Šventinės lempučių girliandos su baterijomis yra pavojingos, kadangi daugumai naudojamos mažos, apskritos (sagos formos) baterijos, kuriose yra toksiškų chemikalų.

Tikimybė, kad aplink eglutę ropojantis dvimetis gali atidaryti dėžutę su baterijomis, didelė. O jei vaikas prarytų tokią bateriją, kiltų gyvybei pavojingų sužalojimų rizika, įspėjama „The Sun“.

Iš šių baterijų ne tik sklinda toksiniai chemikalai, bet jos, reaguodamos su kūno skysčiais, išskirs natrio hidroksidą, kuris grauš gleivinę.

Jei kilo įtarimas, kad vaikas prarijo mažą apskritą bateriją, nedelsdami vežkite jį į skubios pagalbos skyrių.

Tiesa, yra būdų apsisaugoti nuo tokių ekscesų.

Pirmosios pagalbos kursus rengiančios organizacijos „CPR Kids“ pediatrijos specialistai papasakojo, kokia gudrybė užtikrins, kad jūsų vaikui į rankas nepateks dėžutė su mažomis baterijomis.

Išpublikuotoje edukacinėje vaizdo medžiagoje medikai parodė, kaip apvynioti girliandos ar kitokio daikto dėžutę su baterijomis lipnia juostele, kad smalsūs mažyliai neatidarytų tų dėžučių.

Jų įraše skelbiama: „Jei per šias žiemos šventes ketinate naudoti girliandas su baterijomis, pasitelkite paprastutę gudrybę – tai būdas, kaip apsaugoti baterijų dėžutes, kad maži vaikų pirštukai neiškrapštytų baterijų.“

Pasak medikų, tėvams ne kartą buvo kilęs klausimas dėl baterijų saugumo ir su jomis susijusių sužalojimų.

Viena mama komentare po šiuo įrašu įspėjo, kad pavojingos – ne tik mažos apskritos baterijos.

Moteris parašė: „Vienoje baterijų pakuotėje iš baterijos ištekėjo skystis, atplėšusi pakuotę, išsitepiau rūgštimi rankas. Nesusivokusi, kas ir kaip, paliečiau ranka veidą, ir nusideginau lūpą ir skruostą.“

Keli patarimai, kaip sutikti Kalėdas jaukiai ir apsaugoti savo mažuosius visu šventiniu laikotarpiu.

1. Apieškokite visus namus, ar kur nors nėra mažų apskritų baterijų.

Britanijos pediatrijos chirurgų asociacija pataria peržiūrėti visus prietaisus, vaikų žaislus ir patikrinti, ar juose nėra pavojingų mažų baterijų.

Šventiniu laikotarpiu vaikai daug laiko leidžia namuose, todėl didesnė rizika, kad jie atras mažų baterijų daiktuose, apie kuriuos jūs visiškai pamiršote.

Vaikų ligoninės „Great Ormond Street Hospital for Children“ medikai įspėjo, kad mažų baterijų būna net sveikinimo atvirukuose, kurie groja, todėl gavę tokių sveikinimo atvirukų laikykite juos vaikams nepasiekiamose vietose.

2. Apžiūrėkite, ar iš girliandos neiškritusios mažos lemputės.

Prieš kabindami girliandą visada apžiūrėkite, ar nėra iškritusių mažų lempučių – jos visiškai mažos, todėl yra rizika, kad dvimetis įsidės ją į burną ir praris, o tada – lauk rūpesčių.

„St. John Ambulance“ greitosios pagalbos skyriaus direktorė Lynn Thomas pataria apžiūrėti, ar sveiki, neįtrūkę šviečiančių puošmenų laidai.

Jokiu būdu nenaudokite girliandos, jei pamatėte, kad laidas įtrūkęs.

3. Dėmesio – žinokite, kad būna toksiškų dekoracijų.

„Nemours Kids Health“ organizacijos atstovai atkreipė dėmesį, kad kai kurios šventinės dekoracijos gali būti toksiškos jūsų atžaloms. Amarilė, amalas, bugienis, koralinė kiauliauogė – toksiški augalai, jei jų atsikąs, vaikai gali apsinuodyti.

Purškiamas dirbtinis sniegas suteiktų grožio jūsų puošmenoms, tačiau jis pavojingas – jei vaikas palaižytų miltelių arba jei užsipurkštų jo ant odos, į akį.

4. Kalėdiniai eglutės žaisliukai irgi gali būti pavojingi.

Net ir kalėdiniai žaisliukai gali kelti pavojų jūsų vaikų saugumui.

Tėvai įspėjami apžiūrėti puošmenas, kurių kokia nors detalė gali atitrūkti ir patekti į jūsų smalsaus dvimečio burną ar įstrigti gerklėje.

Galbūt verta įsigyti nedūžtančių dekoracijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją