Ar galima palengvinti vaikų ir jų šeimų adaptacijos laikotarpį? Galima, tereikia tinkamai pasiruošti ir būti kantriems.

Vaiko pasaulio ir supratimo ribos nuolat keičiasi. Kiekvieną dieną jie susiduria su naujomis situacijomis, žmonėmis, naujais potyriais. Vaikui augant ir mokantis bendrauti jo ryšiai su aplinka ir bendraamžiais tampa vis sudėtingesni.

Bendrauti įprastai vaikai išmoksta dar darželyje. Kitame etape – mokykloje pirmokas atsiduria aplinkoje, kuri ugdo akademinius gebėjimus. Pirmokai patiria daug naujovių, turi prisitaikyti prie naujų taisyklių, jaučia nerimą ir turi vėl adaptuotis naujoje aplinkoje.

Adaptacija – uždavinys kurį reikia įveikti vaikams ir tėveliams kartu. Toli gražu ne visiems tai paprasta užduotis. Svarbu žinoti, kad adaptacijos laikas kiekvienam vaikui yra nevienodas. Vieni vaikai apsipranta per kelias dienas ar savaites (lengva adaptacija), kitiems reikia vieno ar dviejų mėnesių (sunki adaptacija), dar kitiems – pusės metų (labai sunki adaptacija).

Pirmosiomis adaptacijos dienomis galima matyti aiškius požymius: tai – sumažėjęs apetitas, sutrikęs miegas, padidėjęs jautrumas, vaikai tampa irzlesni. Verta prisiminti, kad dažnai vaikai po pirmųjų dienų mokykloje jaučiasi pavargę. Tai truks tol, kol pasibaigs adaptacija prie naujos aplinkos. Šiuo laikotarpiu itin svarbi tėvų kantrybė, ištvermė ir mokėjimas išbūti šalia besiadaptuojančio vaiko.

Įsitikinkite, ar patys pasitikite savo vaiko mokytoja ir mokymo įstaiga. Pasitikėkite mokykloje dirbančiais pedagogais ir ugdymo programa. Venkite išankstinės neigiamos nuostatos, ypač ją reikšti vaikui girdint. Turėkite teigiamą požiūrį, nes nuo to priklausys jūsų vaiko nusiteikimas lankyti mokyklą dar dvylika metų. Tai svarbu mokymosi kokybei ir tolesnei vaiko motyvacijai lankyti mokyklą.

Pasikartokite. Verta kartu pakartoti, ką vaikas jau yra išmokęs. Tai suteiks pasitikėjimo ir sustiprins supratimą, ko bus prašoma mokykloje. Pirmaisiais metais mokytis namuose kartu su vaiku tikrai reikės.

Aplankykite mokyklą prieš rugsėjo 1-ąją. Jei mokyklos organizuoja susipažinimą su nauja klase ir nauja vieta, pasinaudokite proga. Jeigu tokios galimybės nėra, pasidarykite kelionę iki mokyklos pastato, susipažinkite su kiemu, žaidimo aikštele.

Kalbėkite su vaiku apie jo jausmus, mokyklą, draugus, mokytojus, naujas veiklas. Pasidalinkite savo jausmais, kaip jaučiatės būdami pirmoko tėvais. Papasakokite istorijų iš savo mokyklinio gyvenimo. Ypač gerai vaikus motyvuoja linksmos, juokingos, pamokančios tėvų mokyklinės istorijos.

Praktikuokite savarankiškumą. Žaiskite ryte, kad jau pirmoji diena, kai reikia eiti į mokyklą. Leiskite vaikui pačiam susiruošti – taip ugdysite savarankiškumą ir visi išvengsite streso ryte pirmosiomis dienomis.

Aptarkite, kokių užkandžių vaikas norėtų. Pabandykite kartu pasiruošti, susidaryti trumpą meniu, kokius užkandžius nešitės į mokyklą. Kartu palengvinsite sau užduotį, ką įdėti į užkandžių dėžutę.

Apsipirkite mokyklai kartu. Apsipirkimai mokyklai yra įdomūs ir pirmokams, ir vyresniems mokiniams. Tokių apsipirkimų metu vaikai jaučiasi ypatingi. Nebūtinai tai turi būti dideli ir brangūs daiktai, bet kartu su jumis ar asmeniškai renkantis reikmenis, vaikui jie tampa artimesni.

Neaptarinėkite vaiko reakcijų į pasikeitusią aplinką su draugais ar giminaičiais vaikui girdint. Tai galite daryti kalbėdami, kaip vaikas puikiai jaučiasi, kokios naujos veiklos turi ar ką naujo išmoko. Teigiamai kalbėdami parodysite vaikui pasididžiavimą ir ugdysite pasitikėjimą savimi.

Būkite linksmi, draugiški ir ryžtingi atsisveikindami. Nerodykite savo nerimo vaikui. Stebėkite ir kontroliuokite savo veidą ir jame atsispindinčias emocijas atsisveikinant.

Tėvų kantrybė ir nuoseklumas – tikrai geri padėjėjai mokslų pradžioje. Gera pradžia – jau pusė darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)