Nemalonios, su skausmu prasidedančios dienos pradžią gali lemti kelios priežastys.

Dažnai rytinis galvos skausmas – ne pagrindas stipriai nerimauti, elementari to priežastis gali būti viena kita taure per daug iš vakaro išgertas gėrimas ar koks nors suvalgytas maisto produktas.

Bet jei dažnai pabundate su skaudama galva, būtinai kreipkitės į savo šeimos gydytoją, įspėjama portale „The Sun“.

Kelios galimos ne itin gerų rytų priežastys:

1. Jums – miego apnėja

Pasak „Cedars–Sinai“ medicinos centro neurologės Nasimos Shadbehr, chroninis rytinis galvos skausmas yra arba migrena, arba skausmas dėl įtampos.

Migrenos atveju juntamas pulsuojantis skausmas vienoje galvos pusėje, dažnai pasireiškia jautrumas šviesai, pykinimas.

Įtampos atveju galvą tarsi veržia įtampos žiedas. N. Shadbehr teigimu, tokio pobūdžio galvos skausmas juntamas nerimo, depresijos atveju.

Kad ir kokio pobūdžio galvos skausmą patiriate, neurologė įspėja – jį gali sukelti miego apnėja – miego sutrikimas, kai miegant protarpiais nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas. Miegant vienam sudėtinga suprasti, ar jums – miego apnėja. O jei partneris/ partnerė sako, kad per miegus žiopčiojate, springstate, garsiai šnopuojate ir knarkiate, tikėtina, kad jums – miego apnėja.

Britų sveikatos apsaugos specialistai įvardija šiuos miego apnėjos požymius:

  • naktį miegojote, bet dieną vis tiek jaučiatės pavargę,
  • jums sunku susikaupti,
  • jaučiate nuotaikų kaitą,
  • pabudus skauda galvą,


Kodėl dėl šio sutrikimo skauda galvą? Pasak sporto neurologo Vernono Williamso, galvą ima skaudėti dėl deguonies trūkumo.

2. Miegodami griežiate dantimis

Galvą neretai skauda ir tada, kai per miegus griežiate dantimis. Daugelis žmonių nė nežino, kad miegodami griežia dantimis. Dantimis griežiama dėl įtampos, o tai savo ruožtu sukelia stiprią žandikaulio įtampą, todėl ryte gali varginti pulsuojantis galvos skausmas.

Dantų griežimo simptomai:

  • skauda veidą, kaklą ar petį,
  • skauda žandikaulį, dėl to galimas smilkininio apatinio žandikaulio sąnario skausmas,
  • nudilę dantys,
  • galvos skausmas,
  • ausies skausmas,
  • sutrikęs miegas.


3. Prastai miegate

Trečdalis britų vienu ar kitu gyvenimo laikotarpiu patiria nemigą – sunkiai užmiega, pabunda naktį, ryte pabudę jaučiasi pavargę.

N. Shadbehr teigė: „Miego kokybė ir galvos skausmas susiję. Prastas miegas gali sukelti galvos skausmą, o miego kokybei pagerėjus, praeina ir galvos skausmas.“

Yra daugybė galimų nemigos ir prasto miego priežasčių – stresas, nerimas, depresija, alkoholis, kofeinas, nikotinas, netinkama miegui aplinka.

Rekomenduojama eiti miegoti ir keltis tuo pačiu laiku, prieš miegą paskaityti, pagulėti vonioje, užuot naršius telefone, reguliariai sportuoti, miegamajame pakabinti tamsias užuolaidas.

Jei miego sutrikimus jaučiate ne vieną mėnesį ir tai trukdo kasdieniam gyvenimui, būtinai kreipkitės į gydytoją.

4. Vartojate per daug nuskausminamųjų

Pasak N. Shadbehr, jei pernelyg dažnai ar ilgai vartojate nereceptinius nuskausminamuosius vaistus, galimas galvos skausmas. Pabudote su skaudama galva – akivaizdu, kad vartojate per daug nuskausminamųjų, organizmas per naktį ima jausti abstinencijos simptomus. Neurologė įspėja nevartoti nuskausminamųjų ilgiau nei 10 dienų iš eilės ir negerti jų dažniau nei porą kartų per savaitę. Jei reikia pagalbos atprasti nuo vaistų, kreipkitės į gydytoją.

5. Galvą skauda dėl kokio nors maisto produkto ar gėrimo

Galvos skausmo priežastis gali būti alergija maisto produktams ar maisto netoleravimas, rašoma tyrime, išpublikuotame leidinyje „Journal of Headache and Pain“.

2020 m. tyrime, skelbtame leidinyje „Nutrients“, rašoma, kad dažni galvos skausmo kaltininkai – stipriai perdirbti maisto produktai, raudonasis vynas, brandintas sūris.

Rytinio galvos skausmo priežastis taip pat gali būti kava. Jei dieną išgėrėte mažesnį nei įprasta kavos kiekį, naktį organizmas gali patirti abstinencijos simptomus. Tai – ženklas, kad reikia mažinti kavos ir po pietų nevartoti gėrimų su kofeinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją