Nenorėjau ilgai blaškytis, tad pasirinkau vieną didžiausių prekybos centrų, kad viską galėtume rasti vienoje vietoje. Žinoma, tokį planą turėjau ne aš viena – su tokiais pačiais sąrašais mokyklinių prekių lentynų labirintuose tikrąja to žodžio prasme klaidžiojo daugiau tėvų su savo atžalomis. Sąsiuviniai vienur, pieštukai kitur, guašas dar toliau, po jų sąraše įrašyti aplankai – vėl prie sąsiuvinių. Būtų įdomu pažiūrėti, kiek ratų prisukome viename ir tame pačiame parduotuvės skyriuje.

Kad būtų smagiau laukti mokyklos, dukrai daugelį prekių leidau išsirinkti pačiai. Užmečiau akį į skirtingas kainas, bet pagalvojau, kad tie keliasdešimt centų ar euras kitas nieko per daug nenulems, ypač jei šiek tiek brangesni daiktai – ir pastebimai kokybiškesni. Žinoma, jei palygintume pačių pigiausių ir pačių brangiausių prekių vienodus krepšelius, ko gero, pamatytume ne tokį ir mažą skirtumą.

Kiek kainuoja mokyklinės prekės?

Vis dėlto kanceliarinės prekės iš viso būtinojo sąrašo atsiėjo mažiausiai. Daugiausia kainavo uniforma: sarafanas – 32 Eur, švarkas – 46 Eur, megztinis – 26 Eur. Ant dviejų pastarųjų teks prisisiūti mokyklos emblemas, kurios kainuoja dar 6 Eur, jei su adata nedraugaujate ir pagalbos kreipsitės į siuvyklą – mokėsite dar apie 10 Eur. Berniukų uniforma atsieitų panašiai, mokyklinės kelnės kainuoja 26 Eur. Žinoma, prie šios sumos dar reiktų pridėti bent porą marškinėlių, mergaitėms – kelias pėdkelnes.

Uniforma

Taip pat reikšmingai prie viso krepšelio gali prisidėti sportinė apranga su avalyne. Tačiau šių, kitaip nei specializuotoje parduotuvėje perkamos uniformos, kainos gali stipriai varijuoti, atitinkamai, iš kokios parduotuvės viską pasirinksite pirkti. Mums visas komplektas su sportiniais batais atsiėjo apie 60 Eur.

Dar maždaug tiek pat greičiausiai būtų atsiėjusi kuprinė, tačiau jos nepirkome – dukros mokykloje mokiniai vadovėlius ir kitus reikalingus daiktus palieka specialiose spintelėse. Kuprinių pasirinkimas pagal kainas, ko gero, pats plačiausias. Paprastesnė kuprinė gali atsieiti ir iki 20 Eur, mačiau ir tokių, kurios kainuoja po pusantro šimto eurų.

Taigi po tokios patirties ir įspūdžių jau galiu pasidalinti patarimais. Pirmiausia – jei norite išvengti galvos skausmo, kuris apima per ilgai užsibuvus prekybos centre, mokyklines prekes pirkite bent per kelis kartus. Be to, pirkdami, tarkim, visą vasarą po truputį didelio šoko nepatirs ir jūsų piniginė. Nepamirškite, kad pinigų dar reiktų pasilikti ir kitiems ugdymo dalykams, kaip kad įvairūs būreliai ar pratybų sąsiuviniai.

Mokyklinės prekės

Kaip pasiruošti mokyklai, kad liktų pinigų ir gyvenimui?

Tokiems patarimams pritaria ir „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė. Paklausta, ką patartų tėvams, beruošiantiems savo vaikus į mokyklą pirmą kartą, ji atkreipė dėmesį, kad svarbiausia neskubėti.

„Visų pirma visą vasarą galima pagal sąrašą paieškoti prekių internetu, atidėti dalį reikalingų pasiruošimui lėšų, peržiūrėti vyresnių brolių ar sesių daiktus. Taip mokslo metams prasidėjus bus aiškiau, ką tikrai reikės nupirkti, o tuomet ir papildyti pirkinių krepšelį“, – sakė ji.

Šeimos, anot jos, labai skirtingos, jų galimybės irgi, tačiau nereikia pamiršti, kad ruduo finansiškai yra sudėtingesnis metas dėl išaugusių šildymo kainų, brangsta ir elektra, dujos, tad smarkiai išlaidauti nereikėtų. Kita vertus, grįžimas į mokyklą yra svarbus etapas, tad nereikėtų atimti iš vaiko pasirengimo džiaugsmo. Taigi, kaip visur ir visada, taip ir šiuo klausimu, J. Cvilikienės nuomone, geriausia politika yra balansas.

Jei situacija šeimoje išties sudėtinga, ji rekomenduoja pasidomėti vietos savivaldybių siūloma parama išleisti vaikus į mokyklą. Taip pat, anot specialistės, verta pasidomėti neformalaus ugdymo užsiėmimais, kurie dalinai finansuojami, mokyklų socialinėse paskyrose ar kitose grupėse paieškoti išaugtų uniformų, kooperuotis ir su kitais klasės tėvais pirkti didesnius kiekius reikalingų prekių, pavyzdžiui, sportinių aprangų. Visa tai gali padėti sutaupyti nemažas sumas ruošiant vaikus grįžimui į mokyklas.

Finansų ekspertės skaičiavimu, suruošti pirmoką į mokyklą mažiausiai prireiks 250–300 eurų. „Vaikui reikės uniformos, šokių ir sporto aprangos, kuprinės, kanceliarinių prekių, pratybų. Tad išties suma nemaža, ypač jei į mokyklą suruošti reikės ne vieną vaiką šeimoje“, – dėstė pašnekovė.

Pastaruosius keletą metų ekonomistai pastebėjo besiplečiantį mokyklinių prekių asortimentą, tad prekių pasiūla labai plati. „Kuprinė gali kainuoti 10 ar net 100 eurų. Tad tikrai verta apsvarstyti, kur verta investuoti didesnes pinigų sumas, pavyzdžiui, gal į kokybišką sportinę avalynę, ir kur tikrai neverta – pavyzdžiui, rašikliams ar pieštukams, kurie pasimeta dar pirmais mokymosi mėnesiais“, – patarimais pasidalijo J. Cvilikienė.

Kainos skiriasi kartais

Kaip teigė „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, pasiruošimas mokyklai, palyginti su praėjusiais metais, akivaizdžiai skiriasi. Šįmet mokyklai yra ruošiamasi iš anksto ir jau rugpjūčio pradžioje suskubta pirkti mokyklinių prekių. Tuo metu pernai žmonės pakankamai delsė ir mokyklai pradėjo ruoštis tik prieš Rugsėjo 1-ąją, kai tapo aišku, kaip bus organizuojamas mokymosi procesas.

Dažniausiai į mokyklinių prekių krepšelį patenka mokykliniai sąsiuviniai, įvairūs rašikliai, flomasteriai, piešimo popierius, pieštukai, aplankalai.

„Mokyklinių prekių kainos šįmet yra panašios kaip ir ankstesniais metais. Pavyzdžiui, mokyklinių kuprinių kainos prasideda nuo 12,99 Eur, rašalinių parkerių kainos nuo 2,79 Eur, penalų nuo 0,99 Eur, sąsiuvinių kainos prasideda nuo 0,13 Eur, – vardijo E. Dapkienė ir pridūrė: – Lyginant su praėjusiais metais, daugiau nei du kartus šįmet yra nupirkta mokomosios literatūros. Trečdaliu didesni plunksnakočių ir rašalinių parkerių pardavimai, taip pat šįmet daugiau perkama įvairių piešimo priemonių.“

Prekybos tinklo anksčiau atlikta apklausa parodė, kad mokyklinėms prekėms šįmet planuojamas skirti 51–100 eurų biudžetas. Tai nurodė daugiau nei 40 proc. apklaustųjų. 28,6 proc. pirkėjų nurodė, kad mokyklinėms prekėms planuoja išleisti nuo 100 iki 200 еurų. Beveik ketvirtadalis pirkėjų nurodė, kad šiemet išsivers su 11–50 Eur suma vienam vaikui. 6,8 proc. pirkėjų mokyklinėms prekėms planuoja skirti daugiau nei 200 eurų.

Įmonės atstovė atkreipė dėmesį, kad dauguma žmonių mokyklai reikalingų prekių perka kartu su vaikais, atsižvelgdami į savo atžalų poreikius ir nuomones. „Manome, kad mokyklos laukimas tampa smagesnis, kai vaikas gali rinktis priemones su mėgiamais herojais, gyvūnais ar raštais“, – sakė E. Dapkienė.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebėjo, kad net ir mokantis nuotoliniu būdu, mokyklų nurodomi bendrieji reikalavimai išlieka tokie pat, todėl ir būtiniausias mokinio krepšelis yra panašus, kaip ir kiekvienais metais.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad mokyklinių reikmenų kainos parduotuvėse varijuoja: įvairių sąsiuvinių galima įsigyti nuo 0,25 iki 9,99 Eur, flomasterių, priklausomai nuo prekės ženklo ir spalvų skaičiaus, kainos svyruoja nuo 0,99 iki 15,99 Eur, rašiklių galima rasti nuo 0,49 iki 4,29 Eur, keturių vienetų nespalvotų pieštukų kaina yra 0,69 Eur, o spalvotų kainos svyruoja nuo nuo 1,29 iki 9,99 Eur, priklausomai nuo spalvų skaičiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)