Susikurti mokyklinį įvaizdį gali padėti ir drabužių dizainerės, teatro kostiumų dailininkės Agnės Kuzmickaitės patarimai.

„Mokyklose, kuriose nėra uniformos, moksleiviams vertėtų rinktis klasikinių spalvų ir siluetų drabužius. Visada gražiai atrodo tamsiai mėlynos ir smėlio spalvos deriniai. Prie tamsiai mėlynų kelnių ar sijonėlių patartina derinti baltos spalvos marškinėlius ar marškinius, tamsiai mėlynus džemperius, švarkus ar žaketus“, – pranešime spaudai pataria dizainerė.
Agnė Kuzmickaitė

Balansas tarp disciplinos ir saviraiškos

Pasak A. Kuzmickaitės, šiuolaikiniai paaugliai yra labai stilingi, eksperimentuodami ir ieškodami savęs jie yra linkę išbandyti naujausias mados tendencijas. Visgi, kaip pastebi drabužių dizainerė, mokykloje pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas mokslams, o tam turėtų padėti ir apranga.

„Manau, kad uniforma išlaisvina nuo laiko gaišimo prie spintos tada, kai tai visai nėra būtina. Tendencijos labai greitai keičiasi, joms galima skirti savo laisvalaikį, o mokykloje tai neturėtų blaškyti. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad ir pati uniforma, apranga, avalynė turėtų būti švari, prižiūrėta. Estetinis vaizdas ugdo, o tvarkinga apranga pozityviai veikia psichologiškai“, – teigia drabužių dizainerė.

Jai antrina ir Šiaurės licėjaus direktorė Eglė Sidorova, kurios teigimu, uniformų dėvėjimas prisideda prie tvarkos palaikymo, moko laikytis taisyklių bei jas interpretuoti, taip pat ugdo ateičiai reikalingas kompetencijas, kai dirbant, kuriant verslą, reikės laikytis aprangos kodo, etiketo reikalavimų.

„Vienoda apranga vizualiai kuria lygybės jausmą, tačiau individualumas mums taip pat svarbus. Negalima pamiršti, kad vaikai turi savo nuomonę ir jiems rūpi saviraiškos laisvė, ekspresija, eksperimentai. Tam sukuriame galimybes saugiai reikšti savo emocijas ir per stilių, tad neseniai, išklausę mokinių idėjas, atnaujinome uniformas. Mokiniai taip pat patys pasirinko vieną savaitės dieną, kai į mokyklą ateina be uniformos ir gali išreikšti savo stilių pačių pasirinkta, tvarkinga apranga“, – sako E. Sidorova.

Drabužių dizainerė A. Kuzmickaitė taip pat pastebi, kad galvoti, jog mokyklinis aprangos kodas negali būti stilingas – klaidinga.

„Pastaraisiais sezonais vyriško kirpimo kelnių ir švarko kostiumas karaliauja mados tendencijose, o švarkas dabar yra kone svarbiausias spintos elementas. Kaip ir baltos kojinės, kurios bus itin aktualios ateinantį sezoną ir puikiai derės prie klasikinio stiliaus avalynės bei mokyklinių klostuotų sijonėlių“, – neabejoja dizainerė.

Apranga kainuoja nuo 30 iki 40 Eur

Prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktoriaus Mariaus Tilmanto teigimu, į mokyklinių
prekių mugę tėvai su savo vaikais atskuba dairydamiesi ne tik kanceliarinių priemonių, bet ir piniginei
draugiškų bei stilingų drabužių kasdienai į mokyklą.
Marius Tilmantas

„Paprastai drabužių pardavimai rugpjūtį, lyginant su kitais mėnesiais, mūsų prekybos tinkle išauga maždaug dvigubai. Dažniausiai perkami yra megztiniai, kelnės, marškinėliai, palaidinės bei džemperiai, kurių kokybės ir kainos santykis džiugina ir sutaupyti siekiančius“, – sako M.
Tilmantas.

Prekybos tinklo atstovo teigimu, vaikų, kurių mokyklose privalomos uniformos, tėvai į prekių krepšelius dažniau deda apatinius marškinėlius, sportinę ar laisvalaikio aprangą, o uniformų nereikalaujančių ugdymo įstaigų moksleiviai prekybos tinklo parduotuvėse gali išsirinkti ir visą „drabužių kapsulę“. Už prieinamą kainą galima įsigyti vienas svarbiausių mokyklinės uniformos dalių ar visą sportinės aprangos komplektą – tokių pagrindinių uniformos elementų kaip marškinėliai, kelnės ar sijonas, megztukas ir bateliai komplekto kaina su lojalumo kortele svyruoja nuo 30 iki 40 Eur, o sportinės aprangos: laisvalaikio batelių, sportinio megztinio ir kelnių bei striukės komplektas siekia apie 40 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją