Kodėl reikia korepetitorių?

Korepeticijos paslaugas teikiančios įmonės Pasimokome.lt vykdomoji direktorė Neringa Lukšaitė tikina, kad kitaip nei mokykloje, kur yra aiškinama viena tema per pamoka didelei grupei mokinių, pas juos pamokos yra individualizuotos ir korepetitorius su kiekvienu mokiniu gali dirbti būtent ties jam rūpimais klausimais, jo spragomis. Anot jos, Pasimokome.lt pamokos vyksta mažose grupėse iki 4 mokinių, o vieno užsiėmimo trukmė yra 2 akademinės valandos – 1 val. 30 min.

„Kadangi grupės yra mažos, korepetitorius turi galimybę kiekvienam mokiniui skirti tiek laiko, kiek yra reikalinga išaiškinti temą iki galo, gali rasti ryšį su mokiniu ir parinkti ar atrasti tinkamiausius būdus būtent tam mokiniui pateikti informaciją taip, kad jis suprastų.

Galėčiau išskirti dvi pagrindines mokinių grupes, kurie ateina: turintys spragų (jų yra daugiausia) ir tie, kurie rūpinasi, jog spragos neatsirastų. Ateina pas korepetitorių išsiaiškinti, įtvirtinti mokykloje einamų temų, nes pamokų mokykloje metu nespėja jų išsiaiškinti ar suprasti“, – aiškina pašnekovė.

Kreipiasi, kai suprastėja pažymių vidurkis

Pasak N. Lukšaitės, jų įmonėje kainos nepriklauso nuo to, kokio mokomojo dalyko korepetitoriaus reikia. Jos teigimu, kainą labiausiai lemia mokinio amžius, miestas. Pavyzdžiui, Vilniaus mieste korepetitoriaus paslaugos gali kainuoti 70-150 Eur per mėnesį. Ji tikina, kad šiuo metu įmonė nėra numačiusi kainų pasikeitimo.

„Populiariausias dalykas, vienareikšmiškai, – matematika. Po jos yra lietuvių ir anglų kalbos. Dažniausiai į mus kreipiasi tais atvejais, kai suprastėja mokinio pažymių vidurkis (dažnai nutinka po mokyklos keitimo, pasikeitus mokytojui, sunkėjant mokymosi temoms arba kritus mokinio motyvacijai) ir kai matoma, kad mokinio rezultatai savarankiškai mokantis ar tėvams su jais dirbant negerėja. Taip pat ruošiantis stojamiesiems arba baigiamiesiems egzaminams. Pasimokome.lt mokosi 1-12 kl. mokiniai, tačiau didžiausia dalį sudaro 5-9 kl. mokiniai“, – tikina specialistė.

Svarbu laiku pamatyti, kad vaikui reikia pagalbos

Anot pašnekovės, svarbiausia, kad tėvai laiku pamatytų, jog vaikui reikalinga pagalba. Ji rekomenduoja neapkrauti vaiko keliais kartais per savaitę, bet sistemingai ir ilgesnį laiką lankytis bei nuosekliai dirbti. N. Lukšaitės teigimu, kuo mažesnis spragų „bagažas", tuo greičiau pasiekiami rezultatai. Pasak jos, standartiniu atveju mokiniai vieno dalyko pamokas lanko 1 kartą per savaitę, o jei yra ribotas laikas, prieš stojamuosius ar baigiamuosius egzaminus, mokiniai renkasi lankyti ir po 2 ar 3 kartus per savaitę.

„Prasidėjus karantinui, per gan trumpą laiką žymiai sumažėjo mokinių skaičius (maždaug trečdaliu), daug kas atsisakė pamokų dėl neaiškios ar suprastėjusios asmeninės finansinės situacijos. Taip pat turėjome ir naujai ateinančių mokinių, kuriems buvo reikalinga pagalba, nes per sudėtinga savarankiškai mokytis nuotoliniu būdu mokykloje. Vasarą mokinių skaičius visuomet būna mažiausias, tačiau prognozuojame, kad rudenį turėsime „bumą" kaip įprastai, ir numatome sparčiai augantį mokinių skaičių jau nuo rugsėjo.

Žmonių, norinčių dirbti korepetitoriais, ypač kaip papildomą darbą, – yra, tačiau kompetentingų, galinčių užtikrinti kokybišką mokymą, gebančių dirbti su vaikais, jiems išaiškinti ir norinčių turėti šį darbą kaip pagrindinį, o ne papildomą, – trūksta. Manau, kad dauguma vis dar nėra susidūrę ar nežino, kad galima korepetitoriaus darbą dirbti kaip pagrindinį, stabilų darbą įmonėje, pilnu etatu“, – pabrėžia ji.

Korepetitorių paslaugos įvairaus amžiaus žmonėms

Papildomo ugdymo mokyklos „Alfa klasė“ atstovė Kristina Mačulska aiškina, kad ši įmonė teikia visų mokyklinių disciplinų korepetitorių paslaugas po vienu stogu. Anot jos, mokytis atvyksta labai įvairaus amžiaus žmonės, nuo priešmokyklinukų, kurie rengiasi eiti į pirmą klasę, nuo pirmokų iki dvyliktokų iki studentų ir suaugusių.

„Korepetitorių kainų keisti neplanavome, jos lieka tokios pačios. Akademinė valanda gyvos kontaktinės pamokos kainuoja 16 eurų, o virtuali pamoka kainuoja 14 eurų. Visų mokomųjų dalykų kaina yra vienoda, tačiau ją truputį koreguoja grupės dydis. Mokiniai dažniau renkasi individualias pamokas, bet taip pat turime ir mažas grupeles. Proporcingai kaina mažėja kiekvienam grupės nariui“, – tikina specialistė.

Dažniausiai pagalbos reikia su matematika

Pasak K. Mačulskos, dažniausiai mokiniams pagalbos reikia su matematika, lietuvių ir anglų kalbomis. Jos teigimu, bėgant metams matematika ir lietuvių kalba yra nepajudinami dalykai, o trečioje vietoje keičiasi anglų kalba ir fizika. Anot pašnekovės, pastebima, kad vis daugėja besikreipiančių dėl gamtos mokslų dalykų.

„Dažnai į mus kreipiasi aštuntokai, su tikslu įstoti į geriausias Vilniaus ar Kauno gimnazijas. Dešimtokai, kurie ruošiasi PUPP egzaminams, šiemet jų nebuvo, bet dažniausiai mokiniai kreipiasi labai intensyviai. Dvyliktokai yra didžiausia mūsų tikslinė grupė, kreipiasi tie, kurie nori stoti į gerus universitetus ir ieško pagalbos sėkmingai išlaikyti brandos egzaminus.

Dažniausiai kreipiasi bangomis, be abejo rugsėjis yra aktyviausias mėnuo ir turi didžiausią apkrovą registracijų skaičiumi. Taip pat pastebime, kad sausio mėnesį, ties vidurkių išvedimu mokiniai ateina pasikelti pažymius. Nuo sausio turime antrą bangą, kai mokiniai išsikelia pažadą geriau mokytis. Taip pat apie mėnesį prieš egzaminus ateina mokiniai, kurie nori pasikartoti“, – aiškina ji.

Karantino metu mokslas vyksta nuotoliniu būdu.

Rekomenduoja pas korepetitorių vykti 1-2 kartus per savaitę

Pasak jos, vieniems mokiniams rezultatas pasikelti pažymį iki 8, o kitiems tik gauti teigiamą įvertinimą. Pašnekovė rekomenduoja, kad pas korepetitorių reikėtų atvykti 1-2 kartus per savaitę, priklausomai nuo mokinio amžiaus.

„Jei tai yra jaunesnis mokinys, rekomenduojame atvykti 2 kartus per savaitę, bet trumpesnei pamokai po 1 akademinę valandą. Jeigu tai yra vyresnis mokinys, rekomenduojame ateiti vieną kartą pusantros valandos pamokai, kad būtų padaroma daugiau per vieną kartą“, – tikina pašnekovė.

Besikreipiančių į korepetitorius daugėja

Anot K. Mačulskos, „Alfa klasė“ įsikūrė 2017 metais, tad yra dar gana jauna įmonė, tačiau Vilniuje ji gana greitai plečiasi. Pasak jos, vis daugiau žmonių kreipiasi. Tai lemia ir tendencijos, kad prastėja mokinių pažymiai, pasiekimai, ką parodė ir šių metų matematikos egzaminas. Jos teigimu, mokinių visą laiką daugėja, tačiau karantino metu mokinių skaičius natūraliai šiek tiek sumažėjo, kadangi ne visi taip greitai priėmė virtualias pamokas.

„Korepetitorių ir norinčių tuo užsiimti tikrai yra. Pastebime, kad yra labai nemažai jaunų žmonių ir vyresnių mokytojų, kurie nenori eiti dirbti į valstybinę mokyklą arba nori iš ten išeiti, nes jiems per sunku dirbti su didele klase, galbūt netinka sąlygos. Norinčių dirbti tikrai yra, bet nepasakyčiau, kad labai paprasta surasti gerą korepetitorių, ypač kalbant apie matematikos, gamtos mokslų mokytojus“, – pabrėžia ji.

Korepetitorių paslaugų kainos internete

Beje, panašiai kainuoja ir internete besiskelbiančių korepetitorių paslaugos. Delfi peržvelgus skelbimų portalus, dažniausia pastebėta kaina už valandą su korepetitoriumi – 10-20 eurų. Skelbimų portaluose bei korepetitorių paslaugas teikiančių įmonių svetainėse nurodoma, kad paklausiausių – matematikos korepetitorių – individualaus darbo su mokiniu valanda (arba akademinė valanda) atsieis 15-25 eurų, kiek pigiau – apie 6-17 eurų – kainuos pamokos grupelėse ar nuotoliniu būdu. Panašiai moksleivių tėveliams kainuos ir lietuvių bei anglų kalbos pamokos.

Internete galima rasti ir korepeticijos paslaugų su suteikiama garantija, jog mokiniai pasikels balus arba tėvams bus grąžinti pinigai. Taip pat nemažai pasiūlymų papildomai mokytis įvairių dalykų už kiek didesnę kainą – 35-40 eurų – per akademinę valandą. Tokią kainą dažniausiai siūlo specialistai, kurie turi kiek daugiau nei 10 metų patirtį šioje sferoje, tačiau gausu ir studentų, kurie siekia papildomai užsidirbti.

Dažniausiai tokias paslaugas teikiančios įmonės bei savarankiškai dirbantys korepetitoriai siūlo dviejų valandų pamoką per dieną arba du apsilankymus per savaitę po vieną valandą. Taigi, norint per visus mokslo metus papildomai mokytis matematikos, tėvams tai kainuos apie 1,5 tūkst. eurų. Neapsiribojus viena disciplina ar pamoka kartą į savaitę, teks piniginę paploninti dar labiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)