Daugiau apie kvadratą galima rasti Lietuvos moksleivių ir kūno kultūros centro paruoštose „Kvadrato varžybų taisyklėse“. Įdomiausi punktai:

  • kvadratas – taisyklėmis apibrėžtas komandinis žaidimas, kurio metu abiejų komandų žaidėjai kamuoliu bando „iškirsti“ visus arba per nustatytą laiką – kėlinį kuo daugiau varžovų.
  • Žaidžiama tinklinio kamuoliu.
  • Kėlinio trukmė – 10 min. Kėlinys gali būti baigiamas ir anksčiau, kai vienoje iš komandų „iškertami“ visi žaidėjai. Jeigu kėlinio laikas baigėsi ir abiejose komandose liko „neiškirstų“ žaidėjų, laimi ta komanda, kurios žaidėjų liko daugiau.
  • Žaidimo laikas stabdomas keičiant susižeidusius žaidėjus (pirmasis kriterijus sąraše).
  • „Iškirtimas“ būna tada, kai puolančios komandos žaidėjo mestas kamuolys paliečia bet kurią priešininko kūno dalį ir nukrenta ant grindų ar ant žemės.


Dažniausiai žaisdami kvadratą traumų patiria 6–12 metų vaikai. Dažniausiai traumuojamos rankos, ypač penktieji plaštakų pirštai, kiek rečiau galvos, o rečiausiai kojos. Dažniausi sumušimai ir lūžiai, kiek rečiau raiščių patempimai, nubrozdinimai ir kt. Šie duomenys iš JAV, gaila, kad Lietuvoje neturime tokių duomenų ir negalime palyginti, kiek dažniau įvyksta traumos.

Atsakymas, kodėl tiek daug tų traumų Lietuvoje, tikriausiai būtų paprastas. Pakanka palyginti kamuolius. Tinklinio ir kvadrato kamuoliai yra vienodo dydžio, tačiau kvadrato kamuolys sunkesnis (410 g prieš 260–280g) ir daug minkštesnis (1.6–1.8 psi prieš 4.26–4.61 psi).

Kai žaidimo tikslas yra „iškirsti“ žmogų, o kamuolys yra tris kartus kietesnis nei turėtų būti, tai nenuostabu, kad ir traumų rizika gana didelė. O dar ir taisyklėse numanoma, kad žaidėjai gali susižeisti, ir tikriausiai dažnai taip būna, todėl vienas iš kriterijų sąraše yra pakeisti susižeidusius.

O ką jūs manote apie kvadratą? Ar gera mintis žaisti kvadratą su tinklinio kamuoliu?

Būkite sveiki!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją