Yra dalykų, kuriuos vertėtų žinoti, prieš susilaukiant antrojo vaiko:

1. Nėra idealiai tinkamo laiko. Kaip nėra idealaus laiko gimdyti pirmą kartą, lygiai taip nėra idealaus laiko susilaukti antros atžalos. Kad ir kada antras kūdikis išvys pasaulį, namuose bus sumaišties, netikėtumų.

2. Atsipalaiduokite, jei norite antrą kartą pastoti. Galbūt ne vienerius metus bandėte pastoti pirmą kartą (o gal pastojote iš karto), bet su antruoju nėštumu gali būti visiška kitaip. Atsipalaiduokite, jei panorote pastoti antrą kartą – tai bus į naudą jūsų psichikai ir apskritai gyvenimui, kai turėsite jau du vaikus.

3. Antras nėštumas nebus toks, kaip pirmas. Kai laukiatės pirmo vaiko, turite laiko rūpintis savimi, juk – akivaizdu – vaikų dar nėra. Laukiantis antrą kartą, po namus bėgioja mažylis, tad nenustebkite, kad dabar rytiniai vaisiniai kokteiliai tampa reta prabanga.

4. Neįmanoma paruošti pirmo vaiko antrojo atsiradimui. Joks perskaitytų knygų ar aplankytų paskaitų skaičius negali padėti idealiai pasiruošti kūdikio gimimui. Tas pats pasakytina ir apie pirmagimio paruošimą brolio ar sesers atsiradimui. Jis įpras ir galiausiai pamils jaunesnįjį, tik pradžia gali būti sunkoka (kai nežinote, ką daryti, geriausias dalykas – apkabinti vaiką).

5. Nesulauksite tiek dėmesio, kaip pirmo nėštumo metu. Kai laukiatės pirmo vaiko, pasaulis sukasi aplink jus ir aplink būsimą kūdikį. O laukiantis antrojo? Dėmesio kur kas mažiau. Jums pačiai nėštumas nebe naujiena, lygiai taip ir su aplinkiniais.

6. Pojūčiai gali stipriai skirtis nuo pirmo nėštumo. Net jei pirmo nėštumo metu labai išvargino rytinis pykinimas, nesileiskite atbaidoma nuo antrojo nėštumo. Nebūna vienodų vaikų, nebūna ir vienodų nėštumų.

7. Pilvas anksčiau išryškės. Pirmąjį nėštumą gana ilgai pavyko nuslėpti apvalėjantį pilvą, bet laukiantis antrą kartą pilvas padidėja greičiau. Patarimas – tunikos tipo palaidinės.

8. Bus akimirkų, kai pajusite baimę. Net jei labai norėjote antro vaiko, antro nėštumo metu tikrai pasitaikys akimirkų, kai pagalvosite: „Vajė, gal tai visgi nevykęs sumanymas?“ Tokių minčių priežastis – hormonai ir pašėlęs pirmagimis, kurį auginate. Patikėkite – viskas bus gerai.

9. Veikiausiai paliūdėsite dėl savo pirmagimio, kad jis nebebus vienintelis. Kad ir kiek metų jūsų pirmam vaikui, tikriausiai paliūdėsite dėl to, kad jis nebebus jūsų vienintelis.

10. Kartais pamiršite, kad laukiatės. Iš tiesų. Galite padėkoti vyresniajam, na ir miego trūkumas prisideda.

11. Pagimdysite greitai. Džiugi žinia, mamos – antrasis gimdymas vyksta kur kas sklandžiau ir greičiau, taigi baigiantis antrajam nėštumui neikite toli nuo namų.

12. Kur kas mažiau jaudinsitės. Pirmo nėštumo metu natūralu jaudintis dėl kiekvienos smulkmenos (ir nuolat ieškoti atsakymų internete). Galbūt dėl laiko trūkumo, o gal ir dėl turimos patirties antro nėštumo metu jausitės kur kas ramiau.

13. Gimdymui ligoninėje ruošitės ne taip kruopščiai. Prieš pirmą gimdymą visi daiktai buvo anksti sukrauti į krepšį – pradedant apatiniais drabužiais, baigiant pliušiniu žaisliuku. Laukiantis antrojo vaiko ir atėjus laikui gimdyti, greičiausiai pagriebsite dantų šepetėlį ir mobilųjį.

14. Kartais susimąstysite, ar pajėgsite mylėti antrą vaiką taip, kaip pirmą. Kai jis gims, suprasite – taip, pajėgsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)