Suaugusiųjų ir vaikų kūrybingumas skiriasi ir labiausiai atpažįstamas skirtumas yra tai, kad suaugusiųjų kūrybingumas yra orientuotas į rezultatą (sukurti naują produktą, pavadinimą, šeimos laisvalaikio praleidimo būdą ir pan.), o vaikų kūrybingumas pasireiškia procese ir galutiniam rezultatui jie skiria daug mažiau dėmesio. Todėl žaidimai yra pagrindinis vaikų kūrybingumo ugdymo metodas, kuris ne tik padeda lavinti vaikų vaizduotę, bet ir „peržaisti“ išgyventas situacijas ar įvertinti savo emocijas. Žaidimai taip pat puikus būdas pažinti vaikus bei jų meilės kalbą.

Šeimų konsultantas ir rašytojas Gary Chapmanas savo knygose aprašo penkias pagrindines meilės kalbas: palaikymo žodžiai, laiko leidimas kartu, dovanos, patarnavimo veiksmai (paslaugos) ir fizinis prisilietimas. Nors mažų vaikų meilės kalbos dar tik formuojasi, kinta ir persipina, bet jau 3 metų vaikai gali parodyti pagrindinę savo meilės kalbą.

Kaip atpažinti vaikų meilės kalbas?

Suprasti, kuri yra pagrindinė vaiko meilės kalba, galima dviem būdais. Pirmas būdas yra stebėti, kaip vaikai bendrauja su kitais žmonėmis ir jiems išreiškia meilę (nori padėti namų ruošoje, dovanoja daiktus, pagiria, kviečia kartu žaisti ar visada apsikabina kitus). Antras būdas – atkreipti dėmenį, ko vaikai dažniausiai prašo arba ko negavę, labiausiai nuliūsta.

Kiekvienai vaikų meilės kalbai galima surasti žaidimus, kurie dar labiau sustiprins jūsų ryšį su vaiku.

1. Palaikymo žodžiai.
Svarbiausia šioje meilės kalboje – įvertinti vaikų pastangas atlikti užduotis. Vaikai, kurių meilės kalba yra būtent ši, dažnai bando būti savarankiški ir viską daryti patys. Šie vaikai mėgsta dėlioti dėliones, statyti kaladėlių bokštus, piešti piešinius artimiesiems. Taip pat jiems patinka įvairūs žinių žaidimai su klausimais arba užduotimis (pavyzdžiui: „Matau, matau...kažką žalią“).

2. Laiko leidimas kartu.
„Vaikas visą dieną prašo žaisti kartu, o aš turiu tiek darbų namuose“ – ar pažįstama situacija? Didžiausia tėvų klaida, jei žaisdami su vaiku, kurio meilės kalba yra laiko leidimas kartu, jie dalyvauja pasyviai – sprogdina vaiko pučiamus muilo burbulus kitoje rankoje skaitydami naujienas telefone arba spardo su vaiku kamuolį kieme tuo pat metu kalbėdami telefonu. Šiems vaikams reikia viso jūsų dėmesio ir susitelkimo į žaidimą, aktyviai dalyvaujant. Mėgstamiausi šių vaikų žaidimai dažniausiai yra labai aktyvūs: su kamuoliais, balionais ar burbulais. Taip pat jie mėgaujasi slėpynėmis ar žaidimu „Karšta-šalta“.

3. Dovanos.
Didžiausia klaida, jei galvojate, kad ši meilės kalba susijusi tik su materialiais dalykais. Svarbiausias šios meilės kalbos akcentas yra tai, kad jūs galvojate apie vaiką nebūdami su juo. Ar dovaną nupirksite, ar pagaminsite patys – visiškai nesvarbu. Vaikai džiaugsis, žinodami, kad apie juos galvojote. Šie vaikai labai vertina ir mėgsta žaidimus, kuriuos pagamino tėvai (nameliai iš kartono dėžių, aitvarai, naminis plastilinas ar kiti rankomis pagaminti žaidimai ir žaislai).

4. Patarnavimo veiksmai (paslaugos).
Jei jūsų vaikas nori padėti jums tvarkytis, gaminti valgyti arba, kai kas nors užsigauna, bėga paimti pleistrą – neabejotinai, paslaugos yra jūsų vaiko meilės kalba. Šie vaikai gali valandų valandas žaisti vaidmenų žaidimus: būti gydytojais, virtuvės šefais, meistreliais, prižiūrėti lėles kaip kūdikius ar padėti darže sodinti ar ravėti.

5. Fizinis prisilietimas.
Ši meilės kalba pasireiškia ne tik apsikabinimais ir bučiniais. Vaikams, kurių meilės kalba fizinis prisilietimas, žaidžiant svarbu bent piršteliu būti prisilietus prie kito žmogaus. Jie mėgsta pačius įvairiausius fizinio kontakto žaidimus: gaudynės, kutenimai, „sūrio spaudimas“, sugedęs telefonas arba knygų vartymas ir skaitymas sėdint ant kelių.

Laikas, praleistas kartu, bus dar įdomesnis ir kokybiškesnis, jei pašalinsite visus trikdžius, kurie gali atitraukti jūsų ir vaiko dėmesį – bent 30 minučių išjunkite telefono garsą, televizorių, radiją ar kitus išorinius dirgiklius. Ir mokykitės iš savo mažųjų mėgautis procesu – nesvarbu, ką veiktumėte su savo vaiku – būkite tame žaidime su juo, žiūrėkite į akis, dovanokite vaikui savo šypseną ir meilę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)