Kartu su vaikų neurochirurgu Ramūnu Raugalu sudėliojome pagrindinius akcentus, ką reiktų žinoti apie deformuotas kūdikių galveles.

Tokia būklė vadinama kefalohematoma. Tai yra kraujo sankaupa virš kaukolės kaulų galvos minkštuosiuose audiniuose, dažniausiai būnanti pakaušio arba momens srityse.

Tai viena iš gimdymo metu patiriamų traumų, kuri pasireiškia 1–2% naujagimių dėl intensyvios gimdymo veiklos pažeistų smulkių galvos minkštųjų audinių kraujagyslių.

Rizikos faktoriai:

  • žnyplių arba vakuuminio ekstraktoriaus naudojimas gimdymo metu;
  • epidurinė nejautra;
  • didelis naujagimio svoris (daugiau nei 4 kg);
  • keletas vaisių gimdoje (dvynukai, trynukai ir t.t.);
  • prailgintas, sudėtingas gimdymas natūraliais takais.

Kefalohematoma dažniausiai nesukelia jokių simptomų ir išnyksta savaime per pirmas savaites. Kefalohematomai kalcifikavus ir sukietėjus ji gali išlikti ilgesnį laiką ir sukelti diskomfortą tėvams matant deformaciją.

Mitas, kad negalima guldyti vaiko ant to šono, kur yra kefalohematoma. Vaikas skausmo dėl šios deformacijos nejaučia, todėl esant kefalohematomai rekomenduojama guldyti ant abiejų galvos pusių taip išvengiant pozicinių kaukolės deformacijų.

Dėl kefalohematomos gali kilti tokių komplikacijų, kaip anemija, hematomos infekcija, pykinimas dėl hiperbilirubinemijos. Esant skundams rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Vaikų neurochirurgo apžiūros reiktų, jeigu kefalohematoma išlieka ilgiau nei 2–3 mėnesius arba stebint komplikacijas. Esant indikacijoms kai kuriais atvejais gali būti taikomas chirurginis kefalohematomos gydymas.

Būkite sveiki!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją