Apie tai, kad vaistai nėra saldainiai, DELFI TV Gyvai laidoje „Kaip apsaugoti vaikus nuo apsinuodijimo vaistais ir ką daryti taip nutikus?“ kalbėjosi Kristina Ciparytė, DELFI TV redaktorė ir Vilniaus miesto Klinikinės ligoninės vaikų intensyviosios terapijos skyriaus gydytoja Goda Cibulskienė, taip pat Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė ir projekto „Tabletė – ne saldainis“ sumanytoja Kristina Nemanytė – Gagė.

Vieni dažniausiai apsinuodijančių medikamentais yra mažyliai nuo 1 iki 3 metų. Šie vaikai labai smalsūs. Ropoja ar laksto po namus ir viską, kas ne vietoje, kas nukritę ant žemės, jie linkę dėtis į burną. Todėl gydytojai perspėja, kad tėvams svarbu išlikti budriems ir jei vaikas staiga nutyla, būtina eiti pasižiūrėti. Vaikas tyli, tai ką jis daro? „Gal įlindo į kosmetiką, o gal rado vaistus?“, – sako gydytoja G. Cibulskienė.

„Darželinukai ir pradinukai (5-8 metų vaikai) jau žino, kad vaistų imti negalima ir dažniausiai to nedaro“, – pastebi G. Cibulskienė. Jei ir pasitaiko tokie atvejai, tai jie gana reti.

Pašnekovė sako, kad net jei atrodo, kad vaistus laikote saugiai, tai negarantuoja, kad mažylis jų neparagaus. Kartais užtenka tik nusisukti, nubėgti į vonią nuprausti sergančio mažylio, kai tuo metu kitas vaikas jau paragauja vaistų.

Suaugę yra atsakingi už saugią namų erdvę

„Svarbu atsiminti, kad suaugę yra atsakingi už saugią vaikų aplinką“, – sako Goda Cibulskienė. „Vaikui žalą gali padaryti bet kas. Pavyzdžiui, ne vietoje padėtos buitinės chemijos priemonės, kurios maloniai kvepia ir yra gražiose pakuotėse“.

Medikės pabrėžia, kad su vaistais reikia elgtis atsakingai ir jie turėtų būti nepasiekiami mažamečiams. Taip pat apie tai būtina pasikalbėti ir su artimaisiais, pavyzdžiui seneliais, pas kuriuos dažnai atostogauti ar paviešėti ilgesniam laikui važiuoja vaikai. JAV skaičiuojama, kad būtent pas senelius vaikai dažniausiai apsinuodija vaistais ir dėl to visuomenė šviečiama, perspėjami tėvai, stengiamasi kuo daugiau apie tai kalbėti.

Pagrindinės vaistų laikymo namuose, kuriuose gyvena ar svečiuojasi vaikai, taisyklės:

– Vaistus laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje.
– Geriausia, jei jie būtų užrakinti.
– Būtina pasakoti vaikams, kad tabletė – ne saldainis.
– Namuose neturėtų būti didelių vaistų atsargų.
– Būtina vaikams aiškinti, kad jei suvalgo / paragauja vaistų, nebijotų tėvams apie tai prisipažinti.

Reikia įsidėmėti, kad paprastų vaistų nėra. „Jie visi turi šalutinius poveikius. Visų vaistų galima perdozuoti“ – sako Goda Cibulskienė. Dėl šios priežasties svarbu, kad vaikas pasisakytų tėvams apie suvalgytus vaistus, ir kad tėvai neslėptų arba nesumenkintų šio įvykio. „Klaida manyti, kad pamiegosime ir rytoj pažiūrėsime ar viskas gerai“ – sako G. Cibulskienė.

Simptomai apsinuodijus medikamentais

– Jei tai psichotropiniai vaistai, tai pirmiausia pasikeičia vaiko psichika. Jis pasidaro mieguistas.
– Gali pradėti svirduliuoti.
– Kai kurie vaikai gali pradėti matyti haliucinacijas. Jei kalba, pasako ką nors keisto („sienos griūna“, „tėti, tavo galva keista“ ir pan.).
– Labai pavojingas mieguistumas iki nepažadinamo miego, koma. Šiuo atveju būtina kviesti greitąją.

Kalbėjusios specialistės išvardino ir tris mirtinai pavojingų vaistų grupes. Tad tėvams ir seneliams būtina atsižvelgti ir į šį faktorių.

– Širdį veikiantys vaistai. Mažinantys kraujospūdį.
– Antidepresantai.
– Vaistai diabetui gydyti.

Didelės klaidos, kurias daro tėvai, pastebėję, kad vaikas apsinuodijo medikamentais

– Vaiko vimdymas. Iki penkerių metų vimdyti vaiko tėvams nerekomenduojama. Kišant pirštus į vaiko gerklę galima padaryti stiprių ryklės pažeidimų.
– Dirginant liežuvio šaknį galima pakenkti širdies ritmui.
– Jei vemiantis vaikas įkvėptų skrandžio turinio, atsiranda rizika pakenkti plaučiams.

Geriausia tokiais atvejais kviesti greitąją arba patiems vykti į ligoninę ir gauti profesionalią pagalbą.

Kalbant apie tai, kur kreiptis, jei vaikas suvalgė vaistų, G. Cibulskienė įvardina Apsinuodijimų informacijos biurą. „Ten visą parą galima gauti informaciją. Jie pakonsultuoja ir nukreipia ten, kur reikia“.

Svarbu negąsdinti vaiko

Gydytojos primena, kad dažnai tėvai, atvažiavę į ligoninę sako vaikui: „nebijok, neduosiu tavęs skriausti“. Tačiau gerai yra prisiminti, kad ne visos procedūros ligoninėje yra malonios. Jos dažniau priešingai, labai nemalonios. Todėl svarbu, kad tėvai vaikams aiškintų, kodėl važiuojama į ligoninę, ir kad tai svarbu dėl vaiko sveikatos. Galima sakyti, „važiuojame į ligoninę ir gydytojai darys viską, kad tu būtum sveikas“.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV Gyvai laidoje: kaip apsaugoti vaikus nuo apsinuodijimo vaistais ir ką daryti taip nutikus?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)