„YouGov“ apklausa, kurios metu trylikoje šalių buvo tiriami vyrų šlapinimosi įpročiai, nustatė, kad britai pagal šlapinimąsi atsisėdus užima tik 11 vietą, nes tik 24 proc. Didžiosios Britanijos vyrų reguliariai šlapinasi atsisėdę.

Dar 33 proc. jų buvo tvirtai įsitikinę, kad niekada to nedarys, rašo thesun.co.uk.

Vokietijoje, pavyzdžiui, vadinami „sitzpinkleriai“ – žmonės, kurie šlapindamiesi atsisėda – sudaro 40 proc. visų vyrų. Šioje šalyje šlapinimasis stovint dėl prasto taiklumo ir tyškančių lašų laikomas nepriimtinu elgesiu, ir daugelyje viešųjų tualetų yra pakabinti ženklai, raginantys vyrus atsisėsti.

Amerikiečių inžinerijos profesoriai, ištyrę sieneles šalia unitazų, nustatė, kad į klozeto sėdynę atsitrenkę šlapimo lašai gali katapultuoti šlapimo daleles net trijų metrų atstumu, todėl jūsų dantų šepetėlis taip pat gali patekti į pavojingą apšaudymo E. coli bakterijomis zoną.

Tačiau dauguma Didžiosios Britanijos vyrų nepasinaudoja ne tik su higiena susijusiais šlapinimosi atsisėdus privalumais.

Nyderlandų Leideno universiteto Medicinos centro mokslininkai kiek anksčiau buvo nustatę, kad sėdint lengviau ir greičiau išsituština šlapimo pūslė.

Taip yra todėl, kad atsisėdus visiškai atsipalaiduoja dubens ir stuburo raumenys, todėl šlapimas išteka lengviau. Jei šlapinamasi stovint, šie raumenys lieka aktyvuoti.

Kalifornijos universiteto Los Andžele (UCLA) Urologijos katedros docentas, daktaras Jesse N. Millsas kiek anksčiau leidiniui „Thrillist“ sakė, kad sėdėjimas vyrams leidžia geriau išnaudoti pilvo raumenis: „Jūs išleidžiate kelias paskutines čiurkšles ir jaučiatės geriau ištuštinę pūslę.“

Pasak Aleksandros ligoninės urologijos chirurgo bei konsultanto Geraldo Collinso, šlapinimasis atsisėdus „tikriausiai yra efektyviausias būdas tai padaryti“.

Tai gali būti ypač naudinga vyresnio amžiaus vyrams, kenčiantiems nuo gerybinės prostatos hiperplazijos (GPH), kuri iki 80 metų pasireiškia 80 proc. vyrų.

Ši būklė ištinka tuomet, kai padidėjusi prostata ir aplinkinė sritis užspaudžia šlaplę – vamzdelį, kuriuo šlapimas iš šlapimo pūslės patenka į išorę, todėl šlapintis tampa sunkiau, sakė jis „The Telegraph“.

Vyrams, kuriems yra padidėjusi prostata, gali išsivystyti šlapimo pūslės akmenys, šlapimo takų infekcijos ir net inkstų infekcijos, jei jų šlapimo pūslė nevisiškai išsituština.

„GPH išsivysto dėl prostatos hormoninių pokyčių, dažniausiai nuo 40 metų, – sakė G. Collinsas. – Padaugėjus tam tikro testosterono skilimo produkto, ima augti ir didėti prostatos ląstelės. Dėl to kai kurie vyrai gali pastebėti, kad šlapintis sėdint jiems yra daug lengviau.“

J. N. Millsas pažymėjo, kad šlapinimasis sėdint „yra geresnis variantas vyrams, sergantiems prostatos ligomis, arba tiems vyrams, kurie tiesiog negali ilgai stovėti“.

„Kai atsisėdate, geriau pataikote ten, kur reikia. Jei tinkamai sėdite, tikėtina, kad ir pataikysite ten, kur reikėtų“, – pridūrė jis.

Jei jums vis tiek sunku pajusti, kad šlapimo pūslė išsituštino, tuomet turėtumėte kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją