Higienos įpročiai

Visų pirma, medikė pataria nusipirkti medicininę kaukę. „Susirgę šeimos nariai turėtų jas dėvėti namuose. Pagal galimybę – pratinkite ir vaikus jas užsidėti. Ypač svarbu vaikui uždėti kaukę vedant į polikliniką ir ligoninę, nes ten renkasi įvairiomis ligomis sergantys žmonės. Kūdikių vežimėlius taip pat reikėtų pridengti“, – sako pašnekovė.

Vaikų gydytoja Virginija Juodelytė
Labai svarbu tinkamai pasiruošti pokalbiui su gydytoju: užsirašykite tiksliai, kada vaikas susirgo, kokie simptomai, ką darėte, ar padėjo

Didelis pavojus yra užsikrėsti ir visuomeniniame transporte, todėl, anot gydytojos, nereikėtų gėdytis ir kosinčiam žmogui pasiūlyti užsidėti kaukę. „Be to, nepamirškite asmens higienos įpročių: grįžę į namus, pasinaudoję tualetu, prieš valgydami – visada nusiplaukite rankas. Dažnai vėdinkite namus“, – pataria medikė.

Niekam ne paslaptis, kad daugelis tėvų sloguojantį ar kosintį vaiką veda į darželį, negalvodami, kad jam sunku, jis būna irzlesnis, galbūt jam skauda galvą, dažniau norisi miego. „Visada reikia galvoti, ar neužkrėsi kitų, nes susergame tik todėl, kad kiti mus užkrečia. Dėl šios priežasties visada patariu tėvams nebučiuoti sergančių vaikų. Vaikui nereikia sergančių tėvų. Kai taip sakau, daugelis į mane žiūri nepatikliai“, – sakė gydytoja.

Paklausta, kaip apsaugoti mažesnį brolį ar sesę nuo vyresnėlio virusų, medikė juokauja, kad patikimiausia priemonė – išsikraustyti. „Iš tiesų, kai kurie sveikus vaikus išveža pas senelius, kad nebūtų kontakto. Kartais antro vaiko net į darželį neveda, kad naujagimiui neparneštų ligų. Žinoma, vaikų nenusaugosi nuo visko“, – šypsojosi gydytoja.

Svarbu pasveikti iki galo

Specialistė pataria vos pamačius pirmuosius ligos simptomus, kreiptis į gydytoją ir likti namuose. Labai svarbu tinkamai pasiruošti pokalbiui su gydytoju: užsirašykite tiksliai, kada vaikas susirgo, kokie simptomai, ką darėte, ar padėjo. Tuomet gydytojui bus lengviau nustatyti ligą, paskirti reikalingus tyrimus ir gydymą.

Medikė teigė, kad norint įvertinti vaiko būklę ir skirti tinkamą gydymą, neužtenka vien apžiūrėti vaiką. Pavyzdžiui, kad būtų paskirti tinkami antibiotikai, reikia padaryti kraujo tyrimą, paimti pasėlį. Be to, tėvai turėtų atsakingiau žiūrėti į gydymą ir nenutraukti jo, vos vaikui pagerėja. „Gydytojų išrašytus antibiotikus nusiperka tik pusė pacientų, iš jų tik pusė juos išgeria. Jei vaikui po kelių dienų pasidarė geriau, tėvai nebeduoda antibiotikų. Tai gal jų visai ir nereikėjo?“, – retoriškai klausė medikė.

Anot pašnekovės, būtina vykdyti gydytojo nurodymus ir negalima patiems nuspręsti, kada baigti gydymą. „Svarbu, kad vaikas pasveiktų iki galo. Sergančio vaiko į lauką vesti negalima. Pasveikusį į kolektyvą vesti tik po savaitės, leisti vaikui sustiprėti“, – teigė specialistė.

O kaip žinoti, kada vaikas pasveiko? Jei temperatūra nukrito, bet nosis dar bėga, ar jau galima vesti į darželį? „Sunku pasakyti, kada jau vaikas pasveiko. Yra tokių virusų, kai vaikas gali kosėti mėnesį ir ilgiau. Todėl ir svarbu išsiaiškinti, kuo vaikas serga, ypač jei liga įsisenėjusi“, – tvirtino V.Juodelytė.

Imunitetą reikia stiprinti

Nuo vaistų ir gydytojo sveikata priklauso tik 10 procentų. Visa kita nulemta genetikos, gyvenimo sąlygų, aplinkos užterštumo, higienos įpročių. Vaikas gimsta su iš motinos gautu imunitetu, kurį išlaiko iki 6 mėnesių, o vėliau formuojasi individualus imunitetas. Yra vaikų, sergančių labai retai, kiti serga – labai dažnai. Jei norite stiprinti vaiko imunitetą, eikite su juo pasivaikščioti gryname ore, sportuokite, sako gydytoja.

Pašnekovė sutiko, kad vitaminai yra svarbūs normaliam organizmo funkcionavimui ir imuninei sistemai, bet jei aplink daugelis serga, galiausiai vaikas vis tiek pasigaus virusą. „Gerai, jei vaikas vitaminų gauna su maistu. Jei jis valgo vien dešreles ir traškučius, tuomet reikia jų duoti papildomai. Kita vertus, svarbu, kad vaiko žarnynas būtų sveikas ir gerai pasisavintų tuos vitaminus“, – pasakojo gydytoja.

Gydytoja Virginija Juodelytė
Gydytojų išrašytus antibiotikus nusiperka tik pusė pacientų, iš jų tik pusė juos išgeria. Jei vaikui po kelių dienų pasidarė geriau, tėvai nebeduoda antibiotikų

Ji pabrėžė, kad tie, kurie dažniau serga darželyje, rečiau serga mokykloje. „Tai, kad vaikas perserga įvairiomis virusinėmis ligomis, nėra nieko blogo, bet svarbu vaiką išgydyti iki galo, kad jis netaptų lėtinės infekcijos nešiotoju“, – teigė gydytoja.

Kad besiformuojantis imunitetas būtų stiprus, svarbu vaiką tinkamai maitinti, nuo mažų dienų pratinti norėti sveikai maitintis. Jei maistas nevisavertis, papildomai skirti vitaminų būtina. Iki sausio organizmui užtenka vitaminų, gautų vasaros-rudens laikotarpiu. Bet vėliau, pasitarus su gydytoju, vitaminų gali prireikti. Ir dažnai užduodamas klausimas: homeopatiniai vaistai – ar juos geriant nesusirgsi? „Jei jie padėtų, žmonės nesirgtų“, – sakė medikė.

Anot jos, visada reikėtų pagalvoti, kaip sumažinti vaikui stresą: dažniau pagirti, dažniau nusišypsoti, paieškoti linksmesnių knygučių. „Net užsidėjus medicininę kaukę, galima ant jos nupiešti šypseną“, – pasakojo gydytoja.

Tai kada gi gali tėvai atsipūsti? Anot medikės, niekada. „Nėra tokio amžiaus, kai tėvai gali atsipūsti. Todėl reikia labai pagarbiai elgtis su savo tėvais, nes jiems ir dabar dėl jūsų neramu. Rūpestis vaiku nedingsta visą gyvenimą“, – tvirtino V.Juodelytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)