„Šeštadienio ryte dukra pabudo blogos savijautos. Iškart padarėme jai greitąjį namie turėtą testą – akimirksniu išryškėjo dvi juostelės, kurios reiškė – teigiamas. Užsiregistravome PGR testui ir dar tą pačią dieną nuvykome padaryti ir jo. Sekmadienį sulaukėme atsakymo – dukra serga COVID-19. Apie tai iškart informavome dukros mokyklą“, – papasakojo Rasa.

Moteris sakė, kad visą šį laiką galvojo, kur ir kada dukra galėjo užsikrėsti ir ar patys, to nė neįtardami, galėjo užkrėsti kitus. Ilgai galvoti neteko – pirmadienį, spalio 11 d., Rasa sulaukė dar vienos žinutės, kurioje pranešama, kad jos dukrai taikoma izoliacija dėl artimo kontakto su sergančiu žmogumi.

„Žinutėje rašoma, kad mano dukra su sergančiu žmogumi kontaktą turėjo spalio 4 d., o juk visą šią savaitę ji ir į mokyklą ėjo, ir į du būrelius. Baisu net pagalvoti, kiek per visą šį laiką galėjo užkrėsti kitų žmonių apie tai nė neįtardama. Mane šis pranešimas tikrai suglumino“, – kalbėjo Rasa.

Ragina būti sąmoningus

Paprašyta pakomentuoti šią situaciją, NVSC visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė sakė, kad neturint visų detalių, iš esmės paaiškinti sudėtinga. Tačiau greičiausiai kalbama apie situaciją, kai augant sergamumui COVID-19 liga, išsitęsia laikas, kol žmogui yra atliekamas tyrimas COVID-19 ligai nustatyti, o tai reiškia – ir laikas, per kurį apie tai, jog buvo rizikingas kontaktas, sužino kiti.

„Pavyzdžiui, jei kontaktas tarp žmonių buvo pirmadienį, simptomus asmuo pajuto trečiadienį, tyrimui užsiregistravo ketvirtadienį, o atsakymą gavo penktadienį, tai tam sąlytį turėjusiam žmogui izoliacija ir bus taikoma nuo pirmadienio, t. y. nuo tos paskutinės rizikingo kontakto dienos. Tačiau apie tai, kad tas kontaktas buvo rizikingas, sužinoma tuomet, kai gaunamas užsikrėtusiojo teigiamas atsakymas“, – sakė J. Petravičienė.

Taip pat NVSC specialistai pastebi, kad neretai žmonės, net ir jausdami menkus simptomus, neskuba tirtis, kol jie nepasunkėja. Tai reiškia, kad tokiu atveju infekcija patvirtinama dar vėliau ir apie sąlytį turėjusius sužinoma taip pat dar vėliau. Tai gali būti ir 8–9 diena po rizikingo sąlyčio. Praktikoje, deja, tikrai tokių situacijų pasitaiko.

„Kitaip tariant, greičiausiai problema yra ne informavimas, bet laikas, per kurį nuo simptomų atsiradimo žmogus sužino, ar yra užsikrėtęs, ar ne, o tai nuo NVSC nepriklauso. Tačiau, kaip ir minėjau, neturint visų detalių, pakomentuoti sudėtinga“, – kalbėjo J. Petravičienė.

Ji dar kartą akcentavo, kad dėl to žmonės, pajutę net menkiausius simptomus, raginami likti namuose ir nedelsti registruotis tyrimui dėl COVID-19 ligos. Taip pat užsikrėtusieji raginami kuo greičiau pateikti epidemiologinius duomenis, kaip ir kur užsikrėtė, su kuo turėjo didelės rizikos kontaktą internetu – https://atvejis.nvsc.lt/, nelaukdami specialistų skambučio. „Kuo greičiau žmogus pateiks šią informaciją, tuo greičiau bus izoliuoti su užsikrėtusiuoju bendravę ir kitiems riziką užsikrėsti kelti galintys žmonės, o tai reiškia – stabdomas tolesnis viruso plitimas. Tai ypač svarbu šiuo metu, kai stebimas naujų COVID-19 ligos atvejų augimas“, – pabrėžė J. Petravičienė.

Specialistė priminė, kad žmonėms, turėjusiems didelės rizikos sąlytį, izoliacija taikoma 10 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos. Izoliavimo terminas gali būti trumpinamas ne anksčiau kaip 7 izoliavimo dieną atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą, jei žmogui nepasireiškia ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai.

Atskiri algoritmai galioja, jei COVID-19 ligos atvejis nustatytas ugdymo įstaigoje. Tuomet renkamasi tarp profilaktinio testavimo numatytu periodu ir izoliacijos.

Kalbant apie izoliacijos išimtis – jos numatytos, net jei ir žmogus turėjo didelės rizikos sąlytį, pilnai paskiepytiems arba persirgusiems, jei nuo teigiamo PGR ar antigeno testo praėjo mažiau nei 210 dienų, arba turintiems per pastarąsias 60 dienų atlikto antikūnų testo teigiamą atsakymą. Tokiu atveju rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę, atlikti profilaktinį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)