Gimdymo traumos skiriasi nuo apsigimimų. Gimdymo traumos – tai neonataliniai gimimo sužalojimai, kuriuos kūdikis patiria gimdamas, kol slenka gimdymo kanalu. Naujagimis gali patirti fizinius sužalojimus, tačiau tai niekada nebus gimdyvės kaltė. Žemiau mes aptarsime dažniausiai ir rečiau pasitaikančias gimdymo traumas, kurios dažniausiai nebūna susijusios su motinos veiksmais gimdymo metu.

Dažnos gimdymo traumos

Mėlynės

Naujagimis gali gimti su mėlynėmis galvytėje ar veide. Paprastai tokie sužalojimai būna nestiprūs ir užgyja per kelias dienas.

Caput Succedaneum

Caput succedaneum yra naujagimio galvos minkštųjų audinių patinimas. Jis trunka kelias dienas ir nekelia jokio pavojaus.

Subkonjuktyvinis kraujavimas

Tai įprasta gimdymo trauma, kuri ištinka akis. Jūsų naujagimio akyse gali pasirodyti kraujo žymių. Taip nutinka sutrūkinėjus kraujagyslėms. Tačiau ši trauma nedaro jokios įtakos regėjimui ir praeina per 7 – 10 dienų.

Kaulų lūžiai

Gimdymas ne visuomet būna lengvas. Gimdymo metu gali kilti sunkumų, kai įstringa kūdikio petukas ar kai jis gimsta sėdmenine pirmeiga. Tokiais atvejais kūdikiui gali lūžti raktikaulis.

Veido paralyžius

Jei gimdymo metu kūdikio veidui tenka daug spaudimo, tai gali sukelti veido paralyžių. Jis gali kilti ir tuomet, jei gimdymui palengvinti naudojamos chirurginės žnyplės. Paralyžius išryškėja kūdikiui verkiant, kai nejuda jo veido raumenys, arba jam miegant, kai viena akis lieka atmerkta.

Peties paralyžius

Peties paralyžius yra grupės nervų pažeidimas rankoje. Tai dažniausiai nutinka tuomet, kai gimdymo metu įstringa kūdikio petukas. Ištikus peties paralyžiui, naujagimis kelias dienas negali judinti ar pasukti rankos.

Retos gimdymo traumos

Smegenų pažeidimai

Smegenys gimdymo metu pažeidžiamos retai. Smegenų pažeidimai įvyksta tuomet, kai užsitęsus gimdymui, kūdikiui pradeda trūkti deguonies.

Kraujavimas smegenyse

Kraujavimas smegenyse taip pat yra reta trauma, bet ji paplitusi tarp pirma laiko gimusių kūdikių. Neišnešioto kūdikio smegenyse pakitus deguonies lygiui ir kraujotakai, plyšta smegenų kraujagyslės, sukeliančios kraujavimą.

Gimdymo traumų priežastys

Užsitęsęs gimdymas: gimdymui užsitęsus, susilpnėja sąrėmiai, kurie nebepadeda vaisiui judėti gimdymo kanalu. Jei sąrėmiai silpni, gydytojai gali priimti sprendimą panaudoti instrumentines priemones.

Tokie instrumentai kaip akušerinės replės ir vakuuminis ekstraktorius: gimdymo metu panaudojus reples ar vakuumą, naujagimis dažniau gimsta turėdamas mėlynių ir kitų žymių. Vakuuminis ekstraktorius ant naujagimio odos gali palikti įplyšimų, o akušerinės replės – mėlynių galvoje ir veide.

Cefalopelvinė disproporcija: jei siaurą dubenį turinčios moterys gimdo natūraliu būdu, jų kūdikiams kyla gimdymo traumų grėsmė.

Pirmalaikis gimdymas: kūdikiams, gimusiems iki 37 nėštumo savaitės, gimdymo traumų tikimybė yra didesnė. Jų kūneliai yra pažeidžiamesni, todėl išauga ir neonatalinių gimdymo traumų tikimybė.

Spaudimas gimdymo metu: gimdymo traumas gali sukelti intensyvus gimdyvės dubens kaulų spaudimas į vaisiaus kaukolę.

Didelis kūdikio svoris: gimdymo traumos dažniau ištinka tuos kūdikius, kurie gimdymo metu sveria daugiau kaip 4 kg. Gimdymo traumos tikimybė padidėja dar labiau, jei toks kūdikis gimdomas sėdmenine pirmeiga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)