Santykių ugdytoja Gemma Nice sako, kad nereikia jaustis kaltiems dėl to, jog norite Kalėdas sutikti vieni, ir kad labai svarbu nustatyti ribas, rašo mirror.co.uk.

Nors galite jausti pareigą praleisti šventes su giminaičiais, ekspertė tvirtina, kad galite ir atsisakyti kvietimo atvykti švęsti Kalėdų su savo gimine.

Gemma Nice teigia, kad jei nenorite vykti pas giminaičius arba jei jūsų šeimą šiuo metu persekioja barniai ir konfliktai, neturėtumėte jaustis kalti dėl to, kad norite likti savo namuose ir Kalėdas praleisti tik su artimiausiais savo šeimos nariais.

40 metų moteris iš Braitono yra santykių ugdytoja, kuri Kalėdas yra linkusi praleisti tik su savo vyru ir dviem vaikais – ji ne itin trokšta bendrauti su plačia gimine, kuri, jos teigimu, ne visada sutaria ir per tokius susibūrimus dažnai susiginčija.

Kalėdos nebūtų Kalėdos, jei nekiltų kokie nors barniai, tiesa? Netiesa. Neprivalote Kalėdų praleisti su savo plačia gimine“, – tvirtina Gemma.

„Galite drąsiai pasakyti „ne“ ir kad norite per Kalėdas likti savo namuose. Jūsų giminė turėtų gerbti jūsų norą.“

Ji sako, kad kuo dažniau sakysite žmonėms „ne“ ir nustatysite jiems ribas, tuo lengviau bus ateityje atsisakyti nepageidaujamų susibūrimų.

Dviejų vaikų mama ne vienerius metus nerimaudavo dėl to, kaip praeis Kalėdų šventė su giminaičiais. Dabar ji sako, kad be reikalo švaistė savo laiką ir energiją.

„Jei jus baugina mintis, kad teks švęsti su giminaičiais, prakaituoja delnai, padažnėja kvėpavimas ir apima silpnumas, tuomet turite pasakyti „ne“ ir nesukti dėl to galvos“, – pataria Gemma.

„Nesijaudinkite dėl to, ką galvoja kiti, tai yra jūsų gyvenimas. Šioje planetoje negyvensite labai ilgai, ir jums turi būti svarbi kiekviena sekundė.“

„Atėjo laikas susigrąžinti šventinio sezono kontrolę“, – teigia ji.

Kaip pasakyti „ne“

Gemma, kuri stengiasi padėti moterims, įstrigusioms nelaiminguose santykiuose, sako, kad geriausias būdas neskausmingai pranešti savo sprendimą – paskambinti arba susitikti su žmogumi, kuris rengia šventę.

„Pirmiausia sukaupkite drąsos – tris kartus giliai įkvėpkite ir mintyse susiplanuokite, ką ketinate pasakyti, – taip galėsite aiškiai išdėstyti savo sprendimą“, – teigė ji.

„Pokalbį galite pradėti maždaug tokiais žodžiais: „Ar neprieštarautumėte, jei šiais metais mes užsiimtume savo reikalais ir susimatytume kitą kartą kalėdiniu periodu? Šiais metais daug kas įvyko, ir Kalėdas norėtume praleisti savo namuose, tik su artimiausiais šeimos nariais.“

„Žinau ir suprantu, kad nusiminsite, bet ar suprantate priežastis, kodėl taip elgiuosi?“

„Suteikite jiems galimybę išsakyti savo nuomonę ir visada išklausykite vieni kitų. Nešaukite ir nepertraukinėkite vieni kitų.“

„Tokiais atvejais svarbiausia yra gražus bendravimas ir išklausymas.“

„Pokalbio pabaigoje pasiteiraukite, ar viskas gerai, ir pasakykite, kad juos mylite ir kad netrukus pasimatysite.“

Jei negalite ištarti „ne“

Jei manote, kad šiuo ypatingu laikotarpiu negalite atsisakyti giminaičių kvietimo, yra būdų, kaip galite palengvinti savo padėtį, sako Gemma.

„Jei vis dėlto turite leisti laiką su žmonėmis, kurių ne itin trokštate matyti, ir negalite išsisukti nuo tokios viešnagės, pasitelkite kai kurias priemones, kurios padės jums ištverti šią dieną“, – aiškino ji.

„Leiskite sau padaryti pertraukėlę, tarkime, nuo pusvalandžio iki valandos, ir išeikite pasivaikščioti po apylinkes, išveskite pavedžioti šunį ir pakvėpuokite grynu oru.“

„Būnant gamtoje, jūsų organizme išsiskirs serotoninas bei dopaminas (raminantys hormonai), todėl beveik iš karto pasijusite laimingesni ir ramesni.“

„Nuostabiai veikia ir kvėpavimo technikos, ypač jei negalite ištrūkti į lauką, – priduria ji. – Nueikite vieni į kitą kambarį, ramiai pasėdėkite ir tiesiog pakvėpuokite.“

„Kai jaučiame nerimą, mūsų kvėpavimas padažnėja ir tampa paviršutiniškas. Dėl to į plaučius ir į kraują patenka mažiau deguonies. Smegenys taip pat negauna pakankamai deguonies, todėl mes liekame kovos arba bėgimo režime.“

„Kai susikoncentruojame į kvėpavimą ir išnaudojame laisvą vietą plaučiuose, smegenys pradeda lengviau funkcionuoti ir mūsų organizme sumažėja kortizolio (streso hormono) kiekis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją