Paskaičiavo: dviejų vaikų paruošimas mokslo metams kainuoja apie 800 eurų

Vilnietė Silva Rindzevičiūtė augina du vaikus: vienas būsimas antrokas, kitas – ketvirtokas. Moteris sako, kad suruošti du berniukus į mokyklą atsieina nemažai lėšų. Tačiau ji pastebi, kad išlaidos mažėja, kai vaikai keliauja nebe į pirmą klasę.

„Pirmoje klasėje viską reikia supirkti nuo nulio. Kai vaikai yra didesni, gali naudoti tai, ką naudojai ir praeitais metais. Nebereikia pirkti kuprinės, nebereikia pirkti penalo, liniuočių, skriestuvų“, – pastebi S. Rindzevičiūtė.

Bene daugiausiai, pasak dviejų vaikų mamos, kainuoja uniformos bei avalynė.

„Vienos uniformos kaina yra apie 100 eurų. Tai reikia kokių dviejų uniformų savaitei, nes vaikas išsipurvina. Jeigu du vaikai, dauginam iš dviejų. Tai yra kažkur 400 vien uniformoms“, – skaičiuoja S. Rindzevičiūtė.
Rugsėjo pirmoji

Jos vaikai lanko sporto būrelius, todėl tenka pirkti ir sportines aprangas. Pašnekovė skaičiuoja, kad vaikų paruošimas mokslo metams jai gali atsieiti net 800 eurų.

Moteris tikina, kad akcijos mokyklinėms prekėms prekybos centruose lengvina pasiruošimo procesą. O šiemet ji ketina savo moksleivius apipirkti susidariusi reikalingų priemonių sąrašą.

Dauguma tėvų vieno vaiko mokyklinėms prekėms žada išleisti 50–100 eurų

Vis dėlto, su sąrašu į prekybos centrus keliauja anaiptol ne visi tėvai. Prekybos tinklo „Maxima“ atlikta apklausa parodė, kad sąrašus susidaro vos 4 iš 10 apklaustųjų, o 7 iš 10 seka akcijas ir pirkti mokyklines prekes ketina su nuolaidomis.

„Dauguma tėvų, tai yra 45 proc. apklaustųjų, ruošiasi vieno vaiko mokyklinėms priemonėms išleisti nuo 50 iki 100 eurų. Tačiau galime patikinti, kad tikrai galima išleisti mažiau. Parduotuvėse šiemet siūlome dideles nuolaidas ir 30 pagrindinių kanceliarinių priemonių galima jau įsigyti už 30 eurų“, – sako „Maxima LT“ atstovė ryšiams su žiniasklaida Raminta Gecevičiūtė.
Kuprinė

Ji skaičiuoja, kad kasmet prekybos tinkle parduodama apie 2,5 milijono sąsiuvinių, daugiau nei pusė milijono rašiklių. Tarp populiariausių priemonių – aplankai, piešimo priemonės, popierius, vaikiška avalynė, drabužiai ir kuprinės.

„Mes siūlome naujovę – drabužių kapsules. Tu ateini, pasiimi pagrindinius uniformos elementus – tai yra marškinėliai, kelnės, sijonukas, bateliai ir megztukas, – ir tai atsieina apie 30–40 eurų. Dar didesnis patogumas yra tai, kad yra ir sportinė apranga – kelnės, megztukas, sportiniai bateliai ir striukė, – kurių kaina siekia apie 40 eurų“, – teigia R. Gecevičiūtė.

Sutaupyti leidžia uniformų mainai ir turimų daiktų pernaudojimas

Tuo metu tekstilės perdirbėja Milda Paukštė sako suprantanti tėvų galvos skausmą ruošiant atžalas į mokyklą, nes pati augina tris mokyklinio amžiaus vaikus. Ji taip pat pastebi, kad uniformos tėvams kainuoja brangiausiai, tačiau atkreipia dėmesį, kad uniformų nebūtina pirkti – jomis galima ir mainytis. Mainymosi principą taiko kelios Vilniaus mokyklos.

„Pavyzdžiui, Vilniaus Jėzuitų gimnazija, iš kurios nemaža uniformų atkeliavo ir pas mus, kartą per metus baigiantis mokslo metams organizuoja mainų „tūselį“. Ten bendruomenė suneša išaugtus drabužius, juos parduoda už simbolinę kainą kitiems, o pinigai skiriami, pavyzdžiui, moskleivių parlamento reikmėms“, – idėja dalinasi M. Paukštė.
Eurai

Drabužių mainais nemokamai pasinaudoti gali ir „Dėk’ui“ butiko, esančio Vilniaus senamiestyje, lankytojai. Sutaupyta suma gali būti išties reikšminga.

„Kai organizavome uniformų mainus, žmonės garsiai skaičiavo. Štai, švarkas – planavau sūnui pirkti, būtų kainavęs 80 eurų, o dabar tuos 80 eurų sutaupiau. O štai marškiniai, kurie būtų kainavę 20 eurų“, – sako M. Paukštė.

Tekstilės perdirbėja tikina, kad nebūtina kasmet pirkti naujos kuprinės – užtenka ją išplauti arba sutvarkyti neveikiančias dalis. Taip pat nereikėtų skubėti pirkti naujos flomasterių pakuotės, jeigu neveikia tik keletas jų, mat specializuotose kanceliarinių prekių parduotuvėse galima įsigyti atskirų spalvų flomasterių.

Pašnekovė pataria kasmet atlikti turimų daiktų reviziją ir pasižiūrėti, ar turime tokių daiktų, kuriuos būtų galima pataisyti, jei yra sugedę. Anot jos, mokyklinį krepšelį galima susidaryti daiktų pernaudojimo principu, o naujus įsigyti tik tuomet, kai nėra kitos išeities.

Taip pat ji įspėja, kad perkant naujus daiktus reikėtų išlikti budriems ir neapsigauti, nes, medžiojant pigiausias kainas, galima pralošti kokybės atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)