Mėgstamas maistas nekelia apetito

Nėštumas išties gali sujaukti moters mitybos įpročius! Besilaukiančiai moteriai staiga kyla noras valgyti tai, kas jai niekada nepatiko, ir prarasti apetitą maistui bei gėrimams, kurie buvo neatsiejama jai įprastos mitybos dalis. Dažnai nėštukėms nebesinori kavos, arbatos ar riebių maisto produktų.

Pilvo diegliai, spazmai ir tempimas

Kai kurios moterys ankstyvojo nėštumo stadijoje pilve jaučia kažką panašaus į raumenų tempimą ar spazmavimą. Specialistai ramina, kad tokie pilvo diegliai visiškai nepavojingi.

Pasikeitusi vulvos spalva

Vienas iš ankstyvųjų nėštumo simptomų – pasikeitusi vulvos ir vaginos spalva. Paprastai vulva ir vagina yra rožinės spalvos, tačiau nėštumui progresuojant jos gerokai patamsėja iki tamsiai raudonos su violetiniu atspalviu. Taip atsitinka dėl to, kad audiniams formuotis šioje zonoje reikia daugiau kraujo.

Metalo skonis

Pirmą kartą pastojusios, daugelis moterų pastebi burnoje keistą, rūgštoką, šiek tiek metalą primenantį skonį. Taip nutinka dėl nėštumo hormono progesterono ir šis reiškinys vadinamas disgeuzija. Tai gali pakeisti moters valgomo maisto ir geriamų gėrimų skonį, tad jeigu to, ką dažniausiai valgote, skonis tampa keistas, žinokite, kodėl taip nutinka.

Pilvo pūtimas

Dėl nėštumo hormono progesterono galite jausti pilvo pūtimą, tad jeigu jaučiatės šioje vietoje tarsi ištinusi, labai tikėtina, kad jūs laukiatės!

Jautrios krūtys

Praėjus savaitei ar dviem nuo pastojimo galite pastebėti, kad pasikeitė jūsų krūtys. Speneliai gali tapti jautrūs prisilietimui, kartais jie skausmingi, gali netgi pasikeisti forma ar kiek patinti. Visa tai reiškia, kad jums gali netikti įprasta liemenėlė.

Kraujavimas ar kraujo dėmės

Praėjus maždaug savaitei nuo pastojimo, embrionas įsiskverbia į gimdos sienelę. Tai sukelia nestiprų kraujavimą arba ant jūsų kelnaičių gali atsirasti kraujo dėmių. Embrionui judant galite netgi jausti skrandžio spazmus.

Nuovargis

Daugelis besilaukiančių moterų skundžiasi, kad jos užmiega autobusuose, darbe ar net sekso metu! Greitesnis pavargimas yra dar vienas nėštumo simptomas, kuris taip pat gali pasireikšti jau pirmą nėštumo savaitę, nes jūsų organizmas, norėdamas pasiruošti kūdikiui, dirba intensyvesniu režimu.

Nugaros skausmai

Viso nėštumo metu būsimą mamą gali kankinti nugaros skausmai, nes ji nešioja papildomą svorį, tačiau tas pats simptomas gali būti ir ankstyvas nėštumo požymis. Tas skausmas labai primena pilvo spazmus ar skausmus, kurie jus kankina nėštumo metu. Tai taip pat galima paaiškinti organizmo ruošimusi kūdikio atėjimui.

Kojų mėšlungis

Gana įprasta, kad moterį nėštumo metu kankina kojų mėšlungis, o pradinėje stadijoje tai pasireiškia daug stipriau. Tai siejama su mažesniu kalcio kiekiu kraujyje, nes jūs juk nešiojate kūdikį!

Galvos skausmas

Jūsų organizme staiga gerokai padaugėja hormonų, o tai ankstyvojoje nėštumo stadijoje gali sukelti galvos skausmą. Jeigu dar esate ir pavargusi, gali atsirasti jautrumas šviesai ir triukšmui.

Karštis

Pati galite net nepajausti skirtumo, tačiau galimai mėginant susilaukti kūdikio registravote bazinę kūno temperatūrą. Tai yra kūno temperatūra ramybės būsenoje. Per visą ciklą jūsų kūno temperatūra svyruoja ir jeigu ji 18 dienų ar daugiau yra pakilusi, tai gali reikšti, kad laukiatės. Normali kūno temperatūra yra nuo 35,6 iki 36,6 Celsijaus, o esant ovuliacijai ar nėštumui ji gali būti apie nuo 36,2 iki 37,2.

„Jautiesi“ nėščia

Daugelis moterų nėštumo pradžioje pastebi, kad spazmuoja gimda arba skauda vienoje pusėje. Dažniausia tokių spazmų priežastis yra gimdos augimas. Tai normalus skausmas, kurio normalaus nėštumo eigoje galima tikėtis.

Žemas libido

Visiškai normalu, jeigu ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu sumažės jūsų libido. Jūsų krūtys gali būti jautrios, be to, pykinimas ir nuovargis taip pat neskatina seksualinio apetito. Taip pat jūsų partneris gali baimintis užgauti kūdikį, arba kad kūdikis „supras“, kas vyksta sekso metu. Žinoma, ir viena, ir kita yra netiesa!

Dusulys

Ankstyvojoje nėštumo stadijoje, padidėjus progesterono kiekiui organizme, gali padažnėti kvėpavimas, o tai kartais gali priminti dusulį. Taip pat išauga įkvepiamo oro kiekis. Tai gali būti kiek neįprastas pojūtis, tačiau paprastai jis nedaro jokios žalos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)