Į mūsų grupę ji atėjo kovo mėnesį. Nors buvo pusantrų metukų, iš kitų išsiskyrė savo protu, nuovoka bei smalsumu“, – pasakoja Pumpėnų gimnazijos ikimokyklinio ugdymo „Bitučių“ grupės mokytoja Giedrė Šakalevičienė.

Anot pedagogės, nors Skaistė buvo mažiausias vaikas grupėje, visuomet buvo dėmesio centre.

„Vyresni ją vedžiodavo, noriai žaisdavo. O ir pačiai Skaistei labai reikėjo vaikų. Visuomet laukdavo ateinančių draugų, dalindavosi žaislais.“

Mokytoja Giedrė prisipažįsta, kad žinia apie dvimetės ligą sukrėtė visą gimnazijos bendruomenę.

„Iš šalies atrodė, jog Skaistė – sveikatos etalonas. Tad kai prieš rugsėjo pirmąją sužinojome apie ligą, buvo labai skaudu. Kiekvienas, kuris augina vaikus, žino, kaip sunku yra žiūrėti į sergantį sūnų ar dukrą. O čia… Už ką tokiam mažam vaikui tokie sunkūs išbandymai? Nenorime palikti žmonių vienų bėdoje, todėl bendruomenė ėmėsi iniciatyvos rinkti paramą.“

Kviečia visus į Skaistei skirtą paramos koncertą

Gruodžio 22 d. 18 val. Pasvalio kultūros centro didžiojoje salėje vyks rajono mero Gintauto Gegužinsko inicijuotas paramos koncertas „Padovanok viltį“, kuriame pasirodys geriausi mūsų krašto atlikėjai. Vakaro metu visos surinktos lėšos bus skirtos Skaistės šeimai.

„Džiaugiuosi, kad mums pavyksta išsaugoti tradiciją prieš kiekvienas Kalėdas susirinkti į būrį tam, kad kartu padarytume gerą darbą. Kažkada padėjome Gruzijai, organizacijai „Gelbėkit vaikus“, mažiems ir dideliems į bėdą patekusiems žmonėms. Padėjome mažajai princesei Viktorijai – Viktorijai Tamulionytei, kuri kovojo su labai agresyvia vėžio forma ir tą kovą laimėjo. Šiandien pagalbos reikia Skaistei, ir aš kviečiu visus suremti pečius, kad po kelerių metų sutikus ją ant mokyklos laiptų galėtume kartu džiaugtis, kad padėjome jai išgyti. Ne kartą esame įrodę, kad nelaimės akivaizdoje mūsų mažo miesto bendruomenė gali susitelkti ir padaryti labai daug. Nuoširdžiai kviečiu visus ir kiekvieną asmeniškai tapti kalėdinio stebuklo dalimi“, – kalbėjo meras.

Bilietas-auka kainuoja nuo 10 Eur. Jie platinami savivaldybės mero priimamajame ir Kultūros centro kasoje.

Sėdimos vietos nenurodytos. Gerumas neturi hierarchijos – tą vakarą bus laukiami visi, nepriklausomai nuo paaukotos sumos dydžio.

Paaukoti Skaistei galima ir bankiniu pavedimu:

Gavėjas: Pasvalio r. savivaldybės administracija

Sąskaitos nr.: LT364010042600064364

Pavedimo paskirtyje nurodyti „Parama Skaistei“