Gyventojų skaičius lieka pastovus

Anot I. Karbauskienės, šiuo metu universitetas turi 12 bendrabučių, tačiau vienas jų yra nebeapgyvendinamas, nes jame prasidėjęs modernizacijos procesas. Pasak jos, bendrabučiuose skaičiuojama apie 2400 vietų, šiuo metu bendrabučiuose gyvena apie 1700 studentų.

„Gyventojų skaičius bėgant metams yra ganėtinai pastovus, nors studentų Lietuvoje mažėja, bet jį dalinai kompensuoja užsienio studentų skaičius. Užsienio studentai tikrai labai dažnai renkasi bendrabučius, nes jie nori patirti studentišką gyvenimą. Bendrabutyje gyvenančių studentų skaičiui įtakos turi sezoniškumas. Tai yra vasaros laikotarpiu, kai dalis studentų baigia studijas, gyventojų skaičius šiek tiek sumažėja, tuo tarpu rudenį, į universitetą įstojus naujiems pirmo kurso studentams, gyventojų skaičius žymiai išauga. Dabar laukiame naujų pirmakursių“, – tikina ji.

Kiek kainuoja gyventi bendrabutyje?

Pasak I. Karbauskienės, vienos vietos kaina už apgyvendinimą KTU bendrabutyje svyruoja nuo 60 Eur iki 153 Eur (į kainą įskaičiuoti visi mokesčiai). Jos teigimu, kaina tiesiogiai priklauso nuo bazinės kainos, kambario tipo (vienvietis; dvivietis; trivietis), pastato, kambario ir baldų būklės, sanitarinio mazgo tipo (atskiras 1/2 kambariams, bendras aukšte, rūsyje) ir virtuvės tipo (atskira 1/2 kambariams, bendra aukšte).

„60 eurų kainuoja paprasčiausios būklės trivietis kambarys, toliau kaina kyla, priklausomai nuo to, kiek kambaryje vietų, kokia yra kambario būklė, ar dušas, tualetas ir virtuvė yra prie kambario, ar bendro naudojimo. Kainos yra diferencijuotos nuo sąlygų. Brangiausias kambarys yra vienvietis, turintis atskirą tualetą ir dušą, kambarys yra naujai suremontuotas, geros būklės, su naujais baldais.

Studentai visuose kambariuose gali rasti pagrindinius gyvenimui reikalingus baldus (lova, stalas, kėdė, spinta), taip pat naudotis bendro naudojimo ar prie kambario esančiomis sanitarinėmis patalpomis, virtuvėmis, kurios yra aprūpintos reikiama įranga.

Visuose bendrabučiuose gyventojai gali naudotis bendro naudojimo laisvalaikio, mokymosi ir sporto erdvėmis, o kadangi KTU bendrabučiai yra įsikūrę Studentų miestelyje ar šalia jo, bendrabučių gyventojai gali patogiai naudotis ir kita universiteto infrastruktūra, skirta laisvalaikiui ir sportui. Į šią kainą įeina visi komunaliniai mokesčiai ir interneto paslauga“, – aiškina pašnekovė.

Sąlygos bendrabutyje keičiasi

Pasak jos, KTU bendrabučiuose nuolat vykdomi atnaujinimo darbai, siekiant nuolat gerinti gyvenimo sąlygas studentams. Ji tikina, kad KTU rengiasi bendrabučių modernizacijai ir darbai prasidės jau šį rudenį. Pirmasis naujam gyvenimui bus prikeltas Kaune, Gričiupio g. 13, stovintis dvylikaaukštis. Pašnekovės teigimu, tai nebus tik segmentuota kurios nors bendrabučio dalies renovacija – parengtas projektas apims pastato interjero, eksterjero ir lauko aplinkos modernizavimą.

„Ateityje toliau planuojama tęsti bendrabučių modernizacijos procesą ir per 5 metus modernizuoti 5 iš 12 turimų bendrabučių. Nuolat vyksta tiek įrangos atnaujinimai, keičiami langai, praėjusiais metais bendrabučiuose buvo pakeista apie 900 patenkinamos būklės lovų, atnaujinama įranga bendro naudojimo patalpose, atliekami bendrų patalpų remontai. KTU turime bendrabučių komitetą, tai yra studentų atstovybės dalis ir kiekvienas bendrabutis turi savo koordinatorių iš gyventojų.

Vykdant bendrabučių modernizaciją studentų poreikiai ir lūkesčiai yra labai svarbūs, todėl į juos stengiamasi įsiklausyti, o šiuo metu studentai išsako poreikį turėti šiuolaikiškas ir funkcionalias erdves, kuriose būtų individuali gyvenamoji erdvė (žymiai išaugęs poreikis vienviečių kambarių), tačiau labai svarbu ir bendruomeniškumas bei erdvės, skirtos pabūti ir turiningai praleisti laiką su bendraminčiais. Todėl modernizuojant bendrabučius taip pat numatoma įrengti funkcionalias ir patrauklias bendrąsias zonas: virtuves, mokymosi, kino teatro su amfiteatru ir kitas“, – pabrėžia ji.

Kokie kambariai populiariausi?

I. Karbauskienės teigimu, šiuo metu didžiausias poreikis yra dviviečių kambarių, todėl jau keli metai iš eilės vis labiau pereinama nuo triviečių prie dviviečių kambarių. Anot jos, studentai nori truputį daugiau individualios erdvės. Pašnekovė tikina, kad paklausesni darosi ir vienviečiai kambariai. Nors kainos atžvilgiu jie yra brangesni, bet studentai tikrai nori ir yra pasiruošę sumokėti daugiau ir turėti individualią erdvę, kur galėtų mokytis.

„Studentams svarbios ir bendros erdvės. Jie nori turėti laisvalaikio erdvę, rengti kino filmų ar stalo žaidimų vakarus. Problemų ir visokių situacijų tikrai kyla, nes vienoje vietoje gyvena didelis kiekis jaunų žmonių, su įvairiais poreikiais, atsineštomis savo kultūromis. Studentai nori naujesnių, geresnių vietų, atsižvelgiant į tai, stengiamės kiek galima atsinaujinti ir modernizuoti bendrabučius“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)