Amžius ir pirmieji ženklai

Skirtingoje literatūroje rasite, kad rekomendacijos pradėti primaitinimą gali svyruoti nuo 3 iki 6 ar net 8 mėnesių amžiaus. Taip yra todėl, kad vienas pagrindinių rodiklių primaitinimo pradžiai yra fizinis kūdikio pasiruošimas. Kaip žinia, kūdikių raida ir pasiekimai skiriasi. Vienas kūdikis gali gan tvirtai sėdėti būdamas 5,5 mėnesio, o kitas dar netvirtai 6 ar 7 mėnesių. Nereikėtų dėl to labai jaudintis, kadangi iki metų amžiaus pagrindiniu maistu kūdikiui išlieka mamos pienas arba mišinukas.

Tiesiog reikėtų pastebėti pirmuosius pasirengimo ženklus. Ar gali kūdikis tvirtai pasėdėti bent 10 minučių? Ar nesukniumba tik pasodintas? Ar tvirtai laiko ir koordinuoja galvą? Taip pat, ar rodo susidomėjimą maistu? Dažniausiai šeimos nariai pastebi, kaip kūdikis pradeda sekti kiekvieną jų kąsnį, pamačius maistą jam nutįsta seilė. Beje, dygstantys dantys nėra požymis, kad jau reikia primaitinti, nes kūdikiai maistą puikiai gali sutrinti ir dantenomis.

„Savarankiškai nesėdinčio kūdikio primaitinti nerekomenduoju ir siūlau palaukti. Nebent gydytojas dėl kažkokių individualių priežasčių rekomendavo kitaip. Tuo atveju reiktų pasirūpinti tinkama atrama, nemaitinti gulinčio kūdikio dėl didesnės užspringimo tikimybės“, – pataria Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

Primaitinamo maisto kiekis

Leiskite kūdikiui jus vesti. Vaikai turi puikų alkio ir sotumo suvokimą, tad jie parodys, kiek ir ko nori valgyti. Žinoma, nereikėtų pirmą kartą ragaujant leisti kūdikiui suvalgyti šimto ar kelių šimtų gramų maisto, nes tai būtų šokas virškinimo sistemai. Bet palaipsniui leiskite vaikui rinktis pačiam, kiek ir ko suvalgyti. Tai galioja tiek ir taikant BLW (kūdikio vadovaujamas primaitinimas), tiek ir maitinimą tyrelėmis. Tiesiog svarbu stebėti kūdikio rodomus sotumo signalus.

Ir visiškai normalu, jei pradžioje kūdikis daugiau žaidžia su maistu, nei valgo. Tokiu būdu jis pažindinasi su šia naujove. Mažyliai daugelį dalykų suvokia būtent per lytėjimą, tad jiems svarbu apčiupinėti maistą, suvokti jo tekstūrą, temperatūrą. Neverta jaudintis dėl suvalgomo kiekio, ypač pirmaisiais metais, kai pagrindiniu maistu vis dar yra mamos pienas ar mišinukas.

Derinimas su mamos pienu ar mišinuku

Pirmiausia galite pasiūlyti maisto, o po to, kiek jam trūks, vaikas suvalgys pieno ar mišinuko. Tačiau, jeigu kūdikis labai alkanas, geriau pirmiau pasiūlyti pieno ar mišinuko, o jau po to jis ramiai ir smalsiai pažindinsis su maistu. Rinkitės reaguodami į savo kūdikį. Tarpas tarp vieno ir kito maitinimo būdo gali būti nedidelis, apie 20–30 minučių.

Taip pat, pradėjus primaitinimą jau galima siūlyti ir vandens. Dažnu atveju jo ir reikėtų, kad maistas būtų geriau virškinamas. Vartojant vandenį kūdikiams mažiau kietėja viduriai.

„Linkiu mamoms kantrybės ir pasitikėjimo savo vaiku. Pasiskaityti literatūros apie vieną ar kitą primaitinimo būdą yra gerai, tačiau vaikas geriausiai parodys, kas jam tinkama, o kas ne. Svarbu, kad pati mama jaustųsi užtikrinta savo sprendimu, kad ir koks jis bebūtų“, – linkėdama užbaigia Mylu.lt mitybos specialistė ir primaitinimo seminarų lektorė Ž. Dumbraitė-Varkalienė.