Ar šitai reiškia, kad erekcijos problemų patiriantiems vyrams pakaktų dažniau pasimėgauti kava ir reikalai pasitaisys? Atsakymą į šį klausimą pateikė dailystar.co.uk kalbintas specialistas.

Kadangi kofeinas, kaip minėta, išplečia kraujagysles, jis gali padėti erekcijos sutrikimų patiriantiems vyrams: juk intensyviai į penio audinius plūstantis kraujas yra esminė sąlyga, dėl kurios pavyksta pasiekti ir išlaikyti erekciją, aiškina farmacijos ekspertas Abbas Kanani.

Kava – puikus ne tik kofeino, bet ir antioksidantų, taip pat uždegimus slopinančių junginių šaltinis. Šis gėrimas, kaip rodo kai kurie tyrimai, gali padėti išvengti kai kurių lėtinių ligų.

Jau išsiaiškinta, kad kofeinas blokuoja adenozino receptorius, dalyvaujančius provokuojant uždegiminius procesus ir imuninės sistemos reakcijas. Taip pat esama pagrindo manyti, kad kofeinas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir gali užkirsti kelią oksidaciniam stresui.

Uždegimų slopinimas gali turėti teigiamą poveikį kraujotakai, tinkamam kraujagyslių išsiplėtimui ir susitraukimui, padėti išvengti kraujotaką trikdančių krešulių susidarymo ir normalizuoti kraujo spaudimą.

„Ūmus uždegimas yra normalus ir būtinas gijimo procesą lydintis reiškinys, bet lėtinis uždegimas gali pakenkti įvairioms organizmo sistemoms, įskaitant ir kraujotakos sistemą“, – aiškina A. Kanani.

Kofeino vartojimas siejamas ir su intensyvesne azoto oksido gamyba organizme.

„Azoto oksidas – tai molekulė, atliekanti lemtingą vaidmenį atsipalaiduojant ir išsiplečiant kraujagyslėms, taigi, paskatinanti kraujo pritekėjimą į penį ir taip pagerinanti erekcijos kokybę“, – teigia A. Kanani.

Kofeino nauda neapsiriboja teigiamu poveikiu kraujotakai. Kaip rodo kai kurių tyrimų rezultatai, iš kavos ir kitų produktų gaunamo kofeino vartojimas gali trumpam pakelti testosterono lygį. Visgi testosterono lygio šuoliais kofeino sukeliamo efekto pavadinti neišeitų, todėl fiziologiniai pokyčiai gali būti labai nežymus.

Įprastame 230 ml talpos kavos puodelyje yra maždaug 80–100 mg kofeino. Visgi jo kiekis gali skirtis: šitai priklauso nuo įvairių kofeino koncentraciją lemiančių veiksnių, pvz., kavos ruošimo būdo, kavos pupelių rūšies ir kavos stiprumo.

Nepaisant suminėtų pranašumų, kofeino turinčius produktus, įskaitant kavą, arbatą ir energinius gėrimus, farmacininkai pataria vartoti saikingai, nenusižengiant sveiko, subalansuoto raciono sudarymo taisyklėms.

„Kofeino perdozavimas gali sukelti nerimo jausmą, drebulį, paspartėjusį arba neritmišką širdies plakimą, galvos skausmą, irzlumą, dirglumą ir nemigą“, – įspėja A. Kanani.

Kai kuriems vyrams per didelis kofeino kiekis gali sukelti lytinių santykių baimę, nerimą prieš lytinį aktą. Toks efektas ypač tikėtinas, jeigu asmuo turi arba kada nors turėjo nerimo sutrikimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)