Respublikinėje Šiaulių ligoninėje direktoriaus patarėja slaugai ir tarptautiniams ryšiams dirbanti ir Kauno kolegijoje studentams dėstanti akušerė Alina Liepinaitienė įsitikinusi, kad žinios – pagrindinis įrankis, galintis padėti nėštumo ir gimdymo metu jaustis užtikrintai ir nepakliūti į baimių spąstus, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Kaip nepasiklysti informacijos gausoje

Jei anksčiau pagausėjimo laukiančios šeimos susidurdavo su informacijos trūkumu, šiandien būsimiesiems tėvams tenka skirti nemažai laiko bandant nepaskęsti informacijos pertekliuje. Kad taip nenutiktų, A. Liepinaitienė būsimiems tėvams pataria pirmiausia pasikliauti specialistų žiniomis ir patarimais, kuriais jie šiandien noriai dalinasi ir socialiniuose tinkluose.

Gimdymas, kaip ir bet kuris kitas įvykis gyvenime, atneša įvairių išgyvenimų, suvokimų ar patirčių. Tačiau gimdymas turi ir vieną tobulą aspektą – jam galima pasiruošti iš anksto. Kiekviena moteris, sužinojusi, kad laukiasi, dažniausiai turi dar bent 6–7 mėnesius pasiruošti vaikelio atėjimui. Būtent tie mėnesiai, net jeigu vaikelis atkeliaus anksčiau, yra skirti moteriai pasiruošti gimdymui, gimstant tiek išnešiotam, tiek neišnešiotam naujagimiui.

Besiruošiant gimdymui svarbiausia domėtis, skaityti literatūrą, ieškoti įvairių informacijos šaltinių, kurie yra patikimi. Kaip surasti patikimus šaltinius? Šiuo metu labai daug akušerių, slaugytojų, gydytojų socialiniuose tinkluose dalinasi naudinga informacija. Keletas patikimų šaltinių nėštumo ir gimdymo tematika: „Sumani mama“, „Žemiau bambos“, „Ketvirtas trimestras“. Vaikų priežiūros tematika verta peržiūrėti šias paskyras: „Mamytologija“, „Vaikų chirurgas“, „LOR gydytoja Rimantė“. Žindymo tematika siūliau peržvelgti šias paskyras: „Akušerė Ilona Grigutienė“, „Sumani mama“, „Noriuzindyti“, Agnė Škudienė. Yra daugybė kitų paskyrų, kuriose mamos, tėčiai, kiti šeimos nariai gali rasti begalę naudingos ir patikimos informacijos. Nėštumo mėnesius geriausia skirti pasiruošimui – vaiko atėjimo, paties gimdymo, stengiantis sumažinti baimes ir tiesiog išsamiai gilinantis į tai, kas vyksta gimdymo metu ir po jo“, – pataria A. Liepinaitienė.

Sumažinti gimdymo baimę padės žinios

Gimdymo baimė – turbūt viena dažniausiai pasitaikančių baimių, su kuria tenka susidurti nėščiosioms, ypač artėjant gimdymo terminui. A. Liepinaitienė sako, kad pagrindinis įrankis, galintis padėti šią baimę įveikti ar ją sumažinti – žinios.

„Visos baimės kyla iš nežinojimo. Tam, kad jas įveiktume, turime arba pažvelgti toms baimėms į akis, arba sužinoti, su kuo ta baimė susijusi. Nėštumas ir gimdymas – laikotarpis, kai šeimos bijo labiausiai. Paklausus: „Ko bijote?“, dažniausiai girdimas atsakymas: „Gimdymo“. Tačiau gimdymas yra trumpiausias etapas per visą nėštumo ir vaiko priežiūros laikotarpį, todėl gimdymo gerokai mažiau bijosime, jei žinosime, kas vyksta jo metu. Tam skirtos nėščiųjų pamokėlės, informaciniai leidiniai apie gimdymo baimių įveikimą. Pamokėlių, ypač gimdymo ligoninėse, yra begalė – kiekviena ligoninė teikia šią paslaugą, kartu šeimoms suteikdama galimybę pamatyti viską iš arčiau, susipažinti su personalu, gimdymo palatomis, lovomis ir pačiu gimdymo procesu.

Tėvams tikrai nereikėtų bijoti pažiūrėti realių gimdymo įrašų, nes filmuose gimdymai gali įvykti vos nusičiaudėjus, bet realiame gyvenime viskas atrodo kitaip“, – domėtis skatina A. Liepinaitienė, 2022 m. inicijavusi pirmą Lietuvoje tarptautinę akušerių, dėstytojų ir akušerijos studentų konferenciją.

