20–30 metų vyrai

Testosteronas, vyrų lytinį susijaudinimą lemiantis hormonas, didžiausią koncentraciją pasiekia 20–30 metų tarpsnyje, todėl ir vyrų libido tada didžiausias, rašo webmd.com.

Kita vertus, tokio amžiaus vyrams seksas gali kelti ne tik interesą, bet ir nerimą – tiesiog dėl patirties stokos. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl 8 proc. (o galbūt dar daugiau) dvidešimtmetį perkopusių vyrų patiria erekcijos sutrikimų. Juos gali nulemti kokios nors fiziologinės arba psichologinės problemos, tačiau tai taip pat gali būti ženklas, kad vyras priklauso širdies ligų rizikos grupei. Štai kodėl dėl tokio tipo simptomų reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

20–30 metų moterys

Metai nuo paauglystės iki maždaug 30-ies – didžiausio moterų vaisingumo tarpsnis. Dėl šios priežasties tokio amžiaus moterys gali būti ganėtinai įnoringos – linkusios gerai pagalvoti, ar tikrai nori mylėtis ir ar tikrai tuo metu, kai pasitaiko proga. Mokslininkai laikosi nuomonės, kad artėjant prie trisdešimtmečio, t. y. tada, kai vaisingumo kreivė ima leistis, moterų aistringumas pradeda augti.

30–40 metų ir šiek tiek vyresni vyrai

Daugelis šio amžiaus vyrų ir toliau nesiskundžia lytiniu potraukiu, nors sulaukus maždaug 35-erių testosterono lygis jau pradeda iš lėto kristi. Hormono koncentracija paprastai mažėja po procentą per metus, nors kartais procesas gali vykti sparčiau. Nevalia pamiršti, kad daugelio vyrų libido koreguoja darbe patiriamas stresas, problemos šeimoje ir kitos aplinkybės.

Pora

30–40 metų ir šiek tiek vyresnės moterys

Šiuo etapu moteris gali išgyventi savo libido apogėjų. Vienas tyrimas parodė, kad 27–45 metų moteris seksualinės fantazijos aplanko dažniau, be to, jos būna įžūlesnės negu būdamos jaunesnio ir vyresnio amžiaus. 30–40 metų moterys mylisi dažniau negu jaunesnės ar vyresnės ir labiau negu pastarosios pageidauja, kad santykiai kuo greičiau pereitų į intymią sritį.

Vaikų turinčios moterys

Nesvarbu, kiek moteriai metų, nėštumas ir gimdymas neišvengiamai padaro įtaką seksualiniam gyvenimui, nors toji įtaka ne visais atvejais vienoda. Per nėštumą pasikeičia ir kūnas, ir hormonai. Dėl to gali įvykti libido šuolis, ypač antro trimestro etapu. Užtat kitais etapais gali atrodyti, kad aistra išblėso. Besilaukiančios moterys dažnai nerimauja dėl sekso saugumo. (Abejones visada gali išsklaidyti gydytojas!) Maitinimas krūtimi, vaiko priežiūra ir kitokie motiniški rūpesčiai ne tik pareikalauja iš moters jėgų bei pakoreguoja jos dienotvarkę, bet ir padaro poveikį nusiteikimui pasimylėti.

Vyrai, kuriems per 50

Fizine ir psichologine sveikata nesiskundžiantys vyrai neturi jokių priežasčių, dėl kurių pasiekę garbų amžių turėtų riboti seksualinius savo poreikius. Aišku, su amžiumi tenka dažniau susidurti su erekcijos disfunkcija: ją gali būti sunkiau pasiekti arba išlaikyti. Visgi tokių problemų priežastis paprastai – ne amžius, o kokios nors sveikatos bėdos, kurios kaip tik tada jau gali pasireikšti. Čia galima paminėti širdies ligas, diabetą, aukštą cholesterolio lygį ir nutukimą, taip pat vaistus, vartojamus ligoms gydyti. Kaip apsidrausti nuo erekcijos disfunkcijos, gali patarti gydytojas.

Moterys, kurioms per 50

Kadangi prie 50-ies priartėjusių moterų šansai pastoti tampa minimalūs, o vėliau ir visai dingsta, jos nebejaučia nė menkiausio nerimo dėl nepageidaujamo nėštumo. Kaip tik todėl kai kurios tokio amžiaus moterys pradeda ypač aistringai domėtis seksu. Aišku, artėjant prie menopauzės krenta estrogeno lygis, todėl libido gali sumažėti ir netgi pasireikšti vaginos sausumas. Norą mylėtis gali sumažinti ir kitos aplinkybės – karščio bangos, nerimas, papildomi kilogramai ir miego sutrikimai. Patartina pasitarti su gydytoju dėl vaistų, hormoninių preparatų, lubrikantų ir kokios nors terapijos.

Asociatyvioji nuotr.

Kaltas ne tik testosteronas

Kad vyras lytiškai susijaudintų, jį turi veikti testosteronas. Vis dėlto koks šio hormono kiekis yra būtinas, neaišku. Skirtingiems vyrams būtinos skirtingos dozės. Be to, nors testosterono lygis su amžiumi žemėja, mokslininkai negali tiksliai paaiškinti, kaip ši tendencija veikia libido. Reikalas tas, kad kai kurie žemą testosterono lygį turintys vyrai seksualiniu potraukiu nesiskundžia, o tie, kurių organizme testosterono pagaminama iš tiesų daug, susiduria su seksualinėmis problemomis. Štai kodėl už testosteroną svarbesniais veiksniais tenka laikyti sveikatos problemas, fizinę formą ir psichologinę savijautą.

Gali padėti gydytojas

Bet kokias su lytiniu potraukius susijusias problemas galite aptarti su gydytoju. Kartais net turite tai padaryti, kadangi aistros sumažėjimas gali signalizuoti apie rimtas sveikatos bėdas. Jei libido smukdo kokia nors fiziologinė problema, gydytojas gali skirti hormonų (estrogenų moterims ir testosteronų vyrams) arba vaistų.

Turite apie tai kalbėtis

Neslėpkite nuo partnerio savo poreikių bei troškimų ir būtinai pasidomėkite, kaip jaučiasi jis. Nebijokite išmėginti ko nors naujo, kadangi kūnas nestovi vietoje ir jo prioritetai kinta. Pašnekesiai intymiomis temomis gali padidinti jūsų ir partnerio domėjimąsi seksu. Sąžiningai prisipažinkite, ar seksas teikia fizinį bei emocinį pasitenkinimą. Labai patartina numatyti vien intymumui skirtą laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)