„Kalbinome 128-ias mažų kūdikių motinas. Jos buvo apklausiamos net keletą kartų per 18-os mėnesių laikotarpį. Be kitų dalykų, teiravomės ir to, kaip jos švarina vaiko žinduką“, – pasakoja tyrimą inicijavusi ir jam vadovavusi ACAAI narė alergologė Eliane Abou-Jaoude.

„Kaip teko išsiaiškinti, tų motinų, kurios žindukus paprastai nučiulpia, kūdikių imunoglobulino E (IgE) lygis yra žemesnis nei tų, kurios to nedaro“, – konstatavo specialistė.

IgE yra tam tikro tipo antikūnas, siejamas su alerginėmis organizmo reakcijomis. Nors ir su išlygomis, linkstama manyti, kad aukštas IgE lygis byloja apie didelę alerginės astmos ir kitų alergijų riziką.
Iš 128-ių interviu sutikusių dalyvauti motinų, 58 proc. duoda vaikams žindukus. 41 proc. pastarajai grupei priklausančių motinų žindukus sterilizuoja, 72 proc. plauna juos pačios, o 12 proc. prisipažino nesibodinčios jų nučiulpti.

„Nustatėme, kad maždaug 10-ą mėnesį kai kurių kūdikių IgE lygis labai sumažėjo ir išliko toks iki 18-o mėnesio. Pasirodo, tai buvo būdinga kūdikiams, kurių motinos nučiulpdavo žindukus“, – sako prie tyrimo prisidėjęs alergologas Edwardas Zoratti.

„Nors šią sąsają ir reikia patvirtinti išsamesniais tyrimais, kol kas peršasi išvada, kad tokį poveikį turi iš motinos burnos perduodami sveikatai naudingi mikrobai. Ar vangi IgE gamyba tiems vaikams bus būdinga ir vėlesniame amžiuje, kol kas pasakyti sunku“, – pridūrė jis.

„Kad akistata su tam tikrais mikroorganizmais ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu stimuliuoja imuninę sistemą, todėl gali užtikrinti ilgalaikę apsaugą nuo alerginių ligų, žinome jau seniai“, – sako E.Abou-Jaoude.

„Tėvų įprotis nučiulpti žinduką gali būti traktuojamas kaip vienas iš sveikatai naudingų mikroorganizmų perdavimo vaikams būdų. Kaip nurodoma tyrimo išvadose, motinos, kurios linkę nučiulpti vaikų žindukus, augina žemesniu IgE lygiu išsiskiriančius vaikus, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad būtent žinduko nučiulpimas ir lemia IgE lygio kritimą“, – aiškina specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)