Būsimųjų tėčių vaidmuo besiruošiant gimdymui

Šiandien gimdymui aktyviai ruošiasi ne tik nėščiosios, bet ir būsimieji tėčiai. A. Liepinaitienė sako, kad pirmiausia tinkamam pasiruošimui svarbi abipusė komunikacija ir tėčių įsitraukimas į visus nėštumo etapus.

„Tėčiai geriausiai ruošiasi tuomet, kai kartu su moterimi dalyvauja visuose nėštumo etapuose: vyksta į ultragarso tyrimus, kartu lanko pasiruošimo tėvystei kursus, paskaitas, nuolat bendrauja ir kalba su savo antrąja puse bei aptaria, kas jam kelia nerimą, kokie jausmai, mintys užplūsta, kai galvoja apie vaikelį, jo gimimą, priežiūrą po gimimo. Tėčiams ypač svarbu kalbėtis su moterimi apie tai, koks bus jo vaidmuo gimdymo metu, kaip jis galės padėti, palengvinti skausmus, kokį gimdymo planą jie įsivaizduoja. Tokiu būdu ne tik mamos, bet ir tėčiai bus ramesni, nes žinos, ko tikėtis, koks gimdymas gali būti ir kaip vyras galės padėti.

Labai dažnai nutinka situacijos, kai vyras atvyksta į gimdymo skyrių kartu su būsima mama, tačiau net nežino, kur jis gali stovėti, sėdėti, ką gali daryti, o kartais bijo net kvėpuoti neteisingai, nes yra apimtas streso. Atvykdamas į gimdymo skyrių pasiruošęs, būsimas tėtis jaučia gerokai mažiau nerimo, o gimus vaikui savimi didžiuojasi, kad dalyvavo gimdyme, galėjo padėti ir nesijautė esantis „našta“. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad nesvarbu, kaip viskas susiklostytų, gimdymo metu tėčiai niekuomet nėra „našta“, – apie būsimų tėčių pasiruošimą vaiko gimimui kalba A. Liepinaitienė.

Negalavimai, kuriuos pajutus svarbu kreiptis į gydytojus

Būsimos, ypač pirmąkart, mamos neretai sunerimsta pajutusios neįprastus simptomus. Vienos atsakymų ieško interneto platybėse, forumuose ar socialinių tinklų grupėse, kitos skuba į priėmimo-skubios pagalbos skyrius. A. Liepinaitienė išskiria simptomus, į kuriuos negalima numoti ranka ir svarbu nieko nelaukus kreiptis į gydytojus.

„Nėštumas – labai jautrus laikotarpis ir moterys visuomet turėtų kreiptis į specialistus, kai jaučia, kad „kažkas vyksta ne taip“. Tokiu atveju, pirmiausia, galima kreiptis į šeimos gydytoją, gydytoją akušerį-ginekologą jų darbo metu. Tačiau yra išimčių ir kiekvienu nėštumo laikotarpiu simptomai, dėl kurių reikėtų kreiptis į specialistus, gali būti skirtingi.

Mums, sveikatos priežiūros specialistams, dažniausiai nerimą kelia, jei nėščioji kraujuoja, teka vaisiaus vandenys, nėščiąją ištiko ūmios būklės, pavyzdžiui: traukuliai, nualpimas, staigus kojų patinimas ir skausmas, sunkumas, pakilo arterinis kraujo spaudimas (daugiau nei 140/90 mm Hg), moteris kartu jaučia skausmą skrandžio, dar vadinamą epigastriumo, srityje, mirga akyse, sunku kvėpuoti ar yra kitų simptomų, kurie labai pablogina nėščiosios savijautą. Tokiais atvejais visuomet sakome, kad būtina nedelsiant kreiptis į specialistus vykstant į nėščiųjų ir gimdyvių priėmimo skyrių ar artimiausią priėmimo-skubios pagalbos skyrių, jei rajone nėra akušerijos paslaugų teikiančio skyriaus“, – simptomus, kurių negalima ignoruoti, vardija A. Liepinaitienė.

„Ir visgi, kilus bet kokioms baimėms dar iki nėštumo, nėštumo metu ar po gimdymo, kiekviena moteris gali drąsiai kreiptis į ją prižiūrinčius specialistus arba susisiekti su Lietuvos akušerių sąjunga, konkrečiais akušeriais, kurie mielai pagelbės, nukreips tinkama linkme ir padės įveikti galimas baimes. Kartais užtenka tik palaikymo, padrąsinančio žodžio ir didelė dalis baimių pranyksta“, – priduria A. Liepinaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją