Psichoterapeutė Amy Morin visą savo karjerą praleido bandydama atrasti, kokiomis būdo savybėmis pasižymi psichologiškai atsparūs žmonės, be to, apie tai parašė ne vieną, o net tris knygas, todėl galime sakyti, kad ji – tikra šios srities žinovė, rašoma tinklalapyje dailyrecord.co.uk.

2017 m. A. Morin išleido antrąją knygą apie psichinį atsparumą – „13 dalykų, kurių nedaro psichiškai tvirti tėvai“. Knygoje tėvams patariama, kaip ugdyti vaikų psichinį atsparumą ir pateikiama tikslių strategijų, tikrų atvejų tyrimų, patarimų ir pratimų, kuriuos galite išbandyti patys.

Tačiau jei neturite laiko gilintis į kiekvieną knygos skyrių, štai keletas paprastų dalykų, kuriuos galite pradėti daryti jau dabar.

Neseniai A. Morin savo „Instagram“ paskyroje paskelbė penkis dalykus, kuriuos tėvai turėtų nustoti sakyti vaikams, jei nori, kad šie užaugtų psichiškai stiprūs. „Jūsų vartojami žodžiai labai svarbūs. Jei nepasisaugosite, galite perduoti vaikams žinutę, kuri ugdys prastus įpročius ir pakenks jų psichiniam atsparumui, o norint išugdyti visus savo talentus, būti atspariems – būtina“, – paaiškino ji.

Mama ir vaikas

Pirmoji frazė, kurią turėtumėte nustoti vartoti – „nieko tokio“. Jei jūsų vaikas nerimauja dėl klasės spektaklio arba susipyko su geriausiu draugu, nemenkinkite jo rūpesčių, net jei jums jie atrodo visiškai nereikšmingi. Supraskite, kad vaikams šie dalykai svarbūs ir padėkite jiems priimti savo emocijas.

Antrasis dalykas, kurio terapeutė pataria nesakyti vaikams – „neverk“. Pasak jos, verkti – nieko blogo, nes tai normalus būdas parodyti kitiems, kaip jaučiatės. Jei vaikas ima verkti parduotuvėje arba pietaujant restorane, paaiškinkite, kad taip elgtis negerai, tačiau nesakykite, kad negeros jo patiriamos emocijos.

Taip pat nereikėtų sakyti vaikui, kad jis – protingiausias mokyklos mokinys, nes, pasak terapeutės, „perdėtos pagyros gali labiau pakenkti, negu padėti“.

O dvi paskutinės frazės„viskas bus gerai“ ir „nusiramink“. Pasak A. Morin, nors ir norite paguosti vaiką ir pasakyti, kad viskas ne taip jau blogai, kartais nutinka tikrų nelaimių, žmonėms tenka patirti skausmingų išgyvenimų, o jūs niekaip negalite padėti savo vaikui to išvengti.

„Užuot tikinę, kad nieko blogo nenutiks, pasakykite, kad vaikas pakankamai stiprus priimti visus gyvenimo iššūkius“, – aiškina ji.

Be to, liepti vaikui nurimti (kaip ir liepti nustoti verkti) – ne pati geriausia mintis.

Jei vaikas nuliūdo ar supyko, padėkite jam išmokti suvaldyti emocijas, pavyzdžiui, įpratinkite kelis kartus giliai įkvėpti arba išeiti pasivaikščioti.

„Jei pastebite, kad vartojate minėtas frazes, keiskite vaikų auklėjimo strategiją“, – pridūrė ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)