Seksologė, porų terapeutė Nan Wise svetainėje purewow.com paaiškino, kaip transformuojasi lytinis potraukis po 40 metų. Pasirodo, ne viskas taip prastai.

Gali susilpnėti libido

Manoma, kad po 40 metų dėl hormonų pusiausvyros pokyčių organizme moterų libido ima silpnėti ir laikui bėgant tik silpnėja. Iš tiesų bėgant metams vaisingumas mažėja, prasideda perimenopauzė, galiausiai ateina menopauzė... Tik ar tikrai nuo tada ir išblėsta seksualinis geismas? Ne visai taip, teigia ekspertai.

Iš tiesų bėgant metams moterų lytinis potraukis mažėja, ypač esant ilgalaikiuose santykiuose. Kada ima silpnėti libido? Konkretaus atsakymo nėra; vieno tyrimo duomenimis, moterys pajunta sumažėjusį lytinį potraukį nuo 55 iki 64 m., kito tyrimo duomenimis, 40 proc. vyresnių nei 60 m. moterų libido yra žemas.

N. Wise teigimu, mūsų smegenyse yra mažiau sekso receptorių, o kai ima mažėti seksui reikšmingų hormonų, pradeda silpnėti ir lytinis potraukis. Nepamirškime ir nemalonių, dažnai perimenopauzę bei menopauzę lydinčių simptomų – karščio bangų, nerimo, makšties sausumo, miego sutrikimų – veiksnių, kurie tikrai nestiprina geismo.

Vis dėlto hormonų pokyčiai nebūtinai reiškia, kad jums nebesinori sekso. Svarbus ir kitas aspektas.

Malonumo troškimas

Seksas – biologinis, psichologinis ir socialinis procesas, šis apibūdinimas tinka bet kokiam amžiui – nesvarbu, ar jums – 19, ar 94 m.“, – aiškina N. Wise. Tai reiškia, kad lytiniam potraukiui turi įtakos toli gražu ne vien hormonai. Pasak N. Wise, lytinis potraukis tai sustiprėja, tai susilpnėja – reikia žinoti, kad tai – visiškai normalu. Savaime suprantama, kad nesinorės šokti ant partnerio taip, kaip būdavo santykių pradžioje, kita vertus, galite priimti savo pasikeitusį požiūrį į seksą, jis teiks ne mažiau malonumo. Šiuo atveju svarbiausia yra perspektyva, komunikacija su partneriu ir fizinis sužadinimas.

N. Wise pabrėžia – „vienas svarbiausių dalykų, ką žmonės turi suprasti, – tai, kuo tikime, formuoja mūsų lūkesčius ir nuostatas. Jei manome, kad senstantis kūnas negražus ir kad metas sekso atsisakyti, tai ir formuos mūsų realybę. Taip mūsų įsitikinimai kuria biologiją.“

Pasak ekspertės, tai reiškia, kad priimdami realybę su ne tokiais gaivališkais pojūčiais kaip jaunystėje, galime persijungti į sąmoningą seksualinį potraukį (t. y., pirmiausia pajuntame fizinį potraukį, tada – psichinį potraukį), o čia laukia tikrai daug malonumo.

Neretai su metais orgazmai tampa ryškesni

Seksas visada teikia daugiau malonumo, kai priimame save, esame savimi patenkinti ir nebijome išsakyti, ko norime. Vyresnės moterys turi daugiau patirties – jos jau išvysčiusios gebėjimą įvardinti ir pakovoti už tai, ko norime ir ko mums reikia, jos priima save ir gerai jaučiasi būdamos savimi.

Asociatyvioji nuotr.

„Viena vertus, mūsų visuomenėje dažnai skamba nuostata – tu nebesi patraukli. Kita vertus, jaučiame kur kas daugiau laisvės būdamos savo kūne, jaučiamės laisvos ir realiai tuo mėgaujamės, – teigia porų terapeutė, rašanti straipsnius sekso temomis Moraya Seeger DeGeare. – Įvairių tyrimų duomenimis, vyresnių porų seksualinis gyvenimas puikus, nes žmonės vertina orgazmo (ir seksualinio malonumo) privalumus, be to, klausia savęs, kaip aš noriu išnaudoti savo laiką.“

N. Wise pasakojo atlikusi vieną tyrimą, norėdama išsiaiškinti, kokį poveikį orgazmas turi smegenims. Šiame tyrime dalyvavo 24–74 m. asmenys. Rezultatai buvo įvairūs, bet įdomu tai, kad 74 m. moteris (kuri gyvendama santuokoje nebuvo patyrusi orgazmų), patyrė kur kas intensyvesnį malonumą nei visi kiti tyrimo dalyviai. „Ji pajuto orgazmą pati stimuliuodama sau klitorį, taip pat patyrė orgazmą, kai ją stimuliavo partneris, kas yra sunkiai koordinuojama“, – pasakojo N. Wise ir pridūrė, kad, kaip rodo jos patirtis, „24 m. ar net 44 m. amžiaus moteris nepatirtų šitokio malonumo, džiaugsmo, pasitikėjimo savimi ir komforto būti savo kūne, kad galėtų pajusti šitokio stiprumo orgazmą“.

Apibendrinant belieka pridurti, kad seksas po 40 m. gali būti stulbinamas ir net puikesnis nei anksčiau, jei priimate pokyčius ir esate nusiteikę atvirai komunikuoti su partneriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją