„Rugsėjo 1-oji neištinka netikėtai, tėvai apie šį vaiko gyvenimo etapą žino nuo pat jo gimimo. Tai metų ciklo dalis, kuriai reikėtų ruoštis iš anksto. Taip, kaip taupome atostogoms ar didesniam pirkiniui, reikėtų taupyti ir didiesiems cikliniams metų apsipirkimams. Šeimos biudžete, kurį būtina pasirengti kiekvienai šeimai, turėtų atsirasti eilutė, skirta mokslo metų pradžios pirkiniams, o tam taupyti mažesnėmis sumomis galima visus metus“, – pranešime žiniasklaidai teigia Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė dr. Viktorija Dičpinigaitienė.

Anot pašnekovės, planuojant išlaidas mokyklinėms prekėms ir kitoms edukacinėms reikmėms gali praversti vaiko pinigai, kurie vienam vaikui nuo 2023 metų sudaro 85,75 Eur kas mėnesį. Dalis šeimų šiuos pinigus taupo vaiko ateičiai, tačiau esant poreikiui šiuos pinigus galima naudoti esamiems vaiko poreikiams patenkinti.

„Svarbu nepamiršti ne tik būtiniausių prekių, bet ir būrelių, popamokinių veiklų – reikėtų aptarti su vaiku, ką šis norės lankyti, ir pasidomėti galimybėmis būrelį lankyti nemokamai arba jo kaina skirtingose įstaigose. Vaiko nereikėtų apkrauti būrelių gausa – pakaks pasirinkti vieną ar dvi veiklas. Tai padės suvaldyti šeimos finansus, o vaikui liks daugiau laiko ugdyti kūrybiškumą, lavinti fantaziją, žaisti ar tiesiog pailsėti“, – pataria vadovė.

Ragina nelaukti paskutinės minutės

Nors finansų ekspertai pataria naujiems mokslo metams pradėti ruoštis iš anksto ir nelaukti paskutinės minutės, prekybininkai pastebi, kad susidomėjimas mokyklinėmis prekėmis labiausiai išauga prieš pat mokslo metus – rugpjūčio pabaigoje – ir tęsiasi pirmomis rugsėjo savaitėmis.

„Mokyklinių prekių įsigyti galima visus metus, tačiau lentynos gausiausiai šiomis prekėmis pradedamos pildyti nuo rugpjūčio pradžios. Tuomet stebime didėjantį pirkėjų susidomėjimą šia prekių kategorija, o pikas pasiekiamas rugpjūčio pabaigoje. Tradiciškai tėvai kartu su vaikais aktyviausiai ieško kanceliarinių prekių, kuprinių, kitų mokymuisi būtinų priemonių, elektronikos prietaisų. Siekiant apsipirkti efektyviau, patariame turėti iš anksto parengtą pirkinių sąrašą. Sutaupyti galima ir pasinaudojus nuolaidomis, specialiais pasiūlymais, kurių prekybininkai siūlo visą rugpjūtį“, – pranešime spaudai teigia „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė dr. V. Dičpinigaitienė pabrėžia, kad apsipirkinėjimas paskutinę minutę yra dažna klaida, nes tokiu atveju tenka pirkti tai, ką tuo metu pavyksta rasti, mažiau galimybių palyginti kainas ar sulaukti nuolaidų.

„Stenkitės eiti apsipirkti aiškiai žinodami, ko jūsų vaikui reikia. Pradinių klasių mokytojos dažniausiai duoda vaikui reikalingų priemonių sąrašą – vadovaukitės juo, venkite perteklinių daiktų. Atkreipkite dėmesį į perkamų daiktų svorį – pirmokui mokykloje tikrai nereikia 100-o skirtingų spalvų pieštukų rinkinio, ypač, kai mažylis jį turės nešiotis savo kuprinėje“, – perspėja pašnekovė.

Ekspertė pataria atidžiai vertinti ir daiktų kokybę – kokybiški daiktai, tikėtina, tarnaus ilgiau ir padės išvengti pasikartojančio jų pirkimo, kas kartu bus ir finansiškai naudingas, ir tvarus sprendimas. Anot jos, vaikus nuo mažens reikėtų mokyti gyventi tvariau ir tuo didžiuotis.

„Atsimenu žirkles, kurias man nupirko tėvai, kai ruošiausi eiti į antrąją klasę – jos man tarnavo iki pat universiteto baigimo. Saugomi daiktai ne tik padės sutaupyti ar apsaugoti planetą, bet ir ugdys vaiko charakterį, išmokys jį planuoti ir gebėti atsisakyti mažesnių norų dėl didesnių tikslų“, – sako dr. V. Dičpinigaitienė.

Padėti apsipirkti gali ir patys vaikai

Dr. V. Dičpinigaitienės teigimu, vaikų finansinį raštingumą svarbu ugdyti nuo mažų dienų, kadangi jis yra susijęs ir su emociniu intelektu – vaikas turi suprasti, kas su juo vyksta, kai jis kažko užsinori, bei gebėti palaukti, susivaldyti ir apgalvoti savo norą.

„Skirkite vaikams tam tikrą sumą pinigų ir leiskite jiems patiems paskirstyti, kaip šią sumą jie išleis: ką ir už kiek pirks, o ko nuspręs atsisakyti. Labai svarbu mokyti skirtumo tarp norų ir poreikių. Leiskite vaikams klysti ir neverskite priimti sprendimų, kuriems jie dar per maži“, – sako ji.

Pašnekovė pabrėžia, kad vaikų finansinį raštingumą lavinti padeda žaidimai ir realios patirtys, tad į apsipirkimo procesą būtų naudinga įtraukti vaikus.

„Pavyzdžiui, leiskite vaikui apžvelgti norimų daiktų kainas keliose skirtingose parduotuvėse ir jas palyginti, surasti mažiausią to paties daikto kainą. Jei šio žaidimo pabaigoje dar lauks ir prizas, pavyzdžiui, sutaupyta suma keliaus į taupyklę ar bus išleista vaiko mėgstamiausioms pramogoms, tai gali tapti puikia motyvacine priemone mokytis“, – siūlo ji.