Nelaimė prieš šventes

Atskubėję į pagalbą kaimynai, bendruomenė, Naujamiesčio seniūnija tikisi sukurti bent nedidelį kalėdinį stebuklą – dar iki švenčių suremontuoti patalpas, pagelbėti įsigyti buitinę techniką.

Penktadienį, likus kelioms minutėms iki dešimtos vakaro, ugniagesiai gelbėtojai gavo pranešimą apie Naujamiestyje degantį gyvenamąjį namą.

Jame gyvena 81-erių Bronislava Jūratė Daunoravičienė su sūnumi Aivaru.

Atvykus ugniagesiams, namas skendėjo dūmuose. Paaiškėjo, kad virtuvėje esančioje spintoje degė vandens šildytuvas.

Į pagalbą – kaimynai

Per gaisrą ne tik sudegė spinta su jame buvusiu boileriu, bet ir aprūko sienos, lubos, išdužo langas, apsilydė elektros instaliacija. Aprūko ir gretimo kambario, ir koridoriaus sienos bei lubos. Gesinant gaisrą sulieti kambariai.

Naujamiesčio piliečių draugija socialiniuose tinkluose išplatino pranešimą apie renkamą paramą nuo gaisro nukentėjusiems namams sutvarkyti.

„Tai – baisi nelaimė, ypač žiemą, kai artėja gražiausios metų šventės, kai sėsime prie bendro Kūčių stalo. Reikalinga finansinė parama gaisro suniokotiems namams atstatyti“, – skelbia bendruomenė.

Naujamiestiečiai suskubo pagelbėti ir pinigais, ir darbu – organizavo talką degėsiams valyti, dovanojo buičiai reikalingų daiktų ir pan.

„Kaimynai labai prisidėjo. Nuoširdžiai jiems dėkojame. Nepaprastai geri žmonės. Negalime dar atsigauti“, – tokios atjautos nesitikėjo nuo ugnies nukentėjusių namų šeimininkė B. J. Daunoravičienė.

Užteko pusvalandžio

„Iš pradžių mama nemiegojo dvi naktis, dabar truputį apsiraminusi, bando susitaikyti su realybe“, – pasakoja kartu gyvenantis Aivaras Lesvinčiūnas.

Anot jo, gaisras kilo labai netikėtai, ugnis ypač greitai išplito. Nors patirti nuostoliai nemenki, visgi nelaimė baigėsi dar gana laimingai. Gaisro pasekmės galėjo būti daug baisesnės.

„Su mamyte buvome išėję pas kaimynus. Vos pusę valandos namuose nebuvome. Grįždami pamatėme, kad prie paradinių durų nedega šviesa, kurią buvome palikę“, – prisiminė Aivaras.
Vos pravėrus duris, iš kambario išsiveržė dūmų kamuolys.

Aivaras dar bandė įeiti į vidų, tačiau nebebuvo įmanoma. Naujamiestietis pasakoja, kad liepsnos pasirodė vos ugniagesiams gelbėtojams įėjus su žarna į vidų gesinti gaisro.

A. Lesvinčiūnas neabejoja, kad tik dėl laimingo atsitiktinumo nuostoliai tokie, kokie yra dabar. Jam baisu net pagalvoti, kas būtų nutikę, jei gaisras būtų kilęs, pavyzdžiui, naktį, kai visi miega. Jis pats miega antrame namo aukšte, tačiau mama – pirmame, kur ir įsiplieskė liepsnos.

Be to, būtų pakakę iš kaimynės namo pareiti bent dešimčia minučių vėliau, ir stogo virš galvos galėjo nebelikti.

„Liepsna būtų šovusi į viršų ir pasiekusi antrą aukštą. Tada namo jau nebėra“, – A. Lesvinčiūnas guodžiasi, kad bent pavyko išvengti didesnės nelaimės.

Dabar ugnis suniokojo tik virtuvę, kambarį ir koridorių. Nors dūmų smarvė tvyro visame name, tačiau kiti kambariai liko sveiki ir mama su sūnumi bent turi kur glaustis.

„Mano numylėtinis katinas užtroško dūmuose. Labai gaila, bet nieko nepadarysi. Svarbiausia, kad mes nenukentėjome“, – atsiduso Aivaras.

Užsidegė vandens šildytuvas

Gaisro priežastis tyrę pareigūnai nustatė, kad ugnis įsiplieskė nuo vandens vandens šildytuvo.
„Greičiausiai kažkoks elektros gedimas“, – svarsto A. Lesvinčiūnas.

Anot jo, sudegė buitinė technika, virtuvės ir kambario baldai. Smarkiai aprūko koridorius.
„Visą buitinę techniką teks mesti, taip pat ir dviejų kambarių baldus. Reikės remonto, nes viskas baisu“, – nuostolius skaičiuoja Aivaras.

Laimė, namas buvo draustas.

Laikinai nedirbantis naujamiestietis pripažįsta: šiuo metu žmonių parama jiems labai svarbi. Jau šeštadienio rytą susirinkę kaimynai padėjo sutvarkyti degėsius, bendruomenė paskelbė renkanti lėšas nuo gaisro nukentėjusiai šeimai.

„Kaimynų pagalba labai didelė“, – dėkingas A. Lesvinčiūnas.

Nors nukentėjusiesiems nuo gaisro daug ko trūksta, visgi, anot Aivaro, svarbiausia yra moralinė naujamiestiečių parama.

Kuria kalėdinį stebuklą

Naujamiesčio seniūno Jono Sankaičio teigimu, iš ugniagesių gelbėtojų laukiama dokumentų, tada bus galima teikti prašymą Savivaldybei dėl pašalpos.

„Ačiū Dievui, kad aukų nebuvo, tik žuvo katinas. Susirinkę talkininkai išnešė degėsius. Bandysime juos išvežti ir lauksime draudimo išvados“, – sako seniūnas.

Anot jo, motinai ir sūnui susitvarkyti vieniems būtų sudėtinga.

Naujamiesčio piliečių draugijos vadovas Saulius Valčiukas teigė, kad bendruomenė irgi pasirengusi prisidėti.

S. Valčiuko tvirtinimu, B. J. Daunoravičienės namai labai išpuoselėti – ne kartą dalyvavo gražiausios sodybos konkursuose.

„Ji – palaikanti bendruomenę, o dabar mes ją palaikome. Kiek galėsime, padėsime“, – tvirtina bendruomenės pirmininkas.

Anot jo, naujamiestiečiai nusiteikę iki Kalėdų sukurti savotišką stebuklą – bent jau medžio plokštėmis iškalti ir išdažyti virtuvę, kad ja vėl būtų galima naudotis.

Tiesa, langų įdėti veikiausiai nebus spėta, nes jie – nestandartiniai, teks užsakyti.

„Ačiū Dievui, kad taip pasibaigė. Liko su stogu ir gyvi, sveiki. O visa kita pataisoma“, – tvirtina su naujamiestiečiais į pagalbą atskubėjęs S. Valčiukas.