Koks kofeino kiekis nekenkia?

Šiuo klausimu mokslininkai diskutuoja jau ne vieną dešimtmetį, skelbia vieną kitam prieštaraujančius tyrimus, tačiau iki šiol neturi aiškaus atsakymo, koks kofeino kiekis nėštumo metu yra saugus.

Moterims, kurios suvartodavo daugiau nei 300 mg kofeino per dieną, dažniau gimdavo mažesni vaikai, nei turėtų būti pagal amžių

Siekdamas apsidrausti, Amerikos akušerijos ir ginekologijos koledžas pataria nėščioms moterims nevartoti daugiau nei 200 miligramų kofeino per dieną – tiek jo yra apie 320 ml talpos kavos puodelyje.

Kodėl tyrėjai prieštaringai vertina kavos vartojimą nėštumo metu?

Išgėrus puodelį kavos kofeinas pereina placentą ir patenka į vaisiaus vandenis bei kūdikio kraujotaką. Motinos organizmas įsisavina kofeiną ir pašalina jo likučius, o kūdikio organizmas dar tik vystosi, tad jam reikia daugiau laiko perdirbti kofeiną. Todėl kofeinas ilgiau veikia kūdikio organizmą nei motinos.

Mokslininkai ir toliau siekia nustatyti, kaip konkrečiai kofeinas veikia nėščios moters ir kūdikio organizmą. Amerikos akušerijos ir ginekologijos koledžas sako, kad pagal šiuo metu turimus duomenis nedidelis kofeino kiekis (mažiau nei 200 mg) nėra laikomas persileidimų ir pirmalaikio gimdymo priežastimi.

Tačiau vieno didelio masto tyrimo metu paaiškėjo, kad besilaukiančioms moterims, kurios suvartodavo daugiau nei 300 mg kofeino per dieną, dažniau gimdavo mažesni vaikai, nei turėtų būti pagal amžių.

Nėščia moteris geria kavą

Vienas dalykas akivaizdus: jausitės geriau, jei nevartosite per daug kofeino. Jis stimuliuoja, todėl gali padidinti širdies ritmą ir kraujo spaudimą. Be to, jis gali padidinti nerimastingumą, sukelti nemigą. Kofeinas taip pat gali sukelti rėmenį, nes skatina skrandžio rūgšties gamybą.
Neigiamas kofeino poveikis gali būti labiau pastebimas nėštumui progresuojant, nes sulėtėja organizmo gebėjimas skaidyti kofeiną, tad kraujyje jo lieka daugiau. Atrojo nėštumo trimestro metu kofeinas iš organizmo pasišalina per dvigubai ilgesnį laiką nei iki nėštumo. Trečiąjį nėštumo trimestrą šis procesas užtrunka tris kartus ilgiau.

Tai reiškia, kad daugiau kofeino patenka į placentą ir pasiekia kūdikį, kurio organizmas dar nesugeba veiksmingai apdoroti.

Galiausiai, yra dar viena priežastis, kodėl reikia sumažinti kavos ir arbatos kiekį (nesvarbu, ar gėrimas turi kofeino, ar neturi).

Šiuose gėrimuose yra medžiagų, kurios apsunkina geležies įsisavinimą. Tai svarbu, nes labai daug besilaukiančių moterų trūksta geležies. Jei norite kavos ar arbatos, gerkite tarp valgių – taip gėrimai mažiau trukdys organizmui įsisavinti geležį.

Kuriuose maisto produktuose ir gėrimuos yra kofeino?

Be abejo, kavoje. Kofeino kiekis kavos puodelyje gali labai skirtis, priklausomai nuo kavos pupelių rūšies, jų skrudinimo būdo, kavos tipo – ir, be abejo, nuo kavos pudelio dydžio (nors espresso kavoje yra daugiau kofeino, ji patiekiama mažuose puodeliuose. Tad didelis puodelis paprastos kavos gali turėti daugiau kofeino nei espresso kava).

Taip pat turėkite omenyje, kad kofeino gali būti ir kituose produktuose – arbatoje, gazuotuose gėrimuose, energiniuose gėrimuose, šokolade ir kavos leduose. Kofeino yra ir kai kuriuose žoliniuose preparatuose bei nereceptiniuose vaistuose, pavyzdžiui, nuo galvos skausmo, peršalimo ir alergijos. Nuodugniai išstudijuokite etiketes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)