Į baseiną – nuo 6 savaičių

Anot specialistė, tinkamiausias metas pradėti lankyti baseiną yra 6 savaitės. „Mūsų centre tokie mažyliai iš pradžių plukdomi vonelėse. Čia jie jaučiasi saugūs, o ir mamos visada stovi šalia. Kuo anksčiau pradedame, tuo būna lengviau.Naujagimiai dar neturi stipriai išreikšto baimės jausmo, be to, nėra pamiršęs visų plaukimo įgūdžių, kuriuos turėjo būdami mamos pilve. Nuo trijų mėnesių jie ima slopti. Jei ateina vyresni vaikučiai, pripratinti įmanoma, tik tai šiek tiek ilgiau užtrunka“, – pasakojo Viktorija. Vonelėse kūdikiai plukdomi iki 4 mėnesių. Po to jau jie keliauja į didesnį baseiną.

Kineziterapeutė Viktorija Aleknavičienė
Kineziterapeutė Viktorija Aleknavičienė
Kad ir kaip bebūtų, reikia įdėti labai daug darbo, kad kūdikis galėtų išsilaikyti ant vandens ir gerai jame jaustis. Šiaip atėjus ir savaitę palankius užsiėmimus, to tikrai nebus

Kineziterapeutė teigė, kad, jei kūdikis sistemingai lanko baseiną nuo 6 savaičių, sulaukęs pusantrų–dvejų metukų jau sugeba savarankiškai išnirti iš vandens, atsigulti ant nugarytės ir paplūduriuoti. Pilnai be jokių priemonių gali išmokti plaukti 2–2,5 metų. „Pirmieji 4 mėnesių kūdikėlio pasiekimai būna gebėjimas gulėti ant vandens ir nelaikomam plūduriuoti ant nugaros. Bet čia mes kalbame apie mažylį, kurio raumenų tonusas yra normalus, kuris neturi jokių sveikatos sutrikimų. Kad ir kaip bebūtų, reikia įdėti labai daug darbo, kad kūdikis galėtų išsilaikyti ant vandens ir gerai jame jaustis. Šiaip atėjus ir savaitę palankius užsiėmimus, to tikrai nebus“, – pasakojo specialistė.

Anot jos, ne tik įgyti, bet ir užfiksuoti įgūdžius, baseiną su kūdikiu reikėtų lankyti bent porą kartų per savaitę. Vienas kartas tėra profilaktikai. Kineziterapeutė pabrėžė, kad norint su mažyliu eiti į bendrus baseinus, šie turėtų atitikti tam tikrus reikalavimus: chloro kiekis neturėtų viršyti vieneto, o baseino vandens temperatūra turi siekti bent 30 laipsnių. Su kūdikiais vis tik reikėtų pasisaugoti ir rinktis specializuotus baseinus“, – tvirtino Viktorija.

Vaikai baseine

Nusprendus lankyti baseiną, specialistė rekomenduoja nedaryti ilgų pertraukų. „Mažesniems vaikučiams mėnuo pertrauka jau yra pakankamai daug. Žinoma, priklauso nuo to, koks prieš tai buvo įdirbis. Atgaminti įgūdžius yra lengviau nei juos įgyti dar nelankiusiam baseino. Kita vertus, svarbu, kokiu metu padaryta pertrauka. 6–8 mėnesių vaikams formuojasi daugybę baimių. Jei po pertraukos ateina šiuo laikotarpiu, būna sudėtingiau“, – pasakojo pašnekovė.

Baseino nauda

Anot kineziterapeutės, kūdikiams baseinas visų pirma yra galimybė visapusiškai lavinti ir stiprinti organizmą. Be to, šis užsiėmimas tinka įvairaus raumenų tonuso vaikams. „Parenkant atitinkamus pratimus baseine raumenų tonusą galima aktyvinti, o galima ir atpalaiduoti. Dažnai mamos klausia, ar būtina vaikučiams nardyti. Nerdamas jis sulaiko kvėpavimą, šitaip stimuliuojami bei treniruojami kvėpuojamieji raumenys, automatiškai gerinamas kvėpavimas. Be to, kai vaikutis sulaiko deguonį jį greičiau pasisavina kiti vidaus organai.Tai labai svarbu imuniteto profilaktikai. Baseine su vaikais dirbu jau septynerius metus ir tikrai matau, kad čia ateinantys vaikučiai serga daug mažiau“, – teigė specialistė.

Jau nuo trečio kūdikio mėnesio ji rekomenduoja pradėti pratinti vaiką prie vėsesnio vandens. „Kiekvieną savaitę mažiname po pusę laipsnio. Kol pasiekiame 34–35 laipsnius. Besibaigiant ketvirtam mėnesiui, rekomenduojame įvesti tokius kontrastinius apsipilimus vandeniu, – pasakojo kineziterapeutė.

Kineziterapeutė Viktorija Aleknavičienė
Baseine su vaikais dirbu jau septynerius metus ir tikrai matau, kad čia ateinantys vaikučiai serga daug mažiau

O ką daryti, jei kūdikis baseine verkia? „Anot psichologų, yra duodami 6 kartai vaikučiui adaptuotis. Per juos jis gali ir pykti, ir verkti. Mes savo centre prie vandens pratiname sistemingai. Jei matome, kad vaikučiui kažkas nepatinka, leidžiame jam atsipalaiduoti, susipažinti su aplinka, pasidomėti žaislais ir tik tada įvesti į užsiėmimo eigą. Yra tikrai sunkių pratimų, todėl visi vaikai prieštarauja, bet po truputį galiausiai apsipranta“, – tvirtino Viktorija.

Papildomos plaukimo priemonės

Šiandien tiek kūdikiams, tiek vaikams yra daugybė plaukimo priemonių. Viena tokių – pripučiamas ratas, dedamas ant kūdikio kaklo. „Šį ratą rekomenduojama pradėti naudoti, kai sustiprėja kūdikio kaklo raumenys ir atsiranda kaklinės dalies kontrolė. Užsiėmimų metu šios priemones mes nenauduojame, bet namų salygomis ši priemonė tėvelių yra mėgstama“, – pasakojo kineziterapeutė.

Kita priemonė – porankiai. Juos specialistė rekomenduoja dėti kūdikiams jau nuo 4 mėnesių. „Tik nereikia įsivaizduoti, kad uždėjome porankius ir paleidome vaiką. Ne. Yra specialūs plaukimo būdai, mamos prilaiko vaikus už smakriuko ir galvytės“, – sakė pašnekovė.

Vaikai baseine

Vis dėl to ne visi turi galimybę pradėti vesti vaikučius į baseiną nuo 6 savaičių. Koks kitas tinkamiausias laikotarpis pradėti lepintis vandens malonumais? „Jei nespėjo ateiti nuo 6 savaičių, rekomenduojame ateiti nuo 5 mėnesio. Svarbiausia, ką galima padaryti namuose, jei planuojate eiti į baseiną, nusimažinti temperatūrą iki bent jau 34 laipsnių. Kitas – nuo trijų mėnesių pratinti vaikučius prie dušo, kad vanduo bėgtų ant veiduko, ant akyčių. Tai yra labai svarbu. Paskui ir galvos plovimas nebebus iššūkis“, – šypsojosi specialistė.

Anot jos, nereikėtų išsigąsti ir šaltojo sezono. Žiemą kineziterapeutė rekomenduoja baseiną lankyti net dvigubai dažniau. „Dažnai būna klausimas, ar čia nėra sergančių vaikų.Logiška, kad niekas sergančiųjų neveda. Be to, tai yra puikus imuniteto stiprinimas ir lavinimas. Tik žiemos metu po baseinoreikia truputį ilgiau pabūti patalpoje, kad vaikutis atvėstų, pavalgytų, pailsėtų ir tik tada eiti į lauką“, – pasakojo Šeimos gerovės centro kineziterapeutė.

Į baseiną po paprasto peršalimo (jei vaikutis turėjo tik slogytę, bet neturėjo temperatūros), anot pašnekovės, galima sugrįžti praėjus savaitei. Vandens pagalba nardant puikiai išsivalo mažylio nosytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)