Tiesa ta, kad neturėdami žinių, kaip savo kūdikiui padėti įveikti stresą, gali kilti abejonių, ar netraumuosime vaiko leisdami jam verkti. Gali būti labai sunkių momentų, ypač jei neturime informacijos apie verkimą ir jo naudą.

Daugiau žinių apie vaikus ir tėvystę psichologė ir sąmoningos tėvystės instruktorė dalijasi savo „Instagram“ paskyroje.

Jei kiti vaiko poreikiai patenkinti, jis yra sveikas, greičiausiai jis naudojasi gamtos jam suteiktu būdu paleisti įtampą. Priešingai nei tėvams, pačiam kūdikiui jo verkimas nėra streso priežastis. Verksmas yra streso rezultatas, leidžia iš kūno pašalinti įtampą. Todėl mūsų, kaip tėvų, tikslas nėra sustabdyti verkimą, o ieškoti būdų, kaip pašalinti tai, kas sukelia stresą. Taip galų gale sumažės ir vaiko poreikis verkti.

Leidimas vaikui verkti laikant ant rankų (kai patenkinti visi kiti poreikiai ir jis neserga) gali turėti daug privalumų. Su kūdikiais, kurie išleidžia įtampą verkdami, yra daug lengviau gyventi. Tarp verkimų jie paprastai yra ramūs, patenkinti ir judrūs, nelabai įnoringi, naktį miega ilgesniais intervalais. Taip pat leidimas verkti gali veikti kaip terapija ir ateityje padėti išvengti tokių psichologinių sunkumų, kaip nerimas, įvairios baimės, smurtas, hiperaktyvumas, prieraišumo sutrikimai, depresija ir kt.

Verksmo slopinimas gali išeikvoti daugiau energijos nei leidimas verkti. „Būdavo su pirmais dviem vaikais, kad žmonai prikišdavau, kad kažką ne taip daro, jei vaikas verkia. Pamenu, iki vidurnakčio eidavau aplink stalą – tai neverkdavo, o tik atsisėdi – ir verkia“, – apie pastangas nuraminti vaikus pasakojo trijų vaikų tėtis.

Kitas leidimo verkti privalumas yra tai, kad kai stresas yra išleidžiamas ir nesikaupia kūne, vaikas ilgalaikėje perspektyvoje geba geriau koncentruoti dėmesį, mokytis naujų dalykų. Taip pat jis mokosi sveikai išreikšti stresą, užuot slopinęs emocijas. Slopinamos emocijos siejamos su aukštesniu kraujo spaudimu, skrandžio opomis, ateroskleroze, navikų augimu, osteoporoze ir kitomis ligomis. Ilgalaikis stresas apriboja imuninės sistemos veikimą, o tai veda prie infekcinių ligų, alergijų, ir kitų su imunine sistema susijusių ligų.

Laikydami savo kūdikį rankose ir leisdami jam verkti tiek, kiek jam reikia, padėsite jam sveikti nuo ankstyvųjų traumų ir streso. Tai pagerins jo fizinę ir emocinę sveikatą bei gebėjimą mokytis.

Iš tikrųjų siekiant išsiaiškinti, dėl ko verkia kūdikis, kartais reikia tapti tikrais šerlokais holmsais – viską stebėti, tikrinti visas galimybes ir nuolat būti pasiruošus viską persvarstyti iš naujo.

Žinoma, kūdikiai gimsta skirtingų temperamentų ir vieni yra jautresni nei kiti. Vieni gali būti labiau jautrūs garsams, įprasto dienos ritmo pasikeitimams. Kiti gali jausti nusivylimą, kai yra verčiami kažką daryti prieš jų valią, baudžiami, pašiepiami ar gąsdinami. „Vaikai gali būti radikaliai skirtingi. Ir nereikia imti į galvą istorijų apie tai, kaip kiti tėvai su kūdikiais laimingai ir smagiai keliauja po visokias indijas ir bangalūrus. Gali apimti depresija pagalvojus apie tai, koks tu beviltiškas kaip tėvas. Su pirmuoju kūdikystėje, pavyzdžiui, keliauti buvo neįmanoma, o su vos gimusia antrąja keliavom be jokių rūpesčių. Nors mūsų žinios ir elgesys liko daugmaž toks pats (išskyrus tai, kad lengviau ir greičiau mokėjom keisti pampersus)“, – palygino dviejų vaikų tėtis.

Jei jūsų vaikas vieną dieną verkia labai ilgai arba verkimas skamba kitaip, neįprastai, tai gali rodyti kokią nors būklę, reikalaujančią medicininės priežiūros. Tačiau jei vaikas yra sveikas ir verkimas atrodo įprastas, pavadintumėte jį „dėl dieglių“, pirmiausia, ką galite padaryti, tai patikrinti, ar jam ko nors reikia, ar patenkinti visi poreikiai.

Jei patenkinote visus svarbiausius poreikius, įvertinote sveikatą, fizinio skausmo ar kokio nors nepatogumo tikimybę ir jūsų vaikas vis tiek verkia, greičiausiai jis taip paleidžia praeityje patirtą įtampą ar skriaudą. Tokiu atveju geriausia, ką galite padaryti, tai mylinčiai laikyti savo kūdikį ant rankų ir leisti jam verkti. O jei vis dar abejojate ar elgiatės teisingai, vadinasi, jums rūpi, o vaikas tai jaučia ir jam būtent to labiausiai ir reikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją