Paprašėme ekspertų pasidalinti įpročiais, kuriuos turi aukštu emociniu intelektu turintys vaikai, rašoma tinklalapyje huffingtonpost.co.uk. Štai ekspertų išgryninti tokių vaikų įpročiai:

1. Jie moka atpažinti ir įvardyti savo emocijas

Aukštu emociniu intelektu pasižymintys vaikai sugeba atpažinti ir įvardinti savo emocijas – jų žodynas platesnis nei vien „jaučiuosi gerai“ ar „jaučiuosi blogai“.

2. Jie atpažįsta ir kitų žmonių emocijas

Aukštu emociniu intelektu pasižymintys vaikai gana tiksliai pajunta, kaip jaučiasi kiti žmonės – dažniausiai jie tai iššifruoja iš neverbalinių ženklų.

Empatiją jaučiame tada, kai visų pirma sugebame iššifruoti kito žmogaus emocijas. Pavyzdžiui: „Ji šypsosi – akivaizdu, kad jaučiasi laiminga.“ „Jos kūnas suglebęs – greičiausiai, ji pavargusi.“ Arba: „Jis verkia – gal man reikėtų jam pasiūlyti pagalbą“...

3. Jie sugeba pamatyti situaciją iš kito žmogaus perspektyvos

Aukštu emociniu intelektu pasižymintys vaikai sugeba įsijausti į kito žmogaus situaciją, suprasti, kaip kitas žmogus jaučiasi, ir pamatyti pasaulį iš jo perspektyvos.

Jei vaikas sugeba pamatyti situaciją iš kitokios perspektyvos, tikėtina, kad jis pasižymi ir empatija, sugeba taikiai spręsti konfliktus, neskuba teisti kitų, pripažįsta ir vertina žmonių skirtumus, užstoja silpnesnius ir moka paguosti bei palaikyti kitus, o prireikus ir jiems padėti.

4. Jie noriai padeda kitiems

Vaikai, kuriems būdingas aukštas emocinis intelektas, paprastai būna dėmesingi kitiems, jie sugeba rasti geriausią pagalbos būdą – nuo pagalbos tėvams namuose iki draugiško elgesio su klasės naujoku arba savanoriavimo savaitgaliais. Jie labiau susitelkę į „mes“nei „aš“.

5. Jie moka susitvarkyti su savo emocijomis

Aukštu emociniu intelektu apdovanoti vaikai moka sveikais būdais reguliuoti intensyvias emocijas. Ne visi suaugusieji sugeba nusiraminti, užklupus stresui ar pakliuvus į nemalonią situaciją. O vaikai su aukštu emociniu intelektu sugeba laiku ir produktyviais būdais sureguliuoti savo emocijas, kol jos netapo nekontroliuojamos.

Tokie vaikai dažniausiai būna mažiau impulsyvūs ir reaktyvūs nei jų bendraamžiai. Užplūdus emocijoms jie sugeba padaryti pauzę ir tik tada veikti.

„Jie sugeba atpažinti savo jausmus – ar jaučiasi laimingi, liūdni, išsigandę ar susigėdę – ir supranta, ko jiems reikia tokią akimirką, – sako D. Plattneris. – Jų veiksmus paskatina emocijų supratimas, o ne momentiniai emocijų iššaukti impulsai.“

6. Jie moka pasakyti „ne“ savo bendraamžiams

Aukštu emociniu intelektu pasižymintis vaikas sugeba nubrėžti ir išlaikyti asmenines ribas. Pavyzdžiui, jei jis nenori žaisti kokio žaidimo su draugu, jis sugeba tai pasakyti tvirtai, bet maloniai.

7. Jie moka jausti ir išreikšti dėkingumą

Emociniu intelektu pasižymintys vaikai mokosi būti dėkingi už tai, ką turi. Jie sako „ačiū“ ne vien iš mandagumo – jie stengiasi ir moka padėkoti už konkrečius dalykus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)