Maistas tapo toks siaubingas, kad niekas nebevalgė

„Prieš dvejus metus išvarėme iš gimnazijos sistemos privatų tiekėją, kuris į vaikų maitinimą, į 2,20 euro kainuojančius pietus, įsitraukdavo ir maisto produktų savikainą, ir pelną, ir mokesčius, ir nuomas ir atlyginimus, ir pan. Kas likdavo realiems produktams, didelis klaustukas, nes priėjome prie tokios situacijos, kad vaikai tiesiog nevalgydavo jų ruošiamo maisto, nes jis buvo pasibaisėtinas. Mes mokėdavome už tą maitinimą iš savo lėšų, nesvarbu, kad vaikai jo nevalgydavo. Tiems, kuriems priklausydavo nemokamas maitinimas, dar kažkiek paragaudavo, bet kas turėjo pirktis, tai niekas jo nebepirkdavo, nes jis tiesiog buvo siaubingas.

Turėjau liudijimus iš gimnazijoje dirbusių virėjų, kad vaikams būdavo perkamas atliekinis maistas, iš kurio kažkaip reikėdavo padaryti pietus. Tai padarėme sprendimą, kad per tris mėnesius nutraukiame sutartį vasaros laikui su ta verslo įmone, kuriai iš esmės rūpėjo kiti dalykai, ir mažiausiai tai, kokį maistą jie tiekia vaikams ir prisiėmėme atsakomybę už nuo šiol tiekiamą maistą mokymosi įstaigoje vaikams patys“, – sako Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Meras Mantas Varaška, nuotr. iš asmeninio archyvo

Atnaujinus valgyklą, kasmet investuoja į vaikų maitinimą apie 150 tūkst. eurų

Meras sako, kad savivaldybė investavo 100 tūkstančių eurų į pagrindinės valgyklos atnaujinimą, virtuvę, pečius, konvekcines krosnis, rekuperaciją ir kitus reikalingus dalykus. Patys pasisamdė dešimt žmonių, tarp jų ir dietistus, kurie sudarinėja meniu.

„Patys pradėjome pirkti produktus ir skirti tuos 2,20 ct tik jiems. Ne jų apdorojimui, ne atlyginimams, niekam kitam, o tik produktams. Suteikti kokybišką maistą tapo mūsų tiesiogine atsakomybe, nes tapome ne kažkoks nematomas verslas, kai gali pasiteisinti, kad čia ne mes, o va verslas blogai dirba. Todėl ir žengėme tą esminį žingsnį, kad nuo šiol mes patys atsakome, patys geriname maitinimo kokybę kas akivaizdžiai pasirodė ant valgančiųjų skaičiaus“, – pastebi M. Varaška.

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija, nuotr. gimnazijos

Meras sako, kad dėl tokio sprendimo, savikaina, be abejo, pabrango, nes atsirado ir komunalinės išlaidos, ir darbo užmokestis. Neskaitant investicijų į valgyklos atnaujinimą, kiekvienais metais savivaldybė prideda apie 150 tūkst. eurų maitinimo funkcijai. Šiandien gimnazija taip pat dalį resursų naudoja iš saulės elektrinės, esančios ant valgyklos stogo, šiuo atveju energijos nekaupia į tinklą, o ją sunaudoja maisto gamybai.

Valgančiųjų skaičius padidėjo tris kartus, kartu valgo ir tėvai

„Kas atsitiko po mūsų sprendimų, tai gimnazijos valgykla paaugino savo virtuvės pajėgumus nuo 250 iki daugiau nei 700 porcijų per dieną. Pradėjome teikti maitinimą gyvenviečių lopšeliams darželiams, nes su savo tokia valgykla ir investicijomis galime patiekti tris kartus per dieną skanų, kokybišką ir sveiką maistą taip pat ir darželinukams, ir lopšelinukams , – pasakoja meras.

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija, nuotr. gimnazijos

Gimnazijoje įdiegėme moksleivio pažymėjimą, kuriame tėvai ne tik įkrauna pinigus, kur vaikas apsimoka per šį pažymėjimą valgymą mokykloje, jeigu jis neturi nemokamo maitinimo, bet tėvai kartu per sistemą mato, ar vaikas tikrai valgė, ar buvo pietauti. Dar padarėme įdomesnį dalyką – susiejome vaiką su tėvais, tai reiškia, kad tėvai taip pat gali ateiti į valgyklą pavalgyti kartu su vaiku, skaičiuojant dvigubą porciją, bet mokant tą pačią kainą, kaip moka vaikas – 2.20 euro. Šiandien dienai tikrai turime nemažai atvejų, kai vaikai valgo kartu su tėvais“, – džiaugiasi M. Varaška.

Prieš šešerius metus prie gyvenviečių mokyklų pasodinta apie 120 patvarių žieminių veislių vaismedžių, kurie jau duoda po kelis šimtus kilogramų vaisių, tai yra kriaušių, obuolių, taigi vaikai valgo čia pat užaugintus vaisius.

Kazlų Rūdoje auginami vaismedžiai, nuotr. iš asmeninio archyvo

Vaikai labiausiai mėgsta patiekalus su mėsa ir varškės apkepą

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos meniu susideda iš trijų savaičių skirtingų meniu. Kiekvieną penktadienį būna žuvies diena.

Vegetariškų patiekalų pagrindiniame meniu nėra. Atskiras meniu yra vaikams turintiems alergijų, tokių vaikų yra 7. Jiems maistas gaminamas individualiai.

Patys populiariausi patiekalai: vištienos kepsnys, plovas, kiaulienos guliašas, makaronai su kiauliena, varškės apkepas.

Vaikai, kurie negauna nemokamo maitinimo, rytais atėję į mokyklą užsirašo į perkančiųjų pietus sąrašą, priklausomai nuo to ar jiems tos dienos patiekalas patinka.

Pietų kaina 2,20 eur. Kaina susideda iš dienos sriubos kainuojančios 40 ct ir antro patiekalo 1,80 eur.

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija, nuotr. gimnazijos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)