„Sūnų žindžiau iki ketverių. Niekam apie tai nepasakojau, ypač savo anytai. Nenorėjau jokių komentarų, nes žinau, kad jie nebūtų buvę teigiami. Nežindai – blogai, žindai ilgai – dar blogiau“, – vienoje diskusijoje rašė jauna mama.

„Nenormalu, kai mamos maitina vaikus, kurie ne tik sau kepsnius kerta, bet ir puikiausiai kalba. Kam jam dar to reikia? Ar jums normaliai skamba, kad atėjęs bamblys mamai sako „duok papą?“ Man tai ne“, – savo nuomonę išreiškė kita.

„Išvis šiais laikais kažkoks žindymo kultas. Kai pagimdžiau, prisijungiau prie žindymo grupės „Facebook“, bet po dviejų dienų išstojau, nes ten kažkokia sekta. Bandžiau žindyt, nei man, nei vaikui nesisekė. Davėm pirktinio mišinuko, tai iškart ir gerai miegot pradėjo, ir reikiamo svorio priaugo. Kur bėda?“ – svarstė trečia.

„Kad ir kaip iš anksto ruošiausi, domėjausi, dukrytę pavyko žindyti tik tris mėnesius. Man buvo tokie skausmai, kad nebegalėjau jos nė pakelti, bijodavau net priglausti prie savęs. Galiausiai vyras nebeapsikentęs nupirko mišinuko ir viskas susitvarkė. Dėl tokių daugumos replikų turiu jaustis bloga mama. Bet jūs juk to nepatyrėte“, – atvirai pasakojo dar viena internautė.

„Mamos, tos, kurios sakote, kad dingo pienas, todėl ilgiau nemaitinote, tai žinokite, kad jums paprasčiausiai trūko žinių. Šis procesas – pats natūraliausias. O tos, kurios sakote, kad svarbiausia – laiminga mama, tai aš jums pasakysiu – esate paprasčiausios egoistės. Tiesiog negalvojate, kas geriausia jūsų vaikui“, – kategoriškai pasisakė žindymo šalininkė.

„Man juokingos tokios diskusijos. Kodėl mamos kritikuoja vienos kitas? Pamenu, antrą dukrą maitinau pusmetį ir mano draugė vis moralizuodavo, ko tiek trumpai. Ji tuo metu savo sūnų žindė jau trečius metus. Žindė ir kartais prie vakarienės išlenkdavo pusę ar visą taurę vyno. Aiškino man, kad tai nieko blogo, pienuko alkoholis juk nepasiekia...“, – rašė dar viena mama.

Tokių ir dar aštresnių pasisakymų gausu ne tik uždarose specifinėse socialinių tinklų grupėse, tikri karai netrunka prasidėti ir įvairiose komentarų skiltyse, kur ši tema vos paminima.

Mamos pieno pakeisti dar niekas nesugebėjo

Aktyviai profesinėmis žiniomis savo paskyroje „Sumani mama“ besidalijanti akušerė Marija Mizgaitienė sako, kad ir jai šios diskusijos nesvetimos. Anot jos, žindymas tikrai yra viena iš tų temų, kur matomas itin stiprus mamų priešiškumas viena kitos atžvilgiu.

„Manau, taip yra dėl to, kad vienoms moterims žindyti sekasi labai lengvai ir sklandžiai, tačiau yra ir tokių, kurios susiduria su sunkumais. Taigi tos, kurios sunkumų nepatiria, sako, kad mamos pienas yra geriausia, ką mama gali duoti vaikui, o kitos – kad tai nėra lengva. Kai kurioms tie sunkumai yra pernelyg dideli, prireikia įdėti labai daug pastangų ir kyla klausimas, ar tiek stengtis tikrai verta. O tie veši pasisakymai labai skaudina ir kai kurias moteris priverčia jaustis blogomis mamomis, įvaro nevisavertiškumo kompleksų“, – pastebi pašnekovė.

Kita vertus, akušerė atkreipia dėmesį, kad ne visas diskusijas derėtų priimti kaip asmeninius kaltinimus. „Socialiniuose tinkluose aš pati dažnai dalinuosi informacija apie žindymo naudą ir su juo susijusias problemas, o po to sulaukiu kaltinimų, kad tomis temomis aš ignoruoju moteris, kurios nežindo. Ir taip būna su visomis temomis. Jei kalbu apie gimdymą natūraliais takais, tada mamos, kurios vaikelių susilaukė po Cezario pjūvio operacijos, skundžiasi, kad norima pasakyti, jog jos yra prastesnės. Gali būti, kad moterys skaudžiai prisimena kelis komentarus ir kiekvienoje diskusijoje vėliau įžvelgia priekaištus būtent sau“, – svarsto M. Mizgaitienė.

Akušerė primena, kad PSO rekomenduoja kūdikius išimtinai mamos pienu maitinti iki pusės metų ir tuo metu jam nereikia jokio papildomo maisto ir gėrimų. Vėliau, jau pradėjus maitinti ir kitu maistu, rekomenduojama žindyti iki dvejų metų ar ilgiau.

Pasirinkimas – žindyti ar nežindyti, anot jos, yra kiekvienos moters teisė, bet būtina suprasti, kokia iš to nauda ir kokia žala.

Mamos pienas tikrai yra vertingiausias ir joks adaptuotas mišinys, kaip sako pašnekovė, negali jo pakeisti. „Tiesiog net negalima jų lyginti tarpusavyje sakant, kad tai taip pat gerai. Tikrai ne. Kažkokio blogio adaptuotuose pieno mišiniuose nėra ir dabar jų sudėtis nepalyginamai geresnė, nei būdavo tais laikais, kai kūdikiams virdavo klijukus iš įvairių kruopų nuovirų. Bet mamos piene yra šimtai naudingų komponentų ir daugelis jų dar nė neištirti. Jo sudėtis net skirtingu paros metu būna kitokia: ryte pienas būna riebesnis, vakare liesesnis. Netgi ir vieno žindymo metu ta sudėtis keičiasi ir to tikrai neįmanoma atkartoti mišiniuose. Be to, kiekvienos mamos pienas yra pritaikytas būtent jos vaikui“, – dėsto M. Mizgaitienė.

Akušerės manymu, dažniausiai nebežindyti nutarusios moterys tiesiog nežino tikrosios mamos pieno naudos. Kita dažna priežastis – baimė prarasti gražų kūną, dailias krūtis. Tačiau tai, anot pašnekovės, tėra mitas – krūtys pasikeisti gali vis tiek, nesvarbu, ar moteris žindys, ar ne.

„Jau nėštumo metu krūtys tampa pilnesnės, didesnės. Net jei ir nežindysit, nebūtinai jos liks stangrios. Tai labai daug priklauso nuo genetikos. Yra moterų, kurios išmaitinusios ne po vieną vaiką, vis dar turi dailią krūtinę“, – dalinasi ji.

Kitos moterys žindyti atsisako supratusios, kad tektų save riboti. Ir tai ne mitas. Kaip ir nėštumo metu, taip ir žindant vaiką moteris negali vartoti alkoholio, nikotino, o kartais, jei vaikas alergizuoja, turi atsisakyti ir kai kurių maisto produktų. O kur dar naktiniai kėlimaisi, nuolatinis nuovargis.

„Tai tikrai yra pasišventimas. Dar nepamirškime mamų, kurioms dėl vienokių ar kitokių priežasčių pieną tenka nusitraukinėti, – tai išvis yra didžiulis ir labai pagirtinas darbas“, – mano M. Mizgaitienė.

Akušerė apgailestauja, kad Lietuvoje labai sudėtinga situacija su pagalba žindančioms moterims, o nekvalifikuoti patarimai netgi gali dar labiau pabloginti situaciją. „Fiziologiškai neišmaitinti savo vaiko gali vos keli procentai moterų. Joms tiesiog neužsikuria tas pieno fabrikėlis nuo pat pradžios. Visgi dažniausiai moterys nežindo, nes susiduria su tam tikromis problemomis, o išspręsti tų problemų joms nėra kam padėti. Taip, yra daug įvairių kursų dar nėštumo metu, tačiau ne visada teorija yra lygu praktikai, gyvenime nutinka įvairių situacijų“, – sako ji.

Pavyzdžiui, jei moteris patiria didžiulį stresą, jai gali pasirodyti, kad dėl to jai dingo pienas. Tačiau akušerė paaiškina, kad iš tiesų pienas dėl patiriamo streso dingti negali – greičiausiai jis tiesiog sunkiau ištrykšta iš krūtų. Kai taip nutinka, vaikas gali pradėti pykti, kad jam sunkiau pieną ištraukti, ir dėl to pieno sumažėja. Mat kuo dažniau ir daugiau vaikas žįsta, tuo daugiau pieno gaminasi. Pieno gamybą skatina tik šis procesas, jokie maisto produktai ar gėrimai padėti čia negali.

„Norėtųsi, kad visos mamos žindytų savo vaikus, bet jei atsitiko taip, kad moteriai savo vaiką teko maitinti adaptuotu pieno mišiniu, tai tikrai nereikia jaustis prastesne mama. Tokia mama lygiai taip pat myli savo vaiką, galbūt tiesiog taip susiklostė situacija“, – ramina M. Mizgaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)