S. Strockytė-Varnė patikina, kad, likus mažiau negu mėnesiui iki mokslo metų pradžios, tėvams prasideda tikras galvos skausmas ir piniginės purtymas.

„Tai tikra tiesa, girdime iš savo draugų ir aplinkos, taip pat atliekama daug apklausų parduotuvėse, – tėveliai su vaikais zuja ir perka priemones ir turbūt yra nustebę pamatę pasikeitusias kainas“, – kalba ekspertė.

Ji priduria, kad mokslo metai – nauja pradžia, o ji svarbi ne tik pirmokams, bet ir kitų klasių mokiniams. Tokiu metu tiek mokiniai, tiek jų tėvai yra emocingesni, tad ir apsipirkimas gali būti nebūtinai racionalus.

„Kai infliacija yra pakoregavusi kainas, iš tiesų jaučiame, kad viskas labai smarkiai brangsta. Didžiausia klaida – eiti su neigiamomis emocijomis į parduotuvę, dar turint omeny, kad vyksta išpardavimai, tad kartu su vaiku be sąrašo tiesiog pirkti, nes tai suteikia malonumo. Mes patariame eiti į parduotuvę emocijas pastūmus šiek tiek į šoną, taip pat svarbu turėti sąrašą: susirašyti būtiniausias prekes ir numatyti biudžetą, kiek galime sau leisti“, – kalba S. Strockytė-Varnė.

Sigita Strockytė-Varnė

Ekspertė priduria, kad kai turime konkretų biudžetą, lengviau koreguoti pirkinių sąrašą.

„Tokiu atveju greičiau sudėliojami prioritetai, apgalvojama, kas likę iš praeitų metų, ką galima panaudoti, gal kas nors liko pas pusbrolius, brolius, seses. Tada mes turime iš tiesų daug tvarkingesnį ir racionalesnį sąrašą. Pinigų išleisime mažiau, o džiaugsmo bus tiek pat“, – kalba asmeninių finansų ekspertė.

Pamiršta, ką turi namuose

A. Leontjeva-Freind įvardija pagrindinę tėvų pasiruošimo naujiems mokslo metams klaidą – jie pamiršta, ką turi namuose.

„Būtina pasižiūrėti, kas yra namuose, ir tiesiog pasipildyti sąrašą. Tėveliai apsipirkti dažnai eina su vaikais, ir jie renkasi piešinuką, o ne kokybę. Galiausiai tenka nemažai permokėti, nes vaikas išsirinko tai, kas jam gražu, bet galbūt nekokybiška, galbūt teks išmesti arba pakeisti, taigi sumokėsite 2–3 kartus brangiau. Pabrangimas ženklus visur, mažiausiai 20 %; aš dažnai perku darželiams priemonių, tad matau tą bendrą krepšelį ir pabrangimą“, – kalba vaikų darželio vadovė.

Atsakant į klausimą, kiek kainuoja paruošti vaiką į mokyklą, turint omeny tik kanceliarines prekes, A. Leontjeva-Freind tikina, kad minimali suma yra 50–60 Eur su sąlyga, kad ne viskas bus perkama Lietuvoje.

„Tai – tik kanceliarinės prekės, nekalbu apie sporto aprangas, uniformas ir visa kita, kas daug „suvalgo“ pinigų“, – sako ji.

S. Strockytė-Varnė priduria, kad mes dažnai pamirštame labai svarbų dalyką, – rugsėjį tenka pirkti pratybas.

„Pratybos sudaro ženklią biudžeto dalį, todėl svarbu numatyti tam tikrą sumą pinigų. Kiek – priklauso nuo mokyklos, poreikio ar klasės, iš esmės maždaug nuo 50–70 Eur. Tada, kaip ir minėjo kolegė, – uniforma, kokybiška kuprinė. Svarbu atkreipti dėmesį, kad ji nekenktų, o būtent padėtų; taigi šie dalykai daugiausia kainuoja. Kanceliarinės prekės nesudaro pagrindinės biudžeto dalies“, – kalba ji.

Finansų ekspertė priduria, kad visas kanceliarines prekes galime nusipirkti ilgainiui, pasak jos, labai svarbu suprasti, kad rugsėjo pirmąją parduotuvės neuždaromos.

„Dažnai rugsėjo pabaigoje, kai prekybininkai siekia išparduoti prekes, kainas padaro dar geresnes ir palankesnes. Žmogus ramiai per mėnesį ar du ramiai apsižiūri, ko tikrai reikia, emocija būna nuslūgusi, tada visai kitaip mąstome ir būna lengviau viską susipirkti, be to, pasirodo, kad ne visko ir reikia“, – kalba S. Strockytė-Varnė.

Anot jos, mokyklos ir mokytojai turi skirtingus būtinų daiktų krepšelio sąrašus, taip pat ir skirtingą kultūrą.

„Aš pati turiu du vaikus ir galiu pasakyti, kad net toje pačioje mokykloje kultūra skiriasi. Viena mokytoja linkusi, kad klasėje būtų bendrų daiktų, – mes surenkame tam tikrą sumą ir nuperkame viską bendrai, paskui nereikia niekuo rūpintis, pavyzdžiui, kai vaikui baigiasi sąsiuvinis, jis gauna kitą. Kitoje klasėje – kitokie įpročiai, tad svarbu paklausyti mokytojos ir tik išgirdus jos patarimus pradėti pirkti reikiamus daiktus“, – sako S. Strockytė-Varnė.

Finansų ekspertė taip pat duoda patarimą, kuris gali tikti visais gyvenimo atvejais: „Jeigu mėgstate viską susipirkti iš anksto, tai galima padaryti, bet planuokite pinigus daug anksčiau, likus keliems mėnesiams iki mokyklos. Pradėkite kaupti – turėkite atskirą sąskaitą ir dėkite po tam tikrą sumą pinigų. Vėliau juos panaudosite reikmėms pirkti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)