Nieko čia neįprasto nebūtų, jei ne antroji santuokinio susitarimo dalis: tekėdama už pastarojo vaikino ji taip pat įsipareigojo ištekėti ir už jaunesniojo brolio, vardu Pasang. Buvo tikimasi, kad tuo metu 11-metis berniukas vėliau prisijungs prie santuokos. Įprasta praktika, kad jaunesnysis brolis, jei šis dar vaikiško amžiaus, prie intymių santykių prisijungia tada, kai yra laikomas pakankamai jiems subrendusiu.

Priešistorė

Nors oficialiai daugpatystė, vyro santuoka su keliomis žmonomis, nepraktikuojama, šiuo santykių modeliu mažai ką nustebinsi. Žinoma, antakį žmonės kilsteli išgirdę apie musulmonų dažnai praktikuojamą gyvenimo būdą. Vieni pajuokauja, kad ir jie taip norėtų, kiti – už galvos griebiasi, sakydami, kad vargo būtų daugiau nei džiaugsmo. Bet vis dėlto daugpatystė mums iš tiesų girdėta ir nėra naujiena.

Bet kodėl viskas tik vyrams, vyrams ir vyrams? O kas, jei ir moterys nori kelių stiprių rankų buityje ir daugiau pasirinkimo vėlią naktį?

Bet būna ir taip. Egzistuoja ne tik daugpatystė, bet ir poliandrija – daugvyrystė.

Tiesa, ši skirstoma į du tipus – brolišką ir nebrolišką. Pirmuoju atveju moteris yra ištekėjusi už giminystės ryšį turinčių vyrų, pavyzdžiui, brolių. Antruoju – vyrai giminystės ryšiais nesusiję.

Poliandrija paplitusi įvairiose Afrikos gentyse, kai kuriose Indijos mažumų grupėse, kažkiek – tarp kinų. Taip pat tokie atvejai sutinkami ir Pietų Amerikoje.

Vis dėlto, toks reiškinys daugiausiai pasitaiko atsiskyrėlių bendruomenėse arba atsilikusiomis laikomose šalyje. Kita vertus, moderniame pasaulyje, išsivysčiusiose šalyse mes turime panašų reiškinį: atvirą santuoką arba santykius (angl. open-marriage, open relationship), kai pora bendru susitarimu turi ir kitų romantinių bei seksualinių partnerių.

Paprastai tokios poros tarp šitokio santykių modelio privalumų įvardija seksualinio gyvenimo pagerėjimą, išsipildžiusias fantazijas, galėjimą vėl ir vėl pajusti ilgose santuokose dažnai pamirštus drugelius. Tačiau tai propaguojančios atsiskyrusios bendruomenės ar gentys dažnai turi kur kas praktiškesnių priežasčių.

Tashi Sangmo istorija

Nuošaliame kaime gyvenusi Tashi Sangmo nepadarė nieko neįprasto. Anksčiau tame regione vienos šeimos sūnūs beveik visada dalindavosi vieną žmoną. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